Ειδήσεις

Σ. Βασιλάκος: Το μεταφραστικό της google και η περιπέτεια των λέξεων


Η επιστήμη και η τεχνολογία μας οδήγησαν από τις σπηλιές στην κατάκτηση του διαστήματος και είναι οι μόνες που κάνουν πραγματικά θαύματα χρήσιμα σε όλους μας, (σε αντίθεση με την σκοταδιστική αγυρτεία με τα χρυσοφόρα ψευδοθαύματα για τους αφελείς), με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται σωστά και για τον άνθρωπο και όχι για το κέρδος των εξουσιαστών, όπως συνήθως γίνεται ακόμα.

Έτσι η τεχνολογία και η επιστήμη έφτασε μέχρι την αυτόματη μετάφραση γραπτού και προφορικού λόγου, αλλά  ας έχουμε υπόψη ότι η μετάφραση που κάνει το google στις γλώσσες όλων των χωρών του κόσμου, δεν είναι ακριβείς και αξιόπιστες, δίνουν στο περίπου νόημα. Με την παρατήρηση αυτή δεν θέλω να μειώσω την προσπάθεια της google αλλά απλά να επισημάνω  κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε λάθος δρόμο και επιλογές σε κάποιο που θεωρήσει σωστές τις μεταφράσεις. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που πέτυχε η τεχνολογία και μας το προσφέρει η google, (το οποίο βέβαια βελτιώνεται συνεχώς και κάποια στιγμή θα γίνει ακόμα περισσότερο αξιόπιστο), απλά επισημαίνω ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε ό,τι μας μεταφράζει.

Αφορμή για το σχόλιο αυτό αποτέλεσε η αναζήτηση μέσω google να μου μεταφράσει τη φράση:Classlessdemocracy που σύμφωνα με το συγγραφέα Κώστα Λάμπο που την χρησιμοποιεί στο e-mail του σημαίνει άμεση ή αταξική δημοκρατία*. Δείτε τι μου έβγαλε: Την πρώτη φορά: Ακραια δημοκρατια και τη δεύτερη φορά αδιακριτη δημοκρατια,

Κάποιοi άλλοι παλιότερα ζήτησαν από την google μέσω υπολογιστή τους, να τους μεταφράσει τη φράση:

Το μεν πνευμα προθυμο η δε σαρξ ασθενης

και τους έβγαλε:

Φυσάει ο αέρας αλλά το κρέας είναι χαλασμένο!!!

Προσοχή λοιπόν

* Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για την έννοια και το περιεχόμενο της αταξικής δημοκρατίας ας γκουγκλάρει: Κώστας Λάμπος, Αταξική Δημοκρατία και Οικουμενικός Ουμανισμός στον 21ο αιώνα.

 

Γράφει ο Σωκράτης Βασιλάκος

 

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Επόμενο άρθρο Με τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο συναντήθηκε ο Κυνηγετικός Σύλλογος