Ειδήσεις

Σ. Λάππας: Επίθεση στις δημόσιες επιχειρήσεις και επαναφορά του πελατειακού δρόμου


Με ιδιωτικοποιήσεις, ουσιαστική κατάργηση του ΑΣΕΠ και των συλλογικών συμβάσεων ψηφίστηκε  το νομοσχέδιο που αφορά το δήθεν εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ. Η ΝΔ, ως γνήσιος εκφραστής της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, επιτίθεται  στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και στις εργασιακές σχέσεις ξανά. Η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί μία ακόμη φορά κυνικά ψεύδη και φθηνό λαϊκισμό για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα Ήδη η πρώτη κίνηση της ήταν η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνοντας καταναλωτές, αγρότες  και επιχειρήσεις, διώχνοντας ταυτόχρονα  40.000 πελάτες από τη ΔΕΗ, την οποία απαξιώνει και διαλύει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί αυθαίρετα όρους  ισχύουσας συλλογικής  σύμβασης των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Ορίζει πραξικοπηματικά  ότι  οι νέοι εργαζόμενοι που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν  κανένα δικαίωμα να καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ και τον κανονισμό προσωπικού. Δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, ενώ ο κ. Χατζηδάκης ψευδώς επικαλέστηκε ότι το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε κανονισμό εργασίας και συμφωνήθηκε μισθολογική διάκριση παλιών και νέων εργαζομένων της ΔΕΗ. Αντιθέτως, το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε μεταξύ διοίκησης και εργαζόμενων η ένταξη των εργαζομένων της ΔΕΗ στον γενικό κανονισμό κατάστασης προσωπικού της ΔΕΗ, προκειμένου ακριβώς να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο, παρότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί τον ουσιαστικό ρόλο του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις της ΔΕΗ, στο όνομα της ευελιξίας και καταργεί τη διαφάνεια, την ισοτιμία και την αξιοπιστία του συστήματος προσλήψεων και εισάγει επιτροπή αξιολόγησης των προσλήψεων από στελέχη που θα ορίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, προκειμένου να “βολέψει” ημέτερους. Πρόκειται για κομματικές προσλήψεις, όπως οι αθρόες προσλήψεις στις οποίες προχώρησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993.

Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί το πλαφόν στις αποδοχές (άρθρο 28 παρ.1 του ν.4354/2015 δηλαδή το όριο των αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου) για τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, τους γενικούς διευθυντές και τους διευθυντές της εταιρείας που προσλαμβάνονται με τις διατάξεις του παρόντος. Πρακτικά, ανοίγει ο δρόμος για πρόσληψη γαλάζιων goldenboys στη ΔΕΗ με πολύ υψηλές αμοιβές και εμμέσως οδηγείται σε εκκαθάριση όλο το προσωπικό των διευθυντικών θέσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί για τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ τις προβλέψεις που υπήρχαν στο 4206/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μεταβίβαση των εργασιακών σχέσεων στις νέες εταιρείες που θα προκύψουν και την απαγόρευση απολύσεων για τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σκοπό την απορρύθμιση της ενεργειακής αγοράς, το ξεπούλημα των υποδομών, την απαξίωση της ΔΕΗ, τη μη διασφάλιση της πρόσβασης στην ενέργεια σε όλους και στην εξυπηρέτηση συμφερόντων με αδιαφάνεια.

Η ιδιωτικοποίηση των Δικτύων Διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) προσφέρει ένα μονοπώλιο που λειτουργούσε στα πλαίσια της δημόσιας ΔΕΗ, στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων.  Παράλληλα, με την ιδιωτικοποίηση του 100% της ΔΕΠΑ, ξεπουλάει  όχι μόνο την εμπορία αλλά και τις υποδομές του Φυσικού Αερίου, αποκλείοντας κάθε δημόσιο έλεγχο από ένα καύσιμο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.  Αυτά  θα λειτουργήσουν  αδιαμφισβήτητα εις βάρος των συμφερόντων των καταναλωτών, ενώ το κράτος παύει να είναι εγγυητής της ενεργειακής  ασφάλειας της χώρας και εγκαταλείπεται η πρόσβαση των πολιτών στα δίκτυα με όρους κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποκαλύπτει πλέον  καθαρά  το σχέδιο που επιμελώς έκρυψε πριν από τις εκλογές: Την καθιέρωση της εργασιακής ζούγκλας ως κανονικότητα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την επαναφορά στο πελατειακό κράτος περασμένων δεκαετιών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ξέρει ένα μόνο να κάνει. Να πουλάει σε ιδιώτες. Τώρα απαξιώνει την ΔΕΗ, καταστροφολογεί για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις των τιμολογίων και είναι έτοιμη να δημιουργήσει ένα νέο ιδιωτικό μονοπώλιο, πουλώντας το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτών στους οποίους θα περιέλθουν τα φιλέτα της εταιρείας .

Όλα αυτά δείχνουν το τοπίο του μέλλοντος. Και ακόμα έχουμε πολλά να δούμε μπροστά μας.

Του βουλευτή Καρδίτσας Σπύρου Λάππα

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Σεμινάριο ΣΘΕΒ: Κοστολόγηση βιομηχανικού προϊόντος