Τέσσερα νέα έργα στον τομέα της υγείας ενέταξε στο ΕΣΠΑ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας


Την ένταξη τεσσάρων νέων έργων στον τομέα της υγείας συνολικού προϋπολογισμού 3,57 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός καλώντας παράλληλα τους φορείς υλοποίησης να «τρέξουν» γρήγορα τις διαδικασίες.

«Εμείς από την πλευρά μας εντάξαμε τα αναγκαία έργα έτσι ώστε να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία. Είναι στα χέρια των φορέων πλέον, να υπερβάλλον εαυτόν και να πραγματοποιήσουν άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσουν τα έργα αυτά και να έρθουν γρήγορα τα αποτελέσματα στην κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Πιο συγκεκριμένα τώρα, μετά την αξιολόγηση όλων των έργων Υγείας που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας λήφθηκε από τον περιφερειάρχη η απόφαση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας των παρακάτω έργων συνολικού προϋπολογισμού 3.572.000 Ευρώ:

 

Α/Α

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

1

Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού των Χειρουργείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

487.000 €

2

Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξομοιωτή Ακτινοθεραπείας για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

800.000 €

3

Προμήθεια Ασθενοφόρων και Κινητών Μονάδων για τις Ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ΕΚΑΒ

1.405.000 €

4

Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας του Γ.Ν. Καρδίτσας Περιφέρεια Θεσσαλίας

880.000 €

 

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και μέσω του Άξονα 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Θεσσαλία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Χωρικής Ενότητας «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013». Τα στοιχεία των έργων είναι :

 

1ο έργο : αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση πέντε (5) χειρουργικών τραπεζών και πέντε σκιαλυτικών λυχνιών (προβολέων οροφής) για τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ) που διαθέτουν επαρκείς χώρους για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Το ΠΓΝΛ διαθέτει 13 χειρουργικές αίθουσες στις οποίες υπάρχουν 13 χειρουργικές τράπεζες, από τις οποίες οι 4 βρίσκονται εκτός λειτουργίας και οι υπόλοιπες παρουσιάζουν πολύ συχνά βλάβες, λόγω παλαιότητας. Η προμήθεια των χειρουργικών τραπεζών αναμένεται να αναβαθμίσει κατακόρυφα τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΠΓΝΛ στον τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων, και κυρίως στον τομέα της αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας του εξοπλισμού, με προφανή θετικό αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των ασθενών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.

 

2ο έργο : αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ενός εξομοιωτή ακτινοθεραπείας ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ήδη υπάρχοντα στο ΠΓΝΛ. Το τμήμα ακτινοθεραπείας του ΠΓΝΛ είναι το μοναδικό στην περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας (μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και καλύπτει ανάγκες πληθυσμού που υπερβαίνει αυτόν της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η λειτουργία του τμήματος Ακτινοθεραπείας έχει ως βασική προϋπόθεση την λειτουργία εξομοιωτή ακτινοθεραπείας. Χωρίς την ύπαρξη του τελευταίου, εμποδίζεται σημαντικά η λειτουργία του τμήματος με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ασθενών να αναγκάζεται να απευθύνεται σε ακτινοθεραπευτικά κέντρα των δύο μεγάλων αστικών κέντρων. Το έργο θα αναβαθμίσει κατακόρυφα το επίπεδο υπηρεσιών του τμήματος ακτινοθεραπείας στους περίπου 2.800 καρκινοπαθείς της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας που εξυπηρετούνται από το ΠΓΝΛ, καθώς ο εξομοιωτής ακτινοθεραπείας είναι καθημερινά αναγκαίος για την εξομοίωση και το σχεδιασμό θεραπείας.

 

3ο έργο : αφορά στην προμήθεια δεκαεννιά (19) ασθενοφόρων οχημάτων του Ε.Κ.Α.Β. και συγκεκριμένα 14 ασθενοφόρων οχημάτων “VAN” κλειστού τύπου, 2 οχημάτων ασθενοφόρων τύπου “C” (κινητές μονάδες) και 3 ασθενοφόρων οχημάτων “VAN” κλειστού τύπου 4×4 (με κίνηση στους τέσσερις τροχούς), τα οποία είναι απαραίτητα λόγω των δυσκολιών του γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής ορισμένων Τομέων του Παραρτήματος Ε.Κ.Α.Β. Θεσσαλίας. Καθώς η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα αποτελεί τον πρώτο και ίσως σημαντικότερο κρίκο στην αλυσίδα επιβίωσης του τραυματία – ασθενή, η ελαχιστοποίηση του χρόνου που απαιτείται για τη διακομιδή του πολυτραυματία – ασθενή σε μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την έγκαιρη φροντίδα του.

 

4ο έργο : αφορά στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των τριών Κέντρων Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, Κέντρο Υγείας Σοφάδων και Κέντρο Υγείας Μουζακίου), έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου και υγιούς συστήματος υγείας, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν σε  εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ (κατασκευή ραμπών, προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματων θυρών, δημιουργία WC ΑΜΕΑ, και κατάλληλη σήμανση), επικάλυψη των παλαιών δαπέδων(πλαστικά πλακίδια που περιείχαν αμίαντο) με τάπητα από χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC), υλικό που πληροί τους όρους και τους κανόνες της υγιεινής και είναι αντιμικροβιακό, αντισταστικό, και ανθεκτικό. Τέλος, προβλέπονται λοιπές εργασίες αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας, όπως αντικατάσταση των παλαιών στεγών με εφαρμογή υγρομόνωσης – θερμομόνωσης, όπου απαιτείται, κ.α.

Με την ολοκλήρωσή των παραπάνω 4 έργων, αναμένεται να υπάρξει αισθητή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Θεσσαλίας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Προβολή ντοκιμαντέρ «Από τον Όλυμπο στα Ιμαλάια» στη Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Το εθνικό μέτωπο συμπαρίσταται στον αγώνα των αγροτών