Τέσσερις μονάδες με βιοκαύσιμα στη Θεσσαλία


Κερδίζει έδαφος και στην Περιφέρειά μας, η παραγωγή ενέργειας από φυτικούς οργανισμούς. Η αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου έβαλε σε νέα βάση τη συζήτηση για τα βιοκαύσιμα. Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και σε επίπεδο Θεσσαλίας, μιας και υπάρχουν ήδη τρεις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την παραγωγή βιοκαυσίμων. Η παραγωγή βιοκαυσίμων στη Θεσσαλία ήταν το θέμα ανοικτού συνεδρίου στο πλαίσιο του σχεδίου αναφοράς του Καινοτόμου Πόλου της Περιφέρειας που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Βόλο. Όταν άρχισε η συζήτηση για τα βιοκαύσιμα, το 2006 υπήρχε υπό κατασκευή μονάδα βιοκαυσίμων στο Βόλο. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε μία ακόμη μονάδα του κ. Ρώμνιου και τώρα υπάρχει μία ακόμη μονάδα για τα στερεά βιοκαύσιμα. Στη Θεσσαλία υπάρχουν τρεις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους, οπότε προστίθενται νέες επιχειρήσεις στον τομέα αυτό». Υπενθυμίζεται ότι στη βιομηχανία ζαχάρεως στη Λάρισα, ένα εργοστάσιο θα τροποποιηθεί για την παραγωγή βιοθανώλης.

Τι είναι τα βιοκαύσιμα

Τα βιολογικά καύσιμα ή βιοκαύσιμα προέρχονται από βιομάζα – οργανισμοί που ζούσαν πρόσφατα ή τα μεταβολικά υποπροϊόντα τους όπως είναι τα περιττώματα από αγελάδες κλπ. Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αντίθετα από άλλους φυσικούς πόρους όπως είναι το πετρέλαιο, ο άνθρακας, και τα πυρηνικά καύσιμα.

Τα γεωργικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα για χρήση ως βιολογικά καύσιμα περιλαμβάνουν το καλαμπόκι και τη σόγια, πρώτιστα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το λιναρόσπορο καθώς και το σιναπόσπορο, κυρίως στην Ευρώπη. Το ζαχαροκάλαμο στη Βραζιλία, το φοινικέλαιο στη Νοτιοανατολική Ασία καθώς και άλλα φυτά όπως το jatropha στην Ινδία. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βιοδιασπώμενα απόβλητα από τη βιομηχανία, τη γεωργία, τη δασονομία και τις οικογενειακές δραστηριότητες. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν το άχυρο, την ξυλεία, το λίπασμα, τους φλοιούς του ρυζιού, τα λύματα, τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, και τα περισσεύματα των τροφίμων, που μπορούν να μετατραπούν σε βιοαέριο μέσω της αναερόβιας χώνευσης. Η βιομάζα που χρησιμοποιείται ως καύσιμος ύλη αποτελείται συχνά από μερικώς χρησιμοποιούμενα υλικά, όπως είναι ο φλοιός και τα ζωικά απόβλητα. Η ποιότητα της ξυλείας ή της φυτικής βιομάζας δεν επηρεάζει άμεσα την αξία της ως πηγή ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία η παραγωγή των βιοκαυσίμων με σκοπό να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που συνήθως εστιάζεται στη χρήση μιας φτηνής οργανικής ένωσης (συνήθως κυτταρίνης, γεωργικά λύματα και απόβλητα). Η παραγωγή βιοκαυσίμων θεωρείται αποδοτική αν τα υγρά ή αέρια που παράγονται προσφέρουν με την καύση τους καθαρή ενέργεια.

Προηγούμενο άρθρο Τέλος στην ανασφάλεια
Επόμενο άρθρο Σε τροχιά ανασυγκρότησης ο Δήμος Καρδίτσας