Ειδήσεις

Τέχνες και Ψυχαγωγία- Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο


Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ βασικός στόχος του είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, υλικής και άυλης, καθώς και η ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά. Στίγμα του εορτασμού είναι το άνοιγμα χώρων και μνημείων στην κοινωνία με τη διοργάνωση ποικίλων τύπων εκδηλώσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν. Η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είναι ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος, έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο στίγμα εορτασμού: θεματολογία που αλλάζει ανά διετία, έμφαση στο νεανικό κοινό, αλλά και εξοικείωση του κοινού με το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και το ιστορικό/πολιτισμικό απόθεμα, συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του γενικού συντονισμού του προγράμματος γίνεται προσπάθεια προώθησης ευρύτερων θεματικών εορτασμού και υιοθέτησής τους από όσο το δυνατό περισσότερες χώρες. Στόχος αυτής της προσπάθειας προβάλλει η ενίσχυση της ομοιογένειας του χαρακτήρα του εορτασμού και η δυνατότητα διακρατικών συνεργασιών γύρω από ένα κοινό θέμα. Το κοινό γενικό θέμα για το έτος 2019 είναι  Arts and Entertainment και είναι η πλειονότητα των χωρών που θα συμμετέχουν με αυτό το θέμα στον εορτασμό. Υιοθετώντας για τη χρονιά αυτή το κοινό ευρωπαϊκό θέμα, ο τίτλος κάτω από τον οποίο θα οργανωθούν οι φετινές εκδηλώσεις είναι «Τέχνες και Ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο». Το θέμα είναι ευρύτατο και διαχρονικό, καθώς η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου από τη μια συμβάλλει στην ανάπτυξη ποικίλων εκφάνσεων της τέχνης και από την άλλη θέτει και την παράμετρο της πρόσβασης στην ψυχαγωγία.

H Eφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού προγραμματίζει την Παρασκευή 27/09/2019 και ώρες: 10:00 – 12:00 π.μ. θεματικές περιηγήσεις με τίτλο: «Η ψυχαγωγία κατά την αρχαιότητα μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας». Οι περιηγήσεις, που απευθύνονται σε ενήλικες αλλά και σχολικές ομάδες, θα επικεντρωθούν σε εκθέματα, που αφορούν τέχνες, αθλητισμό, αρχαίες γιορτές, μουσική κ.α. ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν συζητήσεις σχετικά με το ποιοι συμμετέχουν, απολαμβάνουν, αλλά και δημιουργούν. Η ψυχαγωγία αφορούσε τους πάντες με τους ίδιους τρόπους και σε όλες τις εποχές; Πότε και πώς προέκυψε η ανάγκη της ψυχαγωγίας; Ποιες οι μορφές της στις διάφορες εποχές και πώς αυτές εξελίχθηκαν; Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τις τάσεις και τις προτιμήσεις κάθε εποχής; Είναι συλλογική ή μόνο ατομική υπόθεση; Παράλληλα και μέσα από τα επιλεγμένα εκθέματα θα εξεταστεί ο ρόλος που έπαιξαν η μουσική, το θέατρο, ο αθλητισμός, οι γιορτές και τα πανηγύρια στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης και πως ανιχνεύεται διαχρονικά η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μας.

Για όλες τις παραπάνω δράσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι και την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο τηλ.: 24410 – 61564 /79832 (ΕΦΑ Καρδίτσας, ώρες 09:00 έως 13:00)

Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και στους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι δωρεάν για το κοινό στις θεματικές περιηγήσεις και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του εορτασμού.

 

Προηγούμενο άρθρο Οι προτεραιότητες της Περιφέρειας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Συντήρηση και διαγράμμιση του οδικού δικτύου της Π.Ε. Καρδίτσας