Τα αυθαίρετα και οι βεβαιώσεις νομιμότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση


Με αφορμή το πρόσφατο σεμινάριο για τα αυθαίρετα (Ν.4178/2013) που πραγματοποιήσαμε στην Κάρδίτσα, προέκυψαν πολλά ζητήματα σχετικά με τον νέο νόμο των αυθαιρέτων τόσο για τους μηχανικούς όσο και για τους πολίτες καθώς υπήρξε ενημέρωση επί σοβαρών θεμάτων, προβλημάτων και λεπτομερειών σχετικά με τον παραπάνω νόμο.

Μέσα από τις εισηγήσεις έγινε αντιληπτό πως ο νόμος έχει πολλά κενά και έτσι θα πρέπει τόσο οι μηχανικοί όσο και οι πολίτες να είναι επιφυλακτικοί και να αντιμετωπίζουν το ζήτημα με την απαραίτητη προσοχή και σοβαρότητα. Για τον μηχανικό προκειμένου να μην έχει μελλοντικά ζητήματα με το νόμο αλλά και για τον πολίτη ώστε να έχει την περιουσία του διασφαλισμένη. Οι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και θα πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι. Ο μηχανικός οφείλει και επιβάλλεται να αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση με υπευθυνότητα και όχι να αποσκοπεί σε μια πρόσκαιρη αμοιβή μιας πρόχειρης λύσης που από την μια εκθέτει το επάγγελμα του μηχανικού και από την άλλη αφήνει τον πολίτη και την περιουσία του μετέωρο. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τον κόπο και την αμοιβή που εισπράττεται και να δίνουμε υπεύθυνες και σωστές λύσεις μακριά από τυχοδιωκτικές τάσεις που επικρατούν. Ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αναγνωρίζει τον ρόλο της και ανταποκρίνεται επάξια σε αυτόν.

Συνιστούμε τόσο στους πολίτες και τους συμβολαιογράφους όσο και στους μηχανικούς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να ψάχνουν να βρουν το σωστό και όχι το φθηνότερο καθώς στο τέλος το να έχεις πληρώσει μικρή αμοιβή συνοδευόμενη από προχειρότητα και να είσαι στο “αέρα” είναι ακριβότερο από το να έχεις τακτοποιήσει την υπόθεση σου με ορθό τρόπο και να είσαι νόμιμος. Δεν θα πρέπει οι μηχανικοί να γίνονται έρμαια άλλων κλάδων καθώς ο κύριος και ίσως μοναδικός υπεύθυνος για τις βεβαιώσεις νομιμότητας στις μεταβιβάσεις και τα αυθαίρετα είναι ο μηχανικός και ο ιδιοκτήτης.

Οι πρόθυμοι μηχανικοί που θυσιάζουν την επαγγελματική τους ιδιότητα μέσα από πρόχειρες και αντιδεολογικες συμπεριφορές προκειμένου άλλοι κλάδοι να κάνουν γρήγορα και εύκολα τη δουλεία τους εις βάρος των πολιτών και ιδιαίτερα των αγοραστών ακινήτων, θα πρέπει να καταγγέλλονται και να στιγματίζονται από τους υπολοίπους μηχανικούς και την κοινωνία.

Ιδιαίτερα οι αγοραστές θα πρέπει να απευθύνονται σε “υπευθυνους μηχανικούς”, που είναι και η πλειοψηφία, και να αποφεύγουν τις λύσεις “πακέτα” που προσφέρονται από πολλούς, που συνήθως απέχουν από τη νομιμότητα μόνο και μόνο για να γίνει κάποια μεταβίβαση γρήγορα και ορισμένοι να κερδίσουν εις βάρος του αγοραστή και της νομιμότητας.

Ο αγοραστής καλό θα είναι να έχει ο ίδιος άποψη και να μην βασίζεται απλά και μόνο σε “εύκολα γρήγορα χαρτία” που ορισμένοι, ευτυχώς ελάχιστοι πρόθυμοι τα προσφέρουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και για την περιουσία του άλλου. Τέλος η ορθή αντιμετώπιση των αυθαιρέτων θα απαλλάξει τους πολίτες από μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις διασφαλίζοντας την αξία των ακινήτων τους.

Κλείνοντας ο νόμος για τα αυθαίρετα είναι ευκαιρία για όποιον έχει αυθαίρετο, αρκεί ο πολίτης να απευθυνθεί σε υπεύθυνο μηχανικό και να μην κρίνει μόνο με βάση την αμοιβή που ζητά κάποιος συνάδερφος, αλλά να έχει ως γνώμονα τη διασφάλιση της περιουσίας του μέσα από την έγκυρη και ορθή αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης.

Ο πρόεδρος της Ν.Ε. Καρδίτσας ΤΕΕ

Τσιώνας Βασίλειος

Προηγούμενο άρθρο Ένα αφιέρωμα στην Οξυά Καρδίτσας από τον Σύλλογο του χωριού
Επόμενο άρθρο Αυτοκινητόδρομοι: Καλώς εχόντων… το 2016 ο Ε65