Ειδήσεις

Τα δεδομένα της Ευρώπης: Το ευρωβαρόμετρο


Ξεκίνησε την Δευτέρα 27 Αυγούστου, στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η προτελευταία εβδομάδα, της 7ης  Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα της ημέρας ήταν τα: «Τα δεδομένα της Ευρώπης: Το ευρωβαρόμετρο». Το ευρωβαρόμετρο, είναι οι τακτικές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα από το 1973 που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με έμφαση στις προσδοκίες των πολιτών για την δράση της ΕΕ.

Διαβάσαμε βιβλία όπως «Τα αστέρια της Ευρώπης» του Θοδωρή Παπαιωάνου με εικόνες της Λήδας Βαρβαρούση από τις εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου σε μια όμορφη ιστορία μας μιλάει για την Ευρώπη και το ταξίδι που ξεκίνησε για να βρει τα δικά της αστέρια. Επίσης διαβάσαμε και την κλασσική ιστορία της Ευρώπης στο βιβλίο «Ελληνική μυθολογία: Ευρώπη» από τις εκδόσεις Άμμος, ώστε μα συνδέσουν τα παιδιά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον!!!

Παίξαμε παιχνίδια, όπου τα παιδιά, καλούνταν να βρουν αρχικά το που βρίσκεται στο χάρτη η κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης, ποια είναι τα επίσημα Αρχικά της και ποια η σημαία της και στη συνέχεια προβληματίστηκαν σε θέματα που αφορούν τους νέους σε όλη την Ευρώπη και συμπλήρωσαν το δικό τους ερωτηματολόγιο, όπως και οι εθελοντές και το προσωπικό των παιδικών βιβλιοθηκών και στο τέλος διαβάσαμε τα αποτελέσματα που βγάλαμε και τα συγκρίναμε με τους πίνακες δεδομένων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα!!!

Την Τρίτη 28 Αυγούστου, οι δράσεις της 7ης καλοκαιρινής Εκστρατείας, συνεχίζονται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικιών «Λάκας Μαντζάρα», «Αγίου Νικολάου» και  «Παυσιλύπου» με θέμα: Τα «πειραγμενα» και τα «κλεμμενα» δεδομενα. Στις μέρες μας, όλοι παράγουμε δεδομένα. Είμαστε εργοστάσια παραγωγής δεδομένων που υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας να ελεγχθούν, να αλλοιωθούν και να γίνουν εργαλείο για την επίτευξη διάφορων στόχων, διάφορων ομάδων. Για όλα αυτά πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι. Η βιβλιοθήκη είναι το σωστό μέρος γι’ αυτό. Για παιδιά 10-14 ετών

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα  στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!

Προηγούμενο άρθρο Πρώτη προπόνηση για την ομάδα μπάσκετ της ΑΣΑ
Επόμενο άρθρο Ευχές του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου προς τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών