Τα μέλη του «ΑλλάΖΩ» έμαθαν τη χρήση του αργαλειού


Ολοκληρώθηκε η επιμόρφωση των μελών της ΚοινΣΕπ “ΑλλάΖΩ”, όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ, για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στη χρήση του αργαλειού (χρήση αργαλειού, ετοιμασία πρώτων υλών, τεχνικές, προϊόντα), με σκοπό την παραγωγή κουρελούδων και άλλων προϊόντων ύφανσης – όλα προοριζόμενα για καθημερινή χρήση στο χώρο του σπιτιού ή και για το στολισμό του.

Για το σκοπό αυτό, αξιοποιήθηκε ο παραδοσιακός αργαλειός και παρήχθηκαν ορισμένα πρωτότυπα αντικείμενα (κουρελούδες καθημερινής χρήσης, μαξιλάρες, πάντες στολισμού, κ.ά.), τα μοτίβα των οποίων θα μπορούν να αναπαράγονται και να πωλούνται σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ορισμένα από τα παραπάνω, ταξίδεψαν και επιδείχθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (Βρυξέλλες), με θέμα: «η ανασύνθεση της Ευρώπης μέσω τοπικών πρωτοβουλιών».

Για την κατασκευή των προϊόντων ύφανσης, ως πρώτες ύλες, χρησιμοποιήθηκαν νήματα που προέρχονται από ανακυκλωμένα ρούχα και άλλα υφάσματα, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση υλικών που, αντί να πεταχτούν, επαναχρησιμοποιούνται παράγοντας ωφέλιμα είδη.

 

Στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας, συνετέλεσαν:

 

Το TEI Θεσσαλίας, Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου – Επίπλου με τη δωρεά ενός αργαλειού, ο οποίος κατασκευάστηκε από τους σπουδαστές Χριστοφόρου Μιχαήλ, Παρασκευά Σπυρίδωνα & Πέτρου Μάριο, στα πλαίσια της πτυχιακής τους εργασίας (επιβλέπων: κ. Καραστεργίου Σωτήριος, καθηγητής),

η κα Ράμμου Αικατερίνη, Τεχν. Δασοπονίας, μέλος ΕΤΕΠ ΤΕΙ Θεσσαλίας, η οποία επιτέλεσε χρέη εκπαιδευτή και εμψυχωτή της όλης προσπάθειας.

Τ

Η Διοικούσα Επιτροπή

της ΚοινΣΕπ “ΑλλάΖΩ

ους παραπάνω, θερμά ευχαριστούμε.

 

 

 

 

Υπενθυμίζουμε ότι η ίδρυση της κοινΣΕπ “ΑλλάΖΩ” προέκυψε ως αποτέλεσμα του προγράμματος «ΤΟΠΕΚΟ» (Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες) και αποτελεί μια ανοικτή μορφή Συνεταιρισμού, η οποία φιλοδοξεί, με την πάροδο του χρόνου να προσφέρει απασχόληση και σε νέα μέλη – εργαζόμενους. Κυρίαρχος στόχος της ΚοινΣΕπ, είναι η εξυπηρέτηση των κοινωνικών συμφερόντων (αντιμετώπιση φτώχειας, κάλυψη βασικών αναγκών, κ.ά.), μέσω των διαδικασιών συλλογής ρούχων και υφασμάτων ή άλλων μεταχειρισμένων υλικών και τη μεταποίησή τους σε χρηστικά αντικείμενα (μεταποιημένα ρούχα, αξεσουάρ ή και κουρελούδες).

Προηγούμενο άρθρο Έναρξη εκπαιδευτικών – βιωματικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς δ/βάθμιας εκπ/σης
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική εκδήλωση για την E.E. στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων