Τα προβλήματα είναι εδώ….η συζήτηση ήταν αλλού


[Του Νικ. Καλιακούδα, μέλους του Νομαρχιακού Συμβουλίου].

Η προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, παίρνοντας και τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, έπρεπε να προγραμματισθεί, με αφορμή το μεγάλο θέμα της κρίσης, που μαστίζει την τοπική οικονομία και τους πολίτες της. Πριν δύο μήνες περίπου συμφωνήσαμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, να συζητήσουμε, εσπευσμένα μάλιστα το μεγάλο θέμα της κρίσης, και τις επιπτώσεις της στην τοπική μας οικονομία. Κρίση η οποία έχει τα αίτιά της στo παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνδυάζεται όμως και με τις εγγενείς αδυναμίες που έχουμε ως αγροτική οικονομία και κοινωνία, αφού χρόνια τώρα, ως Νομός δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από τις τελευταίες θέσεις των οικονομικών δεικτών.

Η προχθεσινή, ειδική μάλιστα συνεδρίαση που έφεραν με τις επερωτήσεις τους οι συνάδελφοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, και προγραμμάτισε για συζήτηση το προεδρείο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αποδείχθηκε ότι ενδιαφέρει μόνο τον δικό μας μικρόκοσμο.

Πιστεύω ότι η ιεράρχηση των θεμάτων από την Νομαρχιακή Αρχή και η αξιολόγηση των προβλημάτων που κάνουμε ως Νομαρχιακοί Σύμβουλοι,  επιλέγοντας μάλιστα την κορυφαία διαδικασία των επερωτήσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, δεν γίνεται με ορθολογικό τρόπο. Ο τρόπος αυτός δίνει την εντύπωση μιας αυτοδιοίκησης που συζητάει με τον εαυτό της και όχι με τη κοινωνία και τα μεγάλα προβλήματά της. Για τον λόγο αυτό:

  • ¨ Είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας σε σχέση με αυτό που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε.
  • ¨ Είναι ανάγκη να αναβαθμίσουμε το διάλογο, να αμβλύνουμε την οξύτητα και να προκρίνουμε την νηφαλιότητα με στοιχειοθετημένες και στοχευμένες προτάσεις και λύσεις που προτείνουμε για τον τόπο μας.
  • ¨ Είναι ανάγκη να βάλουμε τέλος στην μιζέρια και τον καιροσκοπισμό, τις μικρολογίες και τις μικρότητες.
  • ¨ Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι το μέλλον της Καρδίτσας, κερδίζεται μόνο με υπεύθυνη στάση, καλή διάθεση, περίσσευμα ψυχής και γενναιότητα αναγνώρισης.

Δεν παραγνωρίζω την σημασία των προχθεσινών θεμάτων, νομίζω όμως ότι ένα θέμα- που έχει λόγο η Νομαρχία να αναδείξει με τις παρεμβάσεις της, το οποίο φυσικά έπρεπε να προηγηθεί της προχθεσινής συνεδρίασης- είναι τα ζητήματα που αφορούν την τοπική μας οικονομία.

Η μικρομεσαία δραστηριότητα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη καμπή, ακόμη και στο τομέα της διατροφής, όπου και εκεί παρουσιάζονται μειωτικές τάσεις. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, και μετά το Πάσχα αναμένεται σημαντικός αριθμός λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική μας απασχόληση. Πρόσφατα (31.03.2009) συνεδρίασε η Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε) Ν. Καρδίτσας, η οποία κατέληξε σε ένα πολυσέλιδο κείμενο συμπερασμάτων, με μια σειρά από σοβαρές προτάσεις, με σκοπό να περιορισθούν στο μέτρο του δυνατού, οι παρενέργειες της κρίσης που μαστίζει τα πραγματικά εισοδήματα των συμπολιτών μας. Επίσης, εμείς από την πλευρά μας ως μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου έχουμε συγκεκριμένες λύσεις να προτείνουμε, οι οποίες θα βοηθούσαν ως ένα βαθμό την τόνωση της αγοράς,-ενόψει και του Πάσχα- και θα συνέβαλαν με την εφαρμογή τους στην ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων δραστηριοτήτων των συμπολιτών μας.

Πιστεύω ότι η Ν.Α. Καρδίτσας θα πρέπει αυτή την δύσκολη περίοδο, να επιδιώξει και τέτοιου τύπου  πολιτικές, οι οποίες προσθέτουν απευθείας στην τοπική ανάπτυξη και μπορούν να απαλύνουν ως ένα βαθμό τα προβλήματα, που απασχολούν την τοπική μας οικονομία. Οι στείρες αντιπαραθέσεις και οι μικρότητες δεν οδήγησαν ποτέ σε λύσεις που έχει ανάγκες ο τόπος μας, πολύ περισσότερο σήμερα  που η μικρομεσαία οικογένεια αντιμετωπίζει προβλήματα,  τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, αγγίζουν όρια της επιβίωσης.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση τριτέκνων – Προέδρου ΔΗΚΕΚ
Επόμενο άρθρο Πλίθινο χωριό στους Σοφάδες