Ειδήσεις

Τα προβλήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ επί τάπητος


Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Καρδίτσας με τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Τσιάκο Βασίλη.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και είχε σκοπό την ενημέρωση του Δημάρχου Καρδίτσας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απόστολος Ταξιάρχης αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έθεσαν στον κ. Δήμαρχο θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του Δήμου Καρδίτσας και του Νομικού Προσώπου (ΔΟΠΑΚ).

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Θέσαμε το πάγιο αίτημα του Συλλόγου αλλά και των εργαζομένων στο

ΔΟΠΑΚ για την κατάργηση του Νομικού Προσώπου με ταυτόχρονη μεταφορά των δραστηριοτήτων του και του προσωπικού αυτού στον Δήμο. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε πως το αίτημά μας θα υλοποιηθεί και έθεσε ένα χρονικό περιθώριο ενός έτους για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ζήτησε από εμάς να κάνουμε όλες τις ενέργειες σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και πιο γρήγορα.

  1. Αναφέραμε πως σε όλα τα τμήματα του Δήμου υπάρχουν ελλείψεις σε

προσωπικό λόγω συνταξιοδότησης αρκετών υπαλλήλων και ταυτόχρονα απαγόρευσης των προσλήψεων. Η μόνη πρόσληψη που έγινε ήταν 12 άτομα στην καθαριότητα από την προκήρυξη 3κ. Οι ανάγκες του Δήμου είναι πολύ μεγάλες και ζητήσαμε να γίνει προγραμματισμός προσλήψεων. Ο Δήμαρχος συμφώνησε μαζί μας και τόνισε πως σε συνεργασία με τους Διευθυντές αλλά και όλα τα τμήματα του Δήμου θα καταγραφούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και όταν ζητηθεί από το Υπουργείο ο Δήμος να είναι έτοιμος για να καταθέσει την πρότασή του για προσλήψεις.

  1. Ζητήσαμε για την προμήθεια των Μέσων Ατομικής Προστασίας

(Μ.Α.Π.) και του γάλακτος που δικαιούνται οι εργαζόμενοι να γίνεται έγκαιρα και να μην υπάρχει καθυστέρηση στην χορήγησή τους. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε πως από τώρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προμήθεια των ειδών αυτών και σκέφτεται να ενισχύσει το γραφείο προμηθειών έτσι ώστε από την νέα χρονιά να χορηγηθούν άμεσα.

  1. Αναφέραμε πως στον Δήμο Καρδίτσας έχουν γίνει κρίσεις Διευθυντών

και Προϊσταμένων από το υπηρεσιακό Συμβούλιο και τοποθετήθηκαν με απόφαση Δημάρχου στις διευθύνσεις και στα τμήματα όπως αναφέρονται στον ΟΕΥ του Δήμου. Η θητεία των Διευθυντών και των Προϊσταμένων ισχύει μέχρι να γίνουν πάλι κρίσεις από το υπηρεσιακό Συμβούλιο. Αν υπάρξει σε κάποια Διεύθυνση ή τμήμα κώλυμα άσκησης των καθηκόντων Διευθυντού ή Τμηματάρχη ή υπάρχει κενό λόγω συνταξιοδότησης του Διευθυντού ή του Τμηματάρχη τότε ζητήσαμε η αναπλήρωση αυτών να γίνεται ύστερα από νόμιμες διαδικασίες όπως προβλέπεται από των κώδικα δημοτικών υπαλλήλων (Ν. 3584/2007) και άλλες διατάξεις. Ο Δήμαρχος μας τόνισε πως θα εφαρμόσει τον νόμο και γι’ αυτό θα ζητήσει και την συμβουλή της νομικής υπηρεσίας του Δήμου.

  1. Για το θέμα πληρωμής των εργαζομένων μας ανέφερε πως δεν

υπάρχει πρόβλημα και προσπαθεί σε συνεργασία με την Τράπεζα (ALPHA BANK) και το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων να ρυθμίσει το δάνειο πετυχαίνοντας καλύτερο επιτόκιο και μειώνοντας τη δόση. Η διαδικασία αυτή μέσα σε ένα εξάμηνο πιστεύει πως θα έχει ευτυχή κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τότε δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή της μισθοδοσίας.

  1. Για την καλύτερη λειτουργία της τεχνικής υπηρεσίας αλλά και του

ηλεκτροφωτισμού τονίσαμε πως πρέπει οι υπηρεσίες αυτές να λειτουργούν σε 12ωρη βάση και για να γίνει αυτό χρειάζεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις ώρες λειτουργίας της υπηρεσίας το υπάρχων προσωπικό και να μπορεί να αποζημιώνει αυτό νόμιμα. Ο Δήμαρχος έδειξε κατανόηση στο αίτημά μας και είπε πως θα το δούμε αυτό το θέμα με τους αντίστοιχους Αντιδημάρχους.

  1. Θέσαμε το θέμα ανανέωσης του στόλου των οχημάτων του Δήμου και

ειδικά στον τομέα της καθαριότητας πρέπει να απασχολήσει την Δημοτική Αρχή σοβαρά. Τα απορριμματοφόρα είναι πολλών ετών, συχνά παθαίνουν βλάβες και κινδυνεύει η ασφάλεια των εργαζομένων. Ήδη πανελλαδικά στον χώρο της Αυτοδιοίκησης θρηνούμαι πάνω από 40 νεκρούς εργαζόμενους. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων και για τον σκοπό αυτό έχει έρθει σε επαφή με τον Δήμαρχο Περιστερίου κ. Παχατουρίδη.

  1. Ενημερώσαμε τον Δήμαρχο για τον τρόπο με τον οποίο χορηγούνται οι

υπερωρίες στο προσωπικό της καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με τα μέσα που διαθέτουν να διατηρούν καθαρή την πόλη. Ο Δήμαρχος είπε πως αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και ο ίδιος θα χορηγεί ότι δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Μας είπε μάλιστα να κάνουμε μια συμφωνία «κυρίων» και δεσμεύτηκε ότι συμφωνήσαμε να το ανακοινώσουμε παρουσία του ίδιου στους εργαζόμενους στον χώρο του αμαξοστασίου.

  1. Κάναμε γνωστό ότι οι καθαρίστριες σχολικών κτιρίων έχουν μειωμένο

ωράριο και ζητήσαμε αυτό να εφαρμόζεται. Ο Δήμαρχος μας είπε πως δεν έχει καμία διάθεση να μην εφαρμόζει τους νόμους και για το θέμα αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών υπηρεσιών για μια δίκαιη και σωστή κατανομή των καθαριστριών στα σχολεία.

  1. Για το θέμα των ληξιάρχων που το είχαμε θέση και στην πρώτη μας

συνάντηση πρότεινε τον ληξίαρχο του Δήμου να έρθει σε επαφή με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών υπηρεσιών για την επίλυση του θέματος.

  1. Ενημερώσαμε τον Δήμαρχο για το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με

την αναγνώριση των προϋπηρεσιών στους εργαζόμενους του Δήμου, ένα θέμα το οποίο δεν γνώριζε και μας είπε πως σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου και με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

  1. Ζητήσαμε να γίνει παρέμβαση από τον Δήμο Καρδίτσας στην

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας για την συγκρότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ο.Τ.Α. Ν. Καρδίτσας.

  1. Τέλος ενημερώσαμε τον Δήμαρχο πως υπάρχουν εργαζόμενοι που

εργάζονται με προγράμματα ΕΣΠΑ για πολλά χρόνια κυρίως στους παιδικούς σταθμούς για τους οποίους ο Σύλλογός μας αλλά και η ΠΟΕ- ΟΤΑ ζητάμε την τακτοποίησή τους σε μόνιμη και σταθερή εργασία. Ζητάμε να μην προβεί ο Δήμαρχος σε καμία απόλυση εργαζόμενου των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

 

 

.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζονται με επιτυχία τα Τιτάνεια στον Παλαμά
Επόμενο άρθρο Ιερά Αγρυπνία στη Μονή Κορώνης