Ειδήσεις

Τα τρακτέρ στις πλατείες και προχωράμε – Του Γιάννη Τσιούτρα


Όλα αυτά τα χρόνια αποδείχτηκε ότι κανένας αγώνας και καμία θυσία δεν πάνε χαμένα. Ότι κερδίσαμε είναι αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων μας, τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

-Ακούμε κάθε φορά για υποκινούμενες κομματικές κινητοποιήσεις και αγώνες από την πλευρά της εκάστοτε κυβέρνησης και της ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ που ενορχήστρωσε τα τελευταία χρόνια βρώμικη επίθεση για δήθεν ξεπούλημα των αγώνων από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Οι αγώνες γίνονται συντονισμένα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης και αιτήματα καθώς επίσης στο νομό από την ΕΟΑΣΚ με τους Αγροτικούς Συλλόγους και αυτό τους είναι καρφί στο μάτι της πολιτικής τους.

-Ακούσαμε ότι το 95% των αγροτών δεν θα πληρώσουν φόρο, αλλά θα πάρουν και επιστροφή, ότι περνάμε καλύτερα από τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, ότι είμαστε ευνοούμενοι.

-Μας λένε για αναπτυξιακά προγράμματα που στη πραγματικότητα είναι απλησίαστα για την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και καταλήγουν τα περισσότερα σε λίγους μεγαλοαγρότες.

-Επίσης προωθούνε ομάδες παραγωγών, που το μόνο που εξασφαλίζουν είναι φτηνό προϊόν στον μεγαλέμπορα επιχειρηματία και φτάνουν πανάκριβα στα λαϊκά στρώματα. Άλλωστε το παράδειγμα των συναδέλφων καπνοπαραγωγών που είναι απλήρωτοι από τον Μιχαηλίδη, δεν τους έσωσε που είναι σε ομάδα και το ότι δικαιώθηκαν στα Δικαστήρια για το πότε και πόσο θα πληρωθούν.

-Ταυτόχρονα μας καλούνε, σαν πρόβατα προς σφαγή,  σε «διάλογο» την ώρα που νέα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή και άλλα τη Δευτέρα ετοιμάζονται να ψηφήσουν και τώρα που ετοιμαζόμαστε για παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, γιατί αυτό φοβούνται, την μαζική αγωνιστική αντίδραση και αντίσταση.

Όλοι μα όλοι προσπάθησαν και προσπαθούν να μας πείσουν ότι με τους αγώνες δεν γίνεται τίποτα, δεν αλλάζει τίποτα, δεν κερδίζουμε τίποτα.

1.Μα τότε πως κερδήθηκε το αφορολόγητο από 8636 έως 9200€, αφορολόγητο 12000€ στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, στις εξισωτικές, αποζημιώσεις, προγράμματα;

2.Κερδήθηκε ή όχι η σταδιακή προσαρμογή στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ ως το 2022 ενώ άλλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας πληρώνουν από φέτος 27.2% στον ΕΦΚΑ;

3.Ή η αναβολή του φόρου επιτηδεύματος που δεν πληρώναμε τα προηγούμενα χρόνια με την τήρηση βιβλίων.

4.Σταμάτησαν τα αγροτοδικεία αν και εδώ πρέπει να καταγγείλουμε τις νέες κλήσεις σε απολογία στις οποίες καλούνται αυτές τις ημέρες διάφοροι συνδικαλιστές ανάμεσα σε αυτούς από το Μπλόκο Νίκαιας και τις Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας και λέμε καθαρά και ξάστερα ότι δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν, ότι οι αγώνες μας θα συνεχιστούν και θα δυναμώσουν γιατί είναι η πολιτική τους που μας αναγκάζει να βγούμε στον δρόμο και αφού ψάχνουν για υποκινητές αυτοί είναι οι ένοχοι και οι πολιτικές που εφαρμόζουν.

Υπάρχουν συνεπώς κατακτήσεις με τους αγώνες μας, μπορεί να μην μας ικανοποιούν, όμως οι κατακτήσεις είναι δεδομένες. Η κριτική του καναπέ, του καφενέ, του διαδικτύου, από τους απόντες των αγώνων, μας αφήνει παγερά αδιάφορους.

Δεν είμαστε κομήτες που εμφανιζόμαστε περιστασιακά μόνο στην περίοδο των μπλόκων,   στήνοντας αντιμπλόκα ή πετώντας λάσπη που αυτά είτε εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, είτε άλλα κομματικά συμφέροντα με ελεγχόμενο πλαίσιο δράσης και αγώνα.

Τα μπλόκα είναι μια μορφή πάλης η οποία πιέζει την κυβέρνηση και  δημιουργεί αγωνιστικές διαθέσεις όχι μόνο στους αγρότες αλλά και στα άλλα τμήματα του λαού και για αυτό πολεμήθηκαν ως μορφή κινητοποίησης είτε από την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν και στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, τα μνημόνια, την πολιτική της Ε.Ε.

Ο κόσμος, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας «ταλαιπωρείται» και στενάζει από τα αντιλαϊκά μέτρα, από τις αποφάσεις που παίρνονται στην Βουλή, από τα μνημόνια διαρκείας, τις συνεχείς θυσίες χωρίς αντίκρισμα.

Η Κυβέρνηση, όσοι στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια, η αντιπολίτευση που ευελπιστεί να γίνει η επόμενη κυβέρνηση και ξέρει ότι θα εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα δεν θέλουν ένα δυνατό οργανωμένο αγροτικό κίνημα και προσπαθούν να το αποδυναμώσουν στρέφοντας τα βέλη τους εκεί που ξέρουν ότι υπάρχουν οι συνεπείς δυνάμεις που δεν θα προδώσουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους και ηγούνται των κινητοποιήσεων, δηλαδή, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τις Ενωτικές Αγωνιστικές Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους.

Στον αγώνα που κάνουμε στους δρόμους, είδαμε και καταλάβαμε ποιοι είναι οι εχθροί μας και ποιοι οι πραγματικοί φίλοι μας. Κοντά μας, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν εργάτες, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι των σπουδών, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Ήρθαν στα μπλόκα, πάλεψαν μαζί μας κατά την περίοδο των μπλόκων με κοινές αγωνιστικές συγκεντρώσεις όπως και εμείς συμμετείχαμε στα συλλαλητήρια των ταξικών εργατικών συνδικάτων.

Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί σε όλη την έκταση της η επίθεση που γίνεται στους αγρότες. Βασικός στόχος είναι με εργαλεία την ΚΑΠ της Ε.Ε, τα μνημόνια, την άγρια φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές-χαράτσια του ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, τα κάθε είδους χαράτσια, να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή, να δημιουργηθούν τα νέα σύγχρονα τσιφλίκια-επιχειρήσεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας που θα βρίσκονται στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών. Κανένας μικρομεσαίος αγρότης δεν πρέπει να νιώθει ασφαλής, κανείς δεν πρέπει να συσκοτίζει τον πραγματικό του αντίπαλο, κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ποιους έχει απέναντι του και είναι: Το κράτος και οι κυβερνήσεις του, η Ε.Ε και η ΚΑΠ, οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια, οι τραπεζίτες και οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες.

Μπροστά μας έχουμε πέρα από τα οξυμμένα προβλήματα που αντιπαλέψαμε στα μπλόκα νέα ζητήματα όπως την μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τα κάθε λογής χαράτσια (ΕΜΦΙΑ στα χωράφια-περιβαλλοντικό τέλος στο νερό κλπ), το ότι δεν θα εκπίπτουν από τα έξοδα οι ασφαλιστικές εισφορές, τους δασικούς χάρτες, την συμφωνία για την φέτα και την νέα μείωση στην τιμή του γάλατος αλλά και του κρέατος οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες κτηνοτρόφους. Προβλήματα με τον ΕΛΓΑ με ζημιές που δεν αποζημιώνονται είτε στην παραγωγή είτε στο κεφάλαιο και είναι επιτακτική η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους και την παραγωγή και το κεφάλαιο, τα χρέη και τις κατασχέσεις σε χωράφια, σε σπίτια και σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Βγαίνουμε στον αγώνα να παλέψουμε για μια ακόμη φορά για την επιβίωση μας.   Για να παραμείνουμε στα χωριά μας να μπορούμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε. Τα αιτήματα που προβάλλουμε με τον αγώνα μας είναι ζωτικής σημασίας, αφορούν την ίδια την ύπαρξή μας. Είναι αιτήματα δίκαια. Δεν ζητάμε να μας δώσουν χρήματα. Αγωνιζόμαστε για να μη μας πάρουν και τις λίγες πενταροδεκάρες που μας απομένουν στην τσέπη, μετά από σκληρή δουλειά.

Επιμένουμε και δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την οργάνωση του αγώνα. Περήφανα βαδίζουμε αυτό τον δρόμο. Βγάζουμε τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και προχωράμε. Θα νικήσουμε.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΟΥΤΡΑΣ,

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΟΑΣΚ

 

Προηγούμενο άρθρο Δύο νέα οδικά έργα ξεκινούν για την Π.Ε. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο ΠΑΜΕ: Είναι ώρα οργάνωσης και πάλης!