Ειδήσεις

Τελευταία Ορθόδοξη Συνάντηση στους Αγίους Αναργύρους


Την τελευταία Συνάντηση πραγματοποίησαν οι Ορθόδοξες Συναντήσεις της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου, στους Αγίους Αναργύρους Καρδίτσας, με θέμα: «ΘΑΡΣΕΙΤΑΙ!  Εγώ Νενίκηκα τον Κόσμο!».  Είναι από τους τελευταίους παρηγορητικούς λόγους του Κυρίου μας προς τους Μαθητές του, προκειμένου να τους ενδυναμώσει, να έχουν θάρρος και δύναμη σε ότι θα αντικρίσουν έπειτα (Τον Σταυρό και τον Θάνατο).

Μία από τις μορφές που ξεχώρισαν στο Πάθος του Κυρίου μας ήταν ο Νικόδημος, ο οποίος την ίδια μέρα του θανάτου του Κυρίου μας, παρουσιάζεται στον Πιλάτο και ζητά το σώμα του Διδασκάλου Του.  Η τόλμη του αυτή, που μπορούσε να του κοστίσει και την ίδια του την ζωή, κινήθηκε μέσα σε τρείς καταστάσεις, 1ον στην πίστη του για τον Χριστό, 2ον γιατί ήλπιζε σε Αυτόν και το 3ον και ποιο σημαντικότερο γιατί ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ! Γι’ αυτό και ο Απ. Παύλος λέγει ότι «η αγάπη έξω βάλλει τον φόβον».  Εάν ρωτήσουμε σήμερα τον εαυτό μας εάν πιστεύουμε στον Θεό, η απάντηση θα είναι θετική.  Το ζητούμενο όμως στην σχέση μας με τον Θεό, δεν είναι μόνο εάν τον πιστεύουμε, αλλά εάν τον ΑΓΑΠΑΜΕ!  Γιατί όποιος τον αγαπά θα μείνει «παρά το Σταυρό» και θα συμπαρίσταται στην Μητέρα του Κυρίου μας.

Εάν δεν κτίσουμε την πνευματική μας ζωή πάνω σε αυτή την βάση τότε θα έρθει κάποια ώρα που θα σκανδαλιστούμε με τον Θεό πάνω σε ένα πειρασμό, όπως μία ασθένεια, ή ένας θάνατος συγγενούς ή γιατί δεν έχουμε χρήματα και δυσκολευόμαστε κ.α..  Και θα ρωτούμε: Γιατί σε μένα αυτό;  Δεν με αγαπά εμένα ο Θεός;  Τι κακό έκανα και πληρώνω όλ’  αυτά;  Και αυτό γιατί απλώς πιστεύαμε σε Αυτόν χωρίς να έχουμε αναπτύξει και ολοκληρώσει την Αγάπη προς τον Κύριο και Θεό μας. Γι’  αυτό σήμερα πιστεύουμε είτε γιατί φοβόμαστε μήπως πάμε στην κόλαση, είτε γιατί η πίστη μας έχει την εικόνα της συναλλαγής. Δηλαδή θα κάνουμε υπακοή, θα Εκκλησιαζόμαστε, θα νηστεύουμε και ο Θεός θα μας βοηθά και θα μας δίνει την υγεία.  Όμως αυτή είναι μία «νηπιώδης» κατάσταση στην σχέση μας με τον Θεό, γιατί το ζητούμενο είναι να τον Αγαπήσουμε, γιατί πρώτος Αυτός μας αγάπησε και για την Αγάπη του Χριστού είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τα πάντα, ακόμα και τον εαυτό μας, όπως ακριβώς ο Δίκαιος Ιώβ.

Πως μπορώ να Αγαπήσω τον Χριστό με πρακτικό τρόπο;  Με το να τηρώ τις εντολές του Χριστού.  Οι εντολές αναιρούν τα πάθη μας, και μας υποδεικνύουν τις αδυναμίες μας ώστε να τις νικήσω.  Είναι σαν τα φάρμακα που πολεμούν τα μικρόβια για να μπορέσω να βρω ξανά την υγεία μου. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να αγαπήσει τον Θεό εάν δεν τηρεί τις Εντολές Του.  Γιατί αν δεν ακολουθήσει  τις Εντολές του Θεού, θα ακολουθήσει τα πάθη του. Και η αιχμαλωσία μέσα στα πάθη θα τον κρατήσει μακριά από την αγάπη. (Ιω. 21 ο έχων τας εντολάς μου και τηρών αυτάς, εκείνος εστίν ο αγαπών με· 23 εάν τις αγαπά με, τον λόγον μου τηρήσει, και ο πατήρ μου αγαπήσει αυτόν, και προς αυτόν ελευσμεθα και μονήν παρ’ αυτώ ποισομεν). 

Όμως είναι αρκετή η ανθρώπινη δύναμη για να τηρήσω τις εντολές του Θεού;

Όχι δεν είναι αρκετή γιατί χρειάζεται και την παρουσία τις χάριτος.  Τα μυστήρια της Εκκλησίας μας είναι αυτά τα οποία αναζωογονούν τον άνθρωπο, τον δίνουν δύναμη, τον γεμίζουν για να μπορεί ο άνθρωπος να ακολουθεί τον Χριστό και να τον αγαπήσει. Δεν μπορεί να υπάρξει πνευματική εν Χριστώ ζωή, χωρίς συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας μας και χωρίς να υπάρχει τήρηση των εντολών του Χριστού. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα γίνουμε απλώς καλοί άνθρωποι αλλά δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε αυτή την Χάρη της αγάπης  του Θεού.  Εάν επομένως θέλουμε να ακολουθούμε τον Χριστό, και να έχουμε μία τόλμη, μία δύναμη να ξεπερνούμε κάθε δυσκολία, πρέπει να ζούμε μέσα στην Εκκλησία.

Να ευχαριστήσουμε για ακόμη μία φορά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Τιμόθεο, δια την ευλογία ώστε να πραγματοποιηθούν αυτές οι Συνάξεις και αυτήν την Χρονιά.  Για τον αποχαιρετισμό διοργανώνεται διήμερη Εκδρομή στην Παναγία Μαλεβή 17-18 Ιουνίου και για περισσότερες πληροφορίες στα ΣΑΛΠΙΣΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

Καλό Καλοκαίρι σε όλους και Καλή Δύναμη!

 

Προηγούμενο άρθρο Το νερό Θεόνη χορηγός του 1ουforum Helliniko
Επόμενο άρθρο Παραδίδεται στο Δήμο Καρδίτσας το στρατόπεδο Λουμάκη