Τεράστια Επιτυχία της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας


Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η 3η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας που οργάνωσε η αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Future Library», με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων της καλοκαιρινής εκστρατείας έγιναν συνολικά 103! δράσεις, αριθμός ρεκόρ για όλη την Ελλάδα, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 2500 παιδιά (αύξηση κατά 60%, σε σχέση με πέρυσι), ενώ πέρασαν το κατώφλι των παιδικών βιβλιοθηκών, είτε για να παρακολουθήσουν τις δράσεις, είτε για να δανειστούν κάποιο βιβλίο, πάνω από 300 ενήλικες (αύξηση περίπου 40%).
Υποστήριξαν τι δράσεις μας 18 εθελοντές!!! (αύξηση 200% σε σχέση με πέρυσι), ενώ ως εμψυχωτές κάποιων δράσεων συμμετείχαν πάνω από 10 εθελοντές.
Σ’ ένα μικρό ερωτηματολόγιο που δώσαμε να συμπληρώσουν οι γονείς αρκετών παιδιών που συμμετείχαν στις δράσεις, απάντησαν 40 γονείς και οι απαντήσεις τους έχουν μεγάλο ενδιαφέρον: το 70% των παιδιών που συμμετείχαν ήταν ενεργά μέλη των παιδικών βιβλιοθηκών, ενώ το 30% γράφτηκαν πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πάνω από το 60% γνώριζαν τι ακριβώς γίνεται κατά την καλοκαιρινή εκστρατεία, ένα 30% ήθελε περισσότερες πληροφορίες και το 10% δεν γνώριζε κάτι.
Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων, έμαθε γι’ αυτή από το προσωπικό των παιδικών βιβλιοθηκών και τους εθελοντές! και στη συνέχεια από φίλους και γνωστούς, από τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, από τις αφίσες της καλοκαιρινής εκστρατείας, από την ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, από την σελίδα των παιδικών βιβλιοθηκών στο facebook και από τη διαφήμιση στην τηλεόραση.
Τα μισά και πλέον παιδιά επισκέπτονταν τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα τις παιδικές βιβλιοθήκες κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, ένα μικρό ποσοστό μία φορά το μήνα κι ένα μεγαλύτερο περίπου μία φορά το τρίμηνο.
Κατά τη διάρκεια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας το 90% των παιδιών συμμετείχαν σε εβδομαδιαία βάση ενώ το υπόλοιπο 10% σε μηνιαία, ενώ στην ερώτηση αν οι παιδικές βιβλιοθήκες είχαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πιο ενεργό ρόλο στη ζωή της κοινότητας ή της γειτονιάς, απάντησε ναι το 100% των ερωτηθέντων!!!
Το 60% των παιδιών συμμετείχαν για πρώτη φορά στην καλοκαιρινή εκστρατεία, ενώ το υπόλοιπο 40% συμμετείχε και πέρυσι.
Τέλος οι περισσότεροι γονείς δήλωσαν ότι η επίσκεψη των παιδιών τους στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. είναι μια δημιουργική διέξοδος για τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, ενισχύουν την αγάπη τους για το βιβλίο και δυναμώνουν τη σχέση τους με τη βιβλιοθήκη, δίνουν λύσεις για το δημιουργικό χρόνο των παιδιών, ενώ οι γονείς εργάζονται και τα παιδιά δημιουργούν νέους φίλους και νέες παρέες!
Να ευχαριστήσουμε κατ’ αρχήν τον απερχόμενο Πρόεδρο του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Κύριο Σωτήρη Γούλα και το Δ.Σ., που χωρίς δεύτερη σκέψη πήραν την απόφαση και συμμετείχαμε για 2η χρονιά στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, τους συναδέλφους στο Δ.Ο.Π.Α.Κ. για τις διευκολύνσεις και τη βοήθεια που μας έδωσαν κατά τη διάρκεια των δράσεων και φυσικά τον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο για την πολλή πολλή ωραία προβολή των δράσεών μας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Θα πρέπει να δώσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Future Library τόσο για την εκπαίδευση που μας παρέχει κάθε χρόνο στα σεμινάρια και στα συνέδρια που υλοποιεί, αλλά και για την καθημερινή στήριξη των δράσεών μας, στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη δωρεά των βιβλίων, των αναλώσιμων και των οργάνων φυσικής που μας χάρισε φέτος, αλλά και όλα όσα κάνει τα τρία τελευταία χρόνια στις βιβλιοθήκες πανελλαδικά, το κατάστημα «Κωτσόβολος» Καρδίτσας για το laptop που δώρισε, τα συστήματα πληροφορικής ALFANET για το notebook που μας χάρισε, το «ΙΚΕΑ» Θεσσαλίας για τους μαρκαδόρους και τα χαρτιά που μας έδωσε, το βιβλιοπωλείο «Βασιλάκος» και τον Κύριο Ηλία Βασιλάκο που μας δώρισε το πολύτιμο για εμάς φέτος χαρτί του μέτρου, τις αδερφές Νικολέτα και Νάντια Καραντώνη από το κατάστημα πλεκτών «Βέρα» για τα κουβάρια μαλλί που μας χάρισαν, το καφέ “Gallery” του Κυρίου Φάνη Μακρή για τις πολλές διευκολύνσεις που μας έκανε και το Καφέ «Δύο Κούπες» για τα αναψυκτικά που δρόσιζαν τις προβολές ταινιών στην πλατεία «Δημ. Γιολδάση».
Να ευχαριστήσουμε επίσης το μαέστρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κύριο Νίκο Μπανιά και τους καθηγητές/τριες μουσικής Γιάννη Παραθύρα, Βάσω Παπαδημητρίου και Ρίτσα Τσουκαλά, για τις πολύ ωραίες δράσεις που πραγματοποίησαν στα πλαίσια των ημερών μουσικής των παιδικών βιβλιοθηκών μας.
Τους καθηγητές κ.κ. Γιώργο Λίτσιο και Γιάννη Λαδιά για την πολύ όμορφη αστροβραδιά που μας χάρισαν στο Καλλίθηρο, αλλά και τη δημιουργική ομάδα της Κοινοτική-Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλλιθήρου για τις ξεχωριστές και όμορφες δράσεις που υλοποίησε!
Το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ, το βγάζουμε από την καρδιά μας στους εθελοντές μας, τη θεατρολόγο μας Χριστίνα Βήτα, που από το χειμώνα στηρίζει με το θεατρικό παιχνίδι τις παιδικές βιβλιοθήκες, την εκπαιδευτικό Ασπασία Ζάχου, που φέτος ήταν ένα κομμάτι από εμάς, υλοποιώντας το 1/3 περίπου των δράσεών μας και φυσικά τις Ιωάννα Παπαδάκου, Άρτεμις Τσιγάρα, Δανάη Παπαποστόλου, Χριστίνα Χύτα, Βανέσα Ρουμελιώτη, Έφη Τσιάκα, Αντιγόνη Κωστάμη, Βάσω Τσουλά-Τραντέρου, Κυριαζή Τραντέρο, Κάτια Γαλούση, Βάσω Μαλλιαρού, Λεμονιά Παρδάλη, Φλώρου Αγγέλα, Χαντζή Νίκη, Χαρά Νάκου, Ιωάννα Τσίτρα, που χωρίς την υπερπολύτιμη βοήθειά τους στην υποστήριξη όλων των προγραμμάτων, ίσως να μην είχαν τόση επιτυχία οι δραστηριότητές μας.
Οι παιδικές βιβλιοθήκες θα λειτουργήσουν κανονικά με απογευματινό ωράριο 4-7, από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς (θ’ ανακοινωθεί αναλυτικό πρόγραμμα).
Ευχόμαστε στα παιδιά, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς Καλή Σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο.
Φέτος το καλοκαίρι… «Ότι κι αν σκεφτήκαμε… σκεφτήκαμε και το αντίθετο»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Αποκατάσταση της αδικίας για την εξισωτική ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος
Επόμενο άρθρο Ξεκινούν οι εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Μουζακίου