Ειδήσεις

Τετραήμερη εκδρομή στην Σερβία


Μια υπέροχη τετραήμερη εκδρομή πραγματοποίησε η Τοπική μας Διοίκηση στην Σερβία, από 7 έως 10 Απριλίου, που ήταν το δεύτερο στο εξωτερικό μετά την περυσινή μας περιήγηση στην Πόλη.

Ένα λεωφορείο του τουριστικού γραφείου «Μέγας Αλέξανδρος», γεμάτο με μέλη και φίλους μας αναχώρησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης και κατευθύνθηκε βόρεια όπου, διασχίζοντας διαδοχικά τη Μακεδονία μας και τα Σκόπια, έφτασε το απόγευμα στο Βελιγράδι, που ήταν ο πρώτος και σημαντικότερος σταθμός του ταξιδιού μας. Εκεί διανυκτερεύσαμε για δύο νύχτες σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο και είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στα αξιοθέατα της πόλης, όπως το πάρκο Kalemegdan και ο εντυπωσιακός ναός του Αγ. Σάββα, δεύτερος μεγαλύτερος μετά την Αγιά Σοφιά. Ταυτόχρονα γίναμε δεκτοί και ξεναγηθήκαμε στο Πατριαρχείο της Σερβίας, συναντώντας και τον βοηθό του Πατριάρχη. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή μας είχαν το χρόνο παράλληλα να γνωρίσουν το Βελιγράδι καλύτερα περπατώντας στους πεζοδρόμους του, αλλά και τη νυχτερινή ζωή. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην επισκεφτούμε το εθνικό τμήμα ΙΡΑ της Σερβίας, όπου γίναμε επίσημα δεκτοί από τον ίδιο το Σέρβο Πρόεδρο Δρ. Nebojša Pantelic, ο οποίος ήταν πλαισιωμένος από εντυπωσιακούς άνδρες και γυναίκες αστυνομικούς, που όλοι τους ήταν ντυμένοι με την όμορφη στολή τους της ΙΡΑ. Πολύ όμορφα ήταν επίσης τα γραφεία όπου στεγάζεται το Σέρβικο Τμήμα της ΙΡΑ. Κατά την ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών ο Σέρβος Πρόεδρος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη της τοπικής μας διοίκησης στη χώρα του και τα βαθιά αισθήματα φιλίας και σεβασμού που τρέφουν οι Σέρβοι για τη χώρα μας και ειδικά οι Αστυνομικοί απέναντι στο Ελληνικό Τμήμα της ΙΡΑ που συνέβαλε τα μέγιστα για την είσοδο τους στην παγκόσμια Ένωση μας, «σε μια περίοδο που δεν μας δέχονταν πουθενά ως Χώρα…» όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημαντική εμπειρία ήταν για μας και η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Moto Klub Bezbednost, όπου ο Πρόεδρος κ. Vitomir Golusin μας ξενάγησε αναλυτικά και λεπτομερώς.

Το Σάββατο, νωρίς το πρωί, ξεκινήσαμε για το γραφικό Νόβι Σαντ που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σερβίας και είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη. Εκεί γίναμε δεκτοί στην Αστυνομική Σχολή της πόλης, η οποία είναι η μόνη στη Σερβία στην οποία εκπαιδεύεται το χαμηλόβαθμο προσωπικό της Αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας ξεναγηθήκαμε από τη Υποδιευθύντρια κ. Biljana Puškar, ενώ μας μεταβίβασε και τους χαιρετισμούς του Διευθυντή κ. Miroslav Mijailovic. Επίσης παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης κ. Milorad Petkovic και η Γεν. Γραμματέας κ. Mirjana Mijailovic. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στο χώρο της Σχολής λάμβανε χώρα ένα διεθνές τουρνουά σκάκι για μέλη της ΙΡΑ, καθώς και ένα τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, αφιερωμένο σε συνάδελφο που είχε χάσει τη ζωή του. Μάλιστα, οι διοργανωτές διέκοψαν τους αγώνες και παρουσίασαν την αποστολή μας, η οποία καταχειροκροτήθηκε. Παρών ήταν ξανά ο Πρόεδρος του εθνικού τμήματος ΙΡΑ της Σερβίας, που μας παρέθεσε και ελαφρύ γεύμα. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία εκδρομέων, υπό την ηγεσία του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Μητρόπουλου, Ηγούμενου της Μονής Σπηλιάς και Επίτιμου Μέλους μας, ο οποίος είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχει στην εκδρομή μας, επισκέφτηκε τον Επίσκοπο Μπάτσκας κ.κ. Ειρηναίο, με τον οποίο συνομιλήσαμε επί μακρόν και μάλιστα σε άπταιστα ελληνικά από τη μεριά του.

Έπειτα από τη μικρή, δυστυχώς, παραμονή μας στο πανέμορφο Νόβι Σαντ πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς τη χώρα μας, με το σχεδιασμό να προβλέπει και μια διανυκτέρευση στην πόλη του Νις. Κατά την άφιξη μας, οι συνάδελφοι κ.κ. Darko Nikolic και Milos Djordjevic, εκπρόσωποι του Προέδρου της Τοπικής Διοίκησης ΙΡΑ κ. Sasa Spasic, που είχαν φροντίσει και ετοίμασαν μια πολύ όμορφη βραδιά σε ταβέρνα με τοπικές γεύσεις, όπου πραγματοποιήθηκε τελικά τρικούβερτο γλέντι. Την επόμενη ημέρα το πρωί, όσοι από τους εκδρομείς επιθυμούσαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία που τέλεσαν από κοινού ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος με τον οικοδεσπότη π. Ειρηναίο και άλλους Ιερείς στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Αστυνομική Διεύθυνση και είχαμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε τις συνθήκες εργασίες με τις δικές μας. Εκεί πραγματοποιήθηκε και ανταλλαγή στολών μεταξύ της Τοπικής Διοίκησης ΙΡΑ Νις και του κ. Δημητρίου Καλλιαντζή, ιδρυτή και υπευθύνου του Αστυνομικού Μουσείου Καρδίτσας. Στη συνέχεια αντιπροσωπευτική ομάδα μελών και φίλων μας έπαιξε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου με τους ντόπιους συναδέλφους. Αργά το απόγευμα αναχωρήσαμε για την επιστροφή, γεμάτοι νέες εμπειρίες και έχοντας κάνει νέους φίλους, που ενστερνίζονται τους σκοπούς της Ένωσης μας και ασπάζονται το σύνθημα Servo per amikeco’. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδρομή μας συμμετείχαν και μέλη της Τοπικής Διοίκησης ΙΡΑ Τρικάλων.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Ζαρχανής Νικόλαος Γούσιας

Προηγούμενο άρθρο Στη Μυτιλήνη ο Κώστας Αγοραστός
Επόμενο άρθρο 7η Ορθόδοξη συνάντηση νέων και γονέων