Επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Την επίσπευση των διαδικασιών και των αξιολογήσεων των φακέλων που υποβλήθηκαν σε αναπτυξιακά και γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα του ΥΠΑΑΤ ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προς τον υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη. Στην επιστολή του αναφέρει τα προβλήματα που δημιουργούνται στον αγροτικό κόσμο από την καθυστέρηση της όλης διαδικασίας και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και λιμνάζουν οι επενδύσεις.

Αναλυτικά ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρει:

 

«Στην  Περιφέρεια Θεσσαλίας υποβλήθηκαν στο Μέτρο 1.2.1 «Εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, από τον Σεπτέμβριο του 2011, 606 αιτήσεις – φάκελοι υποψηφιότητας και η διαδικασία της αξιολόγησης δεν έχει προχωρήσει επαρκώς.  Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε καθημερινά δέκτες παραπόνων σχετικά με την αξιολόγηση και ένταξη προτάσεων στο Μέτρο αυτό, του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Παρουσιάζονται σημαντικές καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων με αποτέλεσμα από τις περίπου 7.700 αιτήσεις να έχουν εξεταστεί ελάχιστες, παρόλο που κατά δήλωσή σας υπάρχουν 850 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα για να δοθούν στους αγρότες υποψήφιους επενδυτές, ποσό που καλύπτει σχεδόν το συνολικό αριθμό των μελετών πριν ακόμα αυτές αξιολογηθούν.

Δεδομένου ότι έχει περάσει ένας χρόνος περίπου από την ολοκλήρωση της κατάθεσης των φακέλων των Σχεδίων Βελτίωσης και η αξιολόγησή τους  είναι σε εκκρεμότητα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, ώστε να μπορούν  οι υπηρεσίες με την σειρά τους να διαχέουν την ενημέρωση στον αγροτικό πληθυσμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να διευκρινισθεί η όλη διαδικασία καθώς και το εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο οι παραγωγοί θα μπορούν να καλύψουν την ιδία συμμετοχή, ώστε να υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδια, μετά και την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας και να διασφαλιστούν οι  όροι άσκησης της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε αναπτυξιακές επενδύσεις βλέπουν με απελπισία  να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση και την ανακοίνωση των δικαιούχων έχει αρνητικά αποτελέσματα για τον πρωτογενή τομέα και την τοπική ανάπτυξη γενικότερα. Ήδη κάποιοι δηλώνουν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις ακόμη κι αν εγκριθούν μιας και τα οικονομικά δεδομένα χειροτερεύουν καθημερινά.

Δυστυχώς, σε μια τέτοια εποχή κρίσης όσο αφήνουμε το χρόνο να περνάει χωρίς να αξιοποιούμε τα διαθέσιμα κονδύλια, τόσο πιο πολύ βαθαίνει η ύφεση, συμπαρασύροντας και  τα υγιή κομμάτια του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υλοποιηθούν οι επενδύσεις από τους περισσότερους επενδυτές, ιδιαίτερα όταν αυτοί έχουν ορίσει ως βασική πηγή ιδίας συμμετοχής για τις επενδύσεις τους, τον τραπεζικό δανεισμό. Αυτό το δεδομένο θέτει αυτόματα πολλούς εκτός σχεδίων, αφού οι τράπεζες δίνουν δάνεια πλέον με το σταγονόμετρο.

Γνωρίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα το ΥπΑΑΤ δημιούργησε γνωμοδοτικές επιτροπές, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της αξιολόγησης και έγκρισης των Σχεδίων Βελτίωσης. Ειδικότερα, με απόφαση που υπογράψατε συγκροτήθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας Γνωμοδοτικές Επιτροπές, με στόχο να επισπευστεί ο χρόνος γνωμοδότησης  και έγκρισης των αιτήσεων ενίσχυσης.

Οφείλουμε όμως να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες, για την απρόσκοπτη αξιοποίηση των αγροτικών γαιών με την άμεση υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που αποτελούν  προϋπόθεση διεξόδου και αναζωογόνηση της υπαίθρου, άλλωστε στις σημερινές περιστάσεις δεν έχουμε περιθώρια για καθυστερήσεις.

Ένα άλλο μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης έγκρισής τους, είναι ότι κάποιοι επενδυτές που συγκέντρωναν μεγάλο αριθμό μορίων και εκμεταλλευόμενοι την Κοινή Υπουργική Απόφαση που όριζε ως επιλέξιμη κάθε επένδυση που γίνονταν μετά της 18/02/2011, προχώρησαν σε επενδύσεις. Θεωρούσαν δε, ότι με την έγκριση των φακέλων θα αιτούνταν άμεσα του μισού επιδοτούμενου ποσού και θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του κόστους των επενδύσεων που είχαν ήδη κάνει. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί έχουν μείνει μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένοι λόγω της μακρόχρονης αναμονής.

Η πρότασή μας στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι αντί να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να περιμένουμε τις αξιολογήσεις, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει τα 850 εκατομμύρια ευρώ και για να μην λιμνάζουν οι επενδύσεις, να αποφασίσει το ΥΠΑΑΤ να δώσει εγκριτικές αποφάσεις στους περισσότερους από τους υποψήφιους επενδυτές εφόσον κρίνεται ότι τα διαθέσιμα χρήματα επαρκούν. Είναι ότι πιο υγιές υπάρχει στην πρωτογενή παραγωγή και θα πρέπει να τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Όσον αφορά τα προγράμματα εγκατάστασης νέων γεωργών, της κατηγορίας που είναι «το αίμα που χρειάζεται επειγόντως η γερασμένη γεωργία μας, το μέλλον της αγροτιάς και κατ’ επέκταση η ελπίδα για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε προκήρυξη νέου προγράμματος, παρέχοντας πριμ πρώτης εγκατάστασης, κατοχυρώνοντας παράλληλα ικανοποιητικό αριθμό δικαιωμάτων για τους ίδιους, όπως είχε υποσχεθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τέλος, αποτελεί αδήριτη ανάγκη το υπουργείο να εγκρίνει άμεσα τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα του Μέτρου 2.1.4. (Βιολογική Γεωργία– Κτηνοτροφία, Μείωση Νιτρορρύπανσης), γιατί ήδη μια μεγάλη μάζα του αγροτικού πληθυσμού που είχε επενδύσει στα συγκεκριμένα προγράμματα, ήδη κατευθύνονται ξανά σε συμβατικές μεθόδους, μη πιστεύοντας πλέον ότι θα εγκριθούν οι φάκελοι που είχαν καταθέσει. Σημειώνουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή σας δηλώσατε ότι «αυτή είναι η γεωργία που μας ταιριάζει. H γεωργία της ποιότητας..»

Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καυσίμων παρακαλούμε να δοθεί άμεσα, ώστε να απαλυνθεί το κόστος της ενέργειας που ταλανίζει κάθε αγροτική οικογένεια καθώς αποτελεί  «ένεση ρευστότητας στην δύσκολη αυτή συγκυρία»

Συνοπτικά, θα πρέπει το υπουργείο να κινηθεί με πολύ γοργούς ρυθμούς, καθότι το υγιές και ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας η αγροτική παραγωγή είναι σε κρίσιμη καμπή.

 

 

Υ.Γ. Σας παραθέτουμε αναλυτικά τα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρεις Θεσσαλίας.

Α) Σχετικά με την προκήρυξη 724/2010 που αφορά  Σχέδια Βελτίωσης η κατάσταση ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:

Αριθμός υποβληθέντων σχεδίων Π.Ε. Λάρισας Π.Ε. Καρδίτσας Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων Π.Ε. Τρικάλων
Καπνοπαραγωγοί 37 35 0 7
Νέοι Γεωργοί 103 22 27 3
Αγελαδοτρόφοι 10 0 2 4
Λοιποί Φ.Π 164 53 47 27
Λοιποί Ζ.Π. 38 7 12 8
ΣΥΝΟΛΟ 352 117 88 49
ΣΥΝΟΛΟ 606

Από τα ανωτέρω υποβληθέντα σχέδια τα μεν φυτικής παραγωγής των λοιπών γεωργών βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης από τις Υπηρεσίες εντός της Περιφέρειας. Τα δε υπόλοιπα έχουν δοθεί για αξιολόγηση από το ΥΠΑΑΤ.

 

 

Β) Σχετικά με την νιτρορύπανση όσον αφορά τη διετή παράταση των ενταγμένων του 2006 η κατάσταση ανά Π.Ε. Έχει ως εξής:

Αριθμός υποβληθέντων αιτήσεων Παρατηρήσεις
Π.Ε. Λάρισας 756 Δεν ολοκληρώθηκε ο διοικητικός έλεγχος από την ΔΑΟΚ, ζητήθηκε παράταση έως 25-10-2012
Π.Ε. Καρδίτσας 1084 Έγινε διοικητικός έλεγχος από τη ΔΑΟΚ, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία
Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων 135 Έγινε διοικητικός έλεγχος από τη ΔΑΟΚ, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία
Π.Ε. Τρικάλων 99 Έγινε διοικητικός έλεγχος από τη ΔΑΟΚ, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία
ΣΥΝΟΛΟ 2074

 

 

 

 

Σχετικά με τις νέες εντάξεις της  νιτρορύπανσης  η κατάσταση ανά Π.Ε. Έχει ως εξής:

Αριθμός υποβληθέντων αιτήσεων Παρατηρήσεις
Π.Ε. Λάρισας 1620 Δεν ολοκληρώθηκε ο διοικητικός έλεγχος από την ΔΑΟΚ, ζητήθηκε παράταση έως 25-10-2012
Π.Ε. Καρδίτσας 776 Έγινε διοικητικός έλεγχος από τη ΔΑΟΚ, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία
Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων 238 Έγινε διοικητικός έλεγχος από τη ΔΑΟΚ, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία
Π.Ε. Τρικάλων 136 Έγινε διοικητικός έλεγχος από τη ΔΑΟΚ, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία
ΣΥΝΟΛΟ 2770

 

Γ)  Βιολογικά Φυτικής Παραγωγής

Αριθμός υποβληθέντων αιτήσεων Π.Ε. Λάρισας Π.Ε. Καρδίτσας Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων Π.Ε. Τρικάλων ΣΥΝΟΛΟ
Παράταση 78 0 226 6 310
Νέες εντάξεις 741 227 601 212 1781
ΣΥΝΟΛΟ 819

 

Έγινε ο διοικητικός έλεγχος από τις ΔΑΟΚ των Π.Ε.

Για την Π.Ε. Λάρισας έγινε ο διοικητικός έλεγχος και ζητήθηκε παράταση έως 25/10/2012 για την καταχώρηση.

Βιολογικά Κτηνοτροφίας

Αριθμός υποβληθέντων αιτήσεων Π.Ε. Λάρισας Π.Ε. Καρδίτσας Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων Π.Ε. Τρικάλων ΣΥΝΟΛΟ
Παράταση 0 0 0 0 0
Νέες εντάξεις 183 38 207 134 562
ΣΥΝΟΛΟ 183

 

Δεν έγινε διοικητικός έλεγχος από τις ΔΑΟΚ διότι δεν έχουν περαστεί τα στοιχεία από το ΥΠΑΑΤ.

 

 

Δ)Σχετικά με την προκήρυξη 1422/27-1-2009 των Νέων Γεωργών η κατάσταση ανά Π.Ε. έχει ως εξής:

Αριθμός ενταγμένων νέων γεωργών
Π.Ε. Λάρισας 389
Π.Ε. Καρδίτσας 93
Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων 156
Π.Ε. Τρικάλων 70
ΣΥΝΟΛΟ 708

 

Οι νέοι γεωργοί έχουν πάρει την πρώτη δόση. Δεν έχουν πάρει την β΄ και γ΄ δόση διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

Προηγούμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε το Β’ Αντάμωμα των Καραγκούνιδων
Επόμενο άρθρο Κοινή επιστολή περιφερειαρχών προς τον πρωθυπουργό, του αρχηγούς των κομμάτων της κυβέρνησης και τον υπουργό ανάπτυξης και υποδομών για την Ε65