Ειδήσεις

Την Πρωτομαγιά η φωνή της διεκδίκησης θα ακουστεί δυνατά


Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς δεν θα μπορούσε να μην συνδεθεί με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Η πανδημία, όμως, βρήκε τη χώρα μας, όπως και τα περισσότερα καπιταλιστικά κράτη, με αποσαθρωμένα τα συστήματα υγείας. Η αιτία είναι ότι τις προηγούμενες δεκαετίες παντού η υγεία αντιμετωπίστηκε σαν ένας από τους δυναμικούς τομείς για κερδοφορία, με αφορμή την προηγούμενη οικονομική κρίση. Τα συστήματα υγείας, όπως και στην Ελλάδα, θυσιάστηκαν στο βωμό της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης.

Ταυτόχρονα, το δημόσιο σύστημα υγείας γνώρισε μία άνευ προηγουμένου υποχρηματοδότηση, κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών και περικοπή χιλιάδων οργανικών θέσεων πανελλαδικά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από τη μία να υπάρχει σήμερα τεράστια έλλειψη σε εξοπλισμούς και να χαθούν χιλιάδες εν δυνάμει θέσεις εργασίας, ενώ από την άλλη εκατοντάδες γιατροί αναζητούν μόνιμη εργασία και χιλιάδες νοσηλευτές παραμένουν άνεργοι ή ασκούν άλλα επαγγέλματα για να επιβιώσουν. Όλα αυτά επιβεβαιώνονται και από το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας της Καρδίτσας.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που αποδεικνύει το σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη μέσων ασφάλειας και προστασία της υγείας σε χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης. Η πρόληψη έχει αντικατασταθεί από το ιδεολόγημα όλων των κυβερνήσεων περί «ατομικής ευθύνης», που επεκτάθηκε ως κορωνίδα όλων των μέτρων και στην παρούσα πανδημία. Έγινε το καλύτερο άλλοθι για την αποποίηση της κρατικής ευθύνης.

Η πρωτομαγιά για τους μαχόμενους γιατρούς και υγειονομικούς, δεν συμβολίζει μόνο τον αγώνα χιλιάδων εργατών, τους νεκρούς της πρωτοπόρας τάξης στην κοινωνία. Η πρωτομαγιά είναι η μέρα σύμβολο του αγώνα ενάντια σε κάθε αδικία, ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στους πολέμους που γίνονται για το μοίρασμα του πλούτου μεταξύ λίγων εκατομμυριούχων. Η φετινή πρωτομαγιά συνδέει την πάλη των ηρώων εργατών που σκοτώθηκαν στο Σικάγο το 1886, των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 και των εκτελεσμένων από το ναζισμό αγωνιστών στην Καισαριανή το 1944, με τον αγώνα των «ηρώων με τις λευκές και πράσινες ποδιές», των 140 χιλιάδων απολυμένων στις αρχές Μάρτη και όλων των εργαζόμενων που βλέπουν με φόβο την επερχόμενη νέα οικονομική κρίση.

Είμαστε σίγουροι ότι στον αγώνα όλων μας θα στηριχτεί η μελλοντική νίκη ενάντια σε όλους τους «ιούς» που απειλούν την υγεία και τα δικαιώματά μας. Γιατί ο λαός έχει πληρώσει πολλά και δεν θα πληρώσει ξανά.

Τιμούμε τη μνήμη των νεκρών της εργατικής τάξης.

Τιμούμε την μνήμη των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η οριστική νίκη από τον «ιό της εκμετάλλευσης» θα ανήκει σε αυτούς και σε όλους μας!

 

 Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας: Τα χωριά χωρίς την παραμικρή βοήθεια
Επόμενο άρθρο Πανελλαδικές: 700 οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και 256 των ΕΠΑΛ