Ειδήσεις

Τι αποζημιώσεις δικαιούνται οι πληγέντες στην Καρδίτσα


Στην Αντιπεριφέρεια την Τρίτη 29/9/2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την παρουσία των κ.κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίτσας Κων. Νούσιου, των Δημάρχων Αργιθέας Ανδρ. Στεργίου, Μουζακίου Θ. Στάθη, Παλαμά,  Γ. Σακελλαρίου, Σοφάδων Θ. Σκάρλου, Λίμνης Πλαστήρα κ. Π. Νάνο,  του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραγιάννη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Κώστα Ζυγογιάννη και του Οικονομικού Επόπτη κ. Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου.

Οι παραπάνω ενημερώθηκαν από τη Γεν. Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κα Μαρία Κλεάνθη, για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι κάτοικοι του νομού Καρδίτσας μετά την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε το Νομό.

Συγκεκριμένα:

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών Α΄ κατοικίας δικαιούνται:

  • 600 ευρώ από το Δήμο στον οποίο ανήκει η κατοικία που επλήγη, για την αντιμετώπιση των πρώτων βιοτικών αναγκών τους (Υπουργείο Εσωτερικών)
  • Μέχρι 6.000 ευρώ για την καταστροφή της οικοσκευής που χορηγείται από τον Δήμο στον οποίο ανήκει η κατοικία που επλήγη (Υπουργείο Εσωτερικών)

Οι χρήστες κατοικιών δικαιούνται:

  • 000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών (ν. 4728/2020, Α΄186), κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης που θα υποβάλλουν μέσω gov.gr (θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση όταν ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα).

Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν δικαιούνται:

  • 000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών (ν. 4728/2020, Α΄186), κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης που θα υποβάλλουν μέσω gov.gr (θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση όταν ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα).
  • Από 30% έως 70% αποζημίωση επί των ζημιών που θα δηλώσουν (π.χ. καταστροφή εμπορευμάτων, υλικοτεχνικού εξοπλισμού κλπ) (Υπουργείο Οικονομικών).

Επίσης συντάσσεται Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση) οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής (Δωρεάν Κρατική Αρωγή και Άτοκο Δάνειο) για την επισκευή ή την ανακατασκευή των πληγέντων κτηρίων, καθώς και αποζημίωση, με τη μορφή Δωρεάν Κρατικής Αρωγής, για την. αντικατάσταση βλαβέντος λέβητα, καυστήρα, κυκλοφορητή ή/και εξοπλισμού μηχανοστασίου υδραυλικού ανελκυστήρα

 (Για όλα τα παραπάνω θα ακολουθήσουν περαιτέρω διευκρινιστικές ανακοινώσεις).

Προηγούμενο άρθρο Αγιασμός για την έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς 2020-2021 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Τιμόθεο
Επόμενο άρθρο Μέχρι τις 9/10 θα έχει αποκατασταθεί η γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καρδίτσα