Ειδήσεις

Το Αγροτικό Ιατρείο της Ρεντίνας – Από τον Τάκη Κουσαή, Δικηγόρο


Καλοδεχούμενη η είδηση για την τοποθέτηση  τριών γιατρών – οπλιτών (ΥΓ) στα αγροτικά ιατρεία Αργιθέας, Βραγκιανών και Αργυρίου στην ορεινή Αργιθέα.

Για τους κατοίκους αυτών των χωριών είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας γιατρός που μπορεί να προσφέρει άμεσα, αν χρειαστεί, τις υπηρεσίες του. Ακόμη δε, έχει και ψυχολογική αξία και σημασία για τους κατοίκους αυτών των ορεινών περιοχών της Καρδίτσας η παρουσία ενός γιατρού στο χωριό τους.

Η Ρεντίνα  έχει υψόμετρο χιλίων περίπου μέτρων. Είναι το τελευταίο χωριό του νομού μας στα όρια Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και διαθέτει ένα καινούργιο, άνετο, πετρόκτιστο ιατρείο με όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές, αλλά χωρίς γιατρό!

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρεντίνα, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, έχει, ιδία τα παρασκευοσαββατοκύριακα, επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδος που έρχονται να δουν τα τρία μουσεία της, τις αξιόλογες μεταβυζαντινές της εκκλησίες, το Μοναστήρι της και να γευθούν τα ντόπια κρέατα στις πέντε ταβέρνες της που λειτουργούν χειμώνα –  καλοκαίρι.

Στα δύο της ξενοδοχεία  το φθινόπωρο και το χειμώνα φιλοξενούνται κυνηγοί, πολλοί από τους οποίους έρχονται με τις οικογένειες τους για να περάσουν ευχάριστα. Δηλαδή, στο κεφαλοχώρι αυτό, που έχει κηρυχθεί από την πολιτεία παραδοσιακός οικισμός, κινείται ένας ντόπιος και ξένος κόσμος, για τον οποίο πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης υγειονομική κάλυψη.

Οι μόνιμοι κάτοικοι κατεβαίνουν στην Καρδίτσα για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Για μια απλή ιατρική πράξη πρέπει, επίσης, να μεταβούν στο νοσοκομείο της Καρδίτσας αφού δεν υπάρχει έστω ένα κέντρο υγείας κοντά στο χωριό.

Η βασική προϋπόθεση για την εγκατάσταση ενός γιατρού που θα παρέχει τις υπηρεσίες του σ’ αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχει. Δηλαδή η κτιριακή υποδομή.

Είναι κρίμα ένα τόσο άνετο και με άριστες προδιαγραφές ιατρείο να μην λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια από την ανέγερση του. Και πρέπει να σημειωθεί ότι το ιατρείο αυτό μπορεί να εξυπηρετεί και τους κατοίκους, τουλάχιστον, του Αηδονοχωρίου και της Λουτροπηγής, χωριά ορεινά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Ρεντίνα.

Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια κυρίως, αλλά και η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Σοφάδων στον οποίο ανήκουν τα ορεινά χωριά των νοτιοανατολικών Θεσσαλικών Αγράφων, και οι βουλευτές μας, πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα αυτό που για τους κατοίκους αυτής της περιοχής των Αγράφων είναι ιδιαίτερα ζωτικό.

Το χιόνι στη Ρεντίνα, Αηδονοχώρι, Λουτροπηγή και στα γύρω χωριά, ξεπέρασε το ένα μέτρο πριν δέκα μέρες. Η λεωφορειακή επικοινωνία με την Καρδίτσα διακόπηκε. Οι εσωτερικοί δρόμοι σ’ αυτά τα χωριά είναι ολισθηροί και επικίνδυνοι. Τα μικροατυχήματα έκαναν την εμφάνιση τους και είναι βέβαιο ότι θα διπλασιαστούν μέσα στο  χειμώνα που περιμένουμε.

Ας υπάρχει, τέλος πάντων, ένας γιατρός, ένας νεαρός πτυχιούχος των Ιατρικών Σχολών να δέσει ένα τραύμα. Να σταματήσει μια αιμορραγία. Να δώσει ένα φάρμακο για τη γρίπη. Ή να συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα.

Η Ρεντίνα  και τα γύρω χωριά τον έχουν ανάγκη. Και το ιατρείο τον περιμένει.

Προηγούμενο άρθρο Στην αλλαγή διοίκησης σε 1η στρατιά και ΑΤΑ ο Ν. Ντίτορας
Επόμενο άρθρο Τελετή ονομασίας - αποφοίτησης νέων Δεκανέων