Ειδήσεις

Το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο να αποσυρθεί, να ανατραπεί


Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορικής σημασίας προσπάθεια του κεφαλαίου και του πολιτικού συστήματος να αξιοποιήσουν μια ακόμη καταστροφή προς όφελός τους. Η πανδημία του κορονοϊού αξιοποιείται ήδη από το σύστημα σαν τη «μεγάλη ευκαιρία» για να επιβληθούν όσα για χρόνια επιθυμούσε ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Μια «ευκαιρία» για να ανατινάξουν τα όποια εργασιακά δικαιώματα είχαν απομένει, να διαλύσουν εργασιακά ωράρια, αμοιβές, άδειες κ.λπ. και να επιβάλουν σχέσεις εργασίας όπου θα κυριαρχούν απόλυτα τα κάθε είδους αφεντικά.

            Στο ίδιο αντιδραστικό πεδίο εξελίσσεται και η επίθεση σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης. Εν μέσω πανδημίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας και η κυβέρνηση της ΝΔ άρπαξαν την «ευκαιρία», αξιοποιώντας ταυτόχρονα και όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που είχαν διαμορφώσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες. Το πλαίσιο μέτρων που πολυβολεί τους χώρους της εκπαίδευσης το τελευταίο δίμηνο, φέρνει αποφασιστικές αντιδραστικές ανατροπές που ξεπερνούν κατά πολύ ένα στενό εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. Είναι μέτρα που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως μια απλή «επιδείνωση» των όρων σπουδών και δουλειάς, αλλά μόνο ως δημιουργία ενός ΑΛΛΟΥ τοπίου, όπου αυτά τα δικαιώματα -στις σπουδές και τη δουλειά- επιδιώκεται να συντριβούν από το σύστημα και την κυβέρνησή του (με την ανοχή της αντιπολίτευσης και τη στήριξη των συνδικαλιστικών ηγεσιών).

Οικοδομείται ένα σχολείο για λίγους κι εκλεκτούς με πολλαπλούς εξεταστικούς φραγμούς με αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών ώστε να γίνουμε αποτελεσματικοί «μπαμπούλες» των μαθητών. Σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου, αλλαγές στο δημοτικό, αύξηση ορίου (από 22 σε 26) και ελάχιστου μαθητών για σχηματισμό τμήματος, αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο γυμνάσιο, τράπεζα θεμάτων στο λύκειο, άνοιγμα του δρόμου για πολλαπλές βάσεις εισαγωγής για πρόσβαση στην τριτοβάθμια, εμπέδωση της πειθάρχησης στη σχολική ζωή, μαζικό κλείσιμο ΕΠΑΛ μέσω ηλικιακού ορίου.

Αυτή η νέα πραγματικότητα συνοδεύεται από την εικονική δημιουργία μιας εκπαίδευσης χωρίς σχολεία, χωρίς συγκεκριμένο αριθμό εκπαιδευτικών, χωρίς σαφή ανάγκη κτηριακών υποδομών, με όρια μαθητών στην τάξη που διευρύνονται από τον νόμο, αλλά δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία, μιας και ο εκπαιδευτικός του γειτονικού νησιού θα μπορεί να στήσει εικονικές τάξεις.

Αυτή η νέα πραγματικότητα με τις κάμερες στο σπίτι ή στην τάξη συνοδεύεται από μια φασίζουσα λογική ελέγχου, με τελικό στόχο τη συντριβή κάθε ελευθερίας σκέψης μέσα στην σχολική τάξη. Παρακάμπτει, χωρίς καν να το νομοθετεί, τις μαθητικές αποχές και καταλήψεις, τις απεργίες των καθηγητών, τις απεργίες των ΜΜΜ.

Αυτή η «νέα» πραγματικότητα είναι πολύ παλιά! ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ!

Ως εκπαιδευτικοί, ήρθε η ώρα να αρνηθούμε τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και να ξεπεράσουμε τη σύγχυση, την αδράνεια και την πολιτική ήττας των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ως εκπαιδευτικοί, τώρα και στον αγώνα είναι η ώρα να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. ΤΩΡΑ και στον αγώνα ήρθε η ώρα να δείξουμε την πραγματική μας αλληλεγγύη στους μαθητές μας και στους γονείς τους.

Αμέσως, σήμερα, αύριο, πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί, όλοι οι γονείς, όλοι οι μαθητές, όλοι οι φοιτητές να ενημερώσουν τους διπλανούς τους για το τι συμβαίνει.

  • Να αρνηθούμε τα παζάρια που στήνονται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και την κυβέρνηση γύρω από υποχωρήσεις ή «υποχωρήσεις» σε πλευρές της επίθεσης.
  • Να γεμίσουν οι δρόμοι.
  • Να γίνουν μαζικές συνελεύσεις.
  • Να οργανωθούν απεργίες.
  • Να φτιαχτούν επιτροπές αγώνα.

Αποφασίζουμε:

  • Αμεσα κήρυξη απεργίας με τους παραπάνω στόχους. Νέες γενικές συνελεύσεις αμέσως μετά.
  • Καλούμε τους συναδέλφους σε παύση κάθε τηλε-«εκπαίδευσης». Δε νομιμοποιούμε την τροπολογία που την μονιμοποιεί – δε νομιμοποιούμε το υβρίδιο πραγματικού σχολείου – εικονικού ψευτο-σχολείου
  • Οργανώνουμε τοπική κινητοποίηση την τρέχουσα βδομάδα μαζί με τους συναδέλφους στην Α/θμια, μαθητές και γονείς
  • (σε περίπτωση μαζικής συνέλευσης) δημιουργείται ανοιχτή επιτροπή αγώνα, η οποία προπαγανδίζει τις κινητοποιήσεις και λογοδοτεί στη γενική συνέλευση

Δωρεάν δημόσια παιδεία για όλα τα παιδιά, δουλειά και ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες για όλους.

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Αργιθέας: Ενημέρωση για το ΚΕΑ
Επόμενο άρθρο Η ΤΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με το σωματείο κυλικείων σχολείων