Το αποτυχημένο ΤΕΜΠΜΕ & ο εμπαιγμός των Μικρομεσαίων


(του Βουλευτή Ντίνου Ρόβλια, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ).

Ένα από τα θύματα της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή είναι οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις με καθοριστικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. Τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι επιδιώκει την ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Προγράμματος του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), για την εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου δανείων κεφαλαίου κίνησης. Το Πρόγραμμα αυτό δημιούργησε ελπίδες χωρίς αντίκρισμα. «Αερόστατο ελπίδων» το χαρακτήρισε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Συγκεκριμένα:

  • Το Πρόγραμμα του Ταμείου (ΤΕΜΠΜΕ) υποτίθεται ότι θα ενίσχυε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η πορεία του είναι αποκαρδιωτική και ο κίνδυνος παταγώδους αποτυχίας ορατός, αφού από τις 53.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, εγκρίθηκαν μόλις 739 (στοιχεία της 18-1-2009).
  • Τα κριτήρια ένταξης είναι άστοχα και αφήνουν εκτός Προγράμματος την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
  • Το εγγυητικό κεφάλαιο της ΤΕΜΠΜΕ βρίσκεται σε απολύτως ανεπαρκές επίπεδο.
  • Το Πρόγραμμα δεν συνδέεται δεσμευτικά με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ που δόθηκε προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξαρτώνται από τις όποιες διαθέσεις των τραπεζών, χωρίς καμία δυνατότητα ή διάθεση παρέμβασης από το κράτος.

Εξαιτίας των ανωτέρω, οι τράπεζες κινούνται με γνώμονα το δικό τους και μόνο συμφέρον, απορρίπτοντας σχεδόν το σύνολο των αιτήσεων των επιχειρήσεων που θέλουν να υπαχθούν στο Πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 19 Ιανουαρίου, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών δήλωσε, «πετώντας το γάντι» στην κυβέρνηση, ότι απορρίπτουν οι τράπεζες τις αιτήσεις των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων διότι το Πρόγραμμα δεν συμφέρει στις τράπεζες (!!!). Έτσι, η κυβέρνηση απέτυχε να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά και να ενισχύσει την πραγματική οικονομία για μια ακόμη φορά.

Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, είναι απόδειξη ανεπάρκειας, είναι επιβεβαίωση κυβερνητικής αδιαφορίας για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις η αποκαρδιωτική πορεία του Προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ, που συνιστά εμπαιγμό των επιχειρήσεων και ένα ακόμα αρνητικό σημείο, που προστίθεται στα τόσα άλλα, τα οποία συνθέτουν την αποτυχία της κυβέρνησης να ενισχύσει την αγορά και την πραγματική οικονομία.

Προηγούμενο άρθρο Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Διημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές Λυκείων