Το ασφαλιστικό σύστημα βαραίνει τους ηλικιωμένους


[Του Ευάγγελου Κατσαρού].

Χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας αποδείχτηκε η Πολιτεία στην περίπτωση ενός ηλικιωμένου άνδρα, του οποίου το ΙΚΑ κατάσχεσε τα λιγοστά έπιπλα του, λόγω οφειλής 156 ευρώ από το 1997. Η εικόνα της ντροπής έκανε το γύρω του κόσμου και έφερε στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα οφειλών προς το δημόσιο και την παράλογη πρακτική των γραφειοκρατικών μηχανισμών απέναντι στους μικρούς οφειλέτες, τη στιγμή που στην αντίπερα όχθη οι μεγάλοι οφειλέτες χρωστούν υπέρογκα ποσά, από τα οποία όμως καταφέρνουν να ξεφύγουν μέσω ρυθμίσεων.

          Η διοίκηση του ΙΚΑ οδηγεί σε οικονομική “αιμορραγία” και “αφαίμαξη”του ασφαλιστικού οργανισμού και έχει ως αποτέλεσμα τα χρέη να αυξάνονται διαρκώς και τελικά να μην είναι σε θέση να καλύψει δαπάνες για τη νοσοκομειακή περίθαλψη ασθενών ή άλλες υγειονομικές ανάγκες. Πρόσφατα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Υγείας καταγγέλλοντας την ηγεσία του ΙΚΑ πως με την απόφαση της να διατίθεται το αντιγριπικό εμβόλιο από τα ιδιωτικά φαρμακεία άνευ συμμετοχής για τους ασφαλισμένους που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, επιβαρύνει με υπέρογκα ποσά τον ασφαλιστικό οργανισμό.

          Αλλά το κακό δε σταματάει εδώ. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση πλήττει τους συνταξιούχους. Δεν τους χορηγεί επίδομα αναπηρίας. Την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να μην αποτελεί κριτήριο για τη χορήγηση επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή αιτία συνταξιοδότησης, εισηγείται ο Συνήγορος του Πολίτη. Συγκεκριμένα, λόγω του νομικού κενού οι συνταξιούχοι γήρατος, οι οποίοι σύμφωνα με γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής παραμένουν κλινήρεις σε κατάσταση απόλυτης αναπηρίας, δεν δικαιούνται τη  χορήγηση επιδόματος από  τον ασφαλιστικό τους φορέα.

          Επειδή, όπως υπογραμμίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, το κριτήριο αυτό είναι απρόσφορο από κάθε άποψη και η εφαρμογή του οδηγεί σε διακριτική μεταχείριση των συνταξιούχων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ίδιας βαρύτητας, αντιβαίνοντας την αρχή της ισότητας των πολιτών ενώπιον του νόμου η αρμόδια Υπουργός όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε καμία θετική κίνηση υπέρ των ηλικιωμένων.

          Ως πότε οι ηλικιωμένοι θα αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι τελευταίας κατηγορίας; Η δική τους γενιά πρόσφερε πολλά σε εμάς τους νεότερους και μας δίδαξε την διεκδίκηση και την αγωνιστικότητα. Η πληρωμή τους από το Κράτος ποια είναι; Να τους βλέπουμε συχνά στους δρόμους παρόλο την ηλικία τους να διεκδικούν την αξιοπρέπεια τους.

Προηγούμενο άρθρο Ασφυξία και ανασφάλεια στην τοπική οικονομία
Επόμενο άρθρο Εργοστάσιο επεξεργασίας στερεων απορριμάτων