Ειδήσεις

Το Δείπνο στο Σκοτάδι έκανε συνανθρώπους μας με αναπηρία να χαμογελούν


«Μια υπέροχη βραδιά για όσους μπόρεσαν να τη ζήσουν….  Ήταν μια εμπειρία ζωής πραγματικά και μακάρι να γίνει θεσμός ώστε να γίνουμε Άνθρωποι»  (Σταματία)

«Ένα υπέροχο και πρωτόγνωρο βράδυ, σαν αυτά που θα έπρεπε ο κάθε άνθρωπος να ζήσει για μια τουλάχιστον φορά στη ζωή του. Ήμασταν κι εμείς εκεί». (Χρήστος, Αλεξάνδρα, Βίβιαν, Ανδρέας, Δημήτρης, Αναστασία, Γιώργος, Μαρία)

«Πρώτη φορά «Δείπνο Στο Σκοτάδι» στην Καρδίτσα ! Για όλους εμάς που δόθηκε αυτή η ευκαιρία ένα μεγάλο «ευχαριστώ» … Ευχαριστώ για την εμπειρία … Ευχαριστώ για την προσπάθεια … Ευχαριστώ για την υπομονή και ευχαριστώ για τη διαφορετικότητα που κάνει όλους τους «κανονικούς» να αισθάνονται μικροί και λίγοι στις υποτίθεται δυσκολίες της ζωής. Ευχαριστώ λοιπόν »! (Στέλλα)

Λίγες μόνο στιγμές, όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο εντυπώσεων της εκδήλωσης!

Η Επιτροπή Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, ο Σύλλογος Τριτέκνων Οικογενειών του Νομού Καρδίτσας και οι συντελεστές του κοινωνικοπολιτικού portal meallamatia.gr διοργάνωσαν μια πρωτότυπη βιωματική εμπειρία σε ευρωπαϊκά πρότυπα, το Σάββατο 28 Απριλίου2018 στο ξενοδοχείο «Κιέριον», στην Καρδίτσα.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε χορός και τραγούδι, αφιλοκερδώς από το συγκρότημα του Άγγελου Παλαπέλα «Απόηχος». Όμορφα στιγμιότυπα από την διασκέδαση των παρευρισκομένων, οι προσπάθειες ελεύθερης απόδοσης στην ελληνική νοηματική γλώσσα κάποιων τραγουδιών από εθελόντριές μας!

Τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν για την κάλυψη των βασικών αναγκών άπορων κατοίκων με αναπηρία στην Καρδίτσα. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη περίπτωση συμπολίτη μας με αναπηρία, κατοίκου Καρδίτσας, ήταν αρκετά περίπλοκη, καθώς εκείνος βρέθηκε να ζει χωρίς οικογένεια, σε ένα αυθαίρετο και παραμελημένο σπίτι που κληρονόμησε, χωρίς ρεύμα. Πλέον, χάρη στις χορηγίες της εκδήλωσης και ιδίως χάρη στην ευαισθητοποίηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας το σπίτι συμμαζεύτηκε και νομιμοποιήθηκε, ενώ ολοκληρώνεται και η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο μηχανικός κύριος Γούλας Αλέξανδρος εργάστηκε εθελοντικά για όλα τα παραπάνω.

Επίσης με τα έσοδα από την πώληση των προσκλήσεων τα οποία ανήλθαν σε λίγο παραπάνω από 500€ θα βοηθηθεί και δεύτερη περίπτωση πολίτη με αναπηρία στην Καρδίτσα η οποία έχει επιλεγεί κατόπιν πρότασης των Συνδιοργανωτών, Τοπικών Φορέων και αξιολόγησης με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

«Σε αυτήν την υπέροχη εμπειρία ήμασταν μια παρέα ανθρώπων που «έτυχε» να καθίσουν μαζί και το σκοτάδι μας βοήθησε να γίνουμε υπέροχη και ευχάριστη πραγματική παρέα. Ήταν όλα διαφορετικά χωρίς φως, ίσως και πιο όμορφα! Ευχαριστούμε πολύ ! Καλή συνέχεια σε όλες σας τις προσπάθειες» ! («Φαρμακοποιοί Καρδίτσας» Κώστας, Βιβή, Άντα, Peppe, Δημήτρης, Μαρία, Μαριάννα, Ευρυδίκη, Γιώργος)

«Μπήκαμε για λίγο στον κόσμο κάποιων συνανθρώπων μας. Είδαμε τη ζωή με άλλα μάτια. Αξέχαστη εμπειρία ζωής. Σ ’ευχαριστούμε γι’ αυτή τη βραδιά !!!» (Σταύρος – Σεβαστή, Γιάννενα)

«Ιδιαίτερη εμπειρία ! Βασισμένη κυρίως στους υπέροχους εθελοντές ! Εύχομαι τα μάτια της καρδιάς του καθενός να μην χάσουν ποτέ το «φως» τους». (Φούλα Γκαραγκούνη – Πρόεδρος Σωματείου «Βοήθεια Στο Σπίτι στο Νομό Καρδίτσας»

«Ανεπανάληπτη εμπειρία ! Πρωτόγνωρη αίσθηση! Σας ευχαριστούμε για αυτή την φανταστική εμπειρία. Μπράβο Βαγγέλη, μπράβο σε όλη την ομάδα, ήσασταν καταπληκτικοί». (Καπράνας Γιώργος – Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και Μέλος ΔΣ Τριτέκνων Ν. Καρδίτσας)

Πρόκειται για την 11η φορά (και πρώτη στη Θεσσαλία) πανελλαδικά, που η εθελοντική ομάδα του meallamatia.gr διοργάνωσε αυτή τη βιωματική και πρωτότυπη εκδήλωση κοινωνικής ευαισθητοποίησης, υπό το συντονισμό του Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλη Αυγουλά.

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης όλων των  συνδιοργανωτών και υποστηρικτών της εκδήλωσης συλλογικών φορέων, η εκδήλωση αυτή θα καταχωρηθεί στο αρχείο των πανελλαδικών «Dinners in the dark», φέροντας το όνομα του αδικοχαμένου Καρδιτσιώτη Σμιναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου, ως ένδειξη φόρου τιμής.

Όσοι ήρθατε κοντά μας αλλά δεν καταφέρατε να ζήσετε αυτή την εμπειρία, μας οδηγείτε να επαναλάβουμε σύντομα ξανά στη Θεσσαλία αυτήν την εκδήλωση», σημείωσε ο Κύριος Αυγουλάς απευθυνόμενος σε δεκάδες ανθρώπους που προσήλθαν στην εκδήλωση, αλλά λόγω πληρότητας των θέσεων στο χώρο διεξαγωγής δεν μπόρεσαν να ζήσουν αυτήν την εμπειρία.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όσους θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Σημειώνεται ότι, οι σερβιτόροι που θα καθοδηγούν και θα σερβίρουν τους καλεσμένους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinner in The Dark». Οι παρευρισκόμενοι εκείνο το βράδυ, καλούνται να δειπνήσουν –με πλήρες μενού- στο απόλυτο σκοτάδι, λαμβανομένων εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας –τηρούνται ευρωπαϊκές προδιαγραφές-, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την όραση τους! Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει πάνω από 2.000 άτομα ανά την Ελλάδα!

Συνδιοργανωτές αυτής της πρωτότυπης βιωματικής εμπειρίας σε Ευρωπαϊκά πρότυπα, ήταν  το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ Καρδίτσας και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα και την πολύτιμη στήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιφωνίου στα Καραϊσκάκεια
Επόμενο άρθρο Εισαγωγή μαθητών στην ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ