Ειδήσεις

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η Πολιτιστική Διαδρομή Θεσσαλίας


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας διοργανώνουν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, από 10.00 έως 13.30, στο χώρο του Μουσείου, στο Μεζούρλο Λάρισας, ημερίδα με θέμα “Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η Πολιτιστική διαδρομή Θεσσαλίας”.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστεί τόσο το εκτελούμενο αρχαιολογικό έργο όσο και οι πρόσφατες μελέτες ανάδειξης του μουσείου και των αρχαιολογικών χώρων, των οποίων σχεδιάζεται η υλοποίηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Πολιτισμού.Επιπλέον, με σκοπό να ενισχυθεί η αλληλοεπίδραση των αρχαιολογικών μνημείων και της κοινωνίας, παρέχεται βήμα σε αυτοδιοικητικούς, τουριστικούς φορείς, δημοσιογράφους και bloggers, για κατάθεση απόψεων, ώστε οι παραπάνω αρχαιολογικοί χώροι να οργανωθούν και να εξελιχθούν σε τουριστικούς προορισμούς.

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι σχεδιασμένο ώστε να εισάγει τον επισκέπτη στον πολιτισμό της Θεσσαλίας όλων των εποχών, και σε αυτό συμβάλλει και η θέση του, καθώς είναι εύκολα προσβάσιμο στους ερχόμενους από το βορρά ή το νότο. Επιπλέον, δημιουργεί κίνητρο για την επίσκεψη μερικών από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλίας, τόσο στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο όσο και στα παράλια, τη Λίμνη Κάρλα ή τη διαδρομή προς Κραννώνα και Φάρσαλα, καθώς εκθέτει επιλεγμένα ευρήματα από αυτές τις περιοχές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας:

10.00 – 10.20

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η Πολιτιστική Διαδρομή Θεσσαλίας

Σταυρούλα Σδρόλια, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας

10.20 – 10.40

Το έργο αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας

Δημήτριος Καραγκούνης, Αρχιτέκτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας

10.40 – 11.00

Το έργο αποκατάστασης στο Μπεζεστένι Λάρισας

Αρχοντούλα Αναστασιάδου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας

11.00 – 11.20

Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Αντώνιος Μόρας, Αρχιτέκτων

11.20 – 11.40

Μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Καστρί ΔολίχηςΛιβαδίου του Δήμου Ελασσόνας

Νίκος Σαμαράς, Αρχιτέκτων Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μαρία Δαφούλα, Αρχιτέκτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας

11.40 – 12.00 Διάλειμμα

12.00 – 13.00Στρογγυλή τράπεζα

Θέμα συζήτησης: Η διαχρονική επίδραση των μουσείων και πολιτιστικών μνημείων στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος ενός προορισμού.

Συντονίζει η Δημοσιογράφος της RealNews&Emvolos.gr – Επικοινωνιολόγος Τουρισμού, Σίσσυ Νίκα, με τη συμμετοχή των:Πάνου Σάπκα, Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, Παναγιώτη Νταή, Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Τουρισμού του Δήμου Λαρισαίων, Νίκου Ντάγκα, Αντιδημάρχου Τουρισμού του Δήμου Αγιάς και Ευστάθιου Βελισσαρίου, Καθηγητή Τουριστικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και εκπροσώπου Ταξιδιωτικού Οργανισμού και της TravelBloggerElenaSergeeva.

13.00- 13.30 Προβολή της ταινίας «Λάρισα η Πελασγίς στο διάβα των αιώνων» της Κλεώνης Φλέσσα

Με αφορμή την ημερίδα θα πραγματοποιηθεί και ταξίδι εξοικείωσης (famtrip), στο οποίο θα συμμετέχουν ταξιδιωτικοί πράκτορες, δημοσιογράφοι και travelbloggers, οι οποίοι θα ξεναγηθούν στην πόλη της Λάρισας και στην περιοχή της Ελασσόνας και του Ολύμπου.

Προηγούμενο άρθρο Ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Επόμενο άρθρο Σεμινάριο ΣΘΕΒ: Κοστολόγηση βιομηχανικού προϊόντος