Ειδήσεις

Το ΕΒΕ για τη σύσκεψη για τις οικοδομικές άδειες


Στη ανοιχτή σύσκεψη που διοργάνωσαν από κοινού το Επιμελητήριο Καρδίτσας και η Ν.Ε. του ΤΕΕ Καρδίτσας καλώντας όλους τους αρμοδίους φορείς τόσο της κεντρικής πολιτικής σκηνής όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με θέμα το πρόβλημα που υπάρχει στην έκδοση οικοδομικών αδειών στην Καρδίτσα, και η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/05/2019 στην αίθουσα του ΕΒΕ Καρδίτσας, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των τεχνικών φορέων, των παραγωγικών φορέων, των πολιτικών φορέων, οι βουλευτές κα Βράντζα Παναγιώτα , κα  Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα και ο κος Τσιάρας Κων/νος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κος Τσιάκος Βασίλειος, η προϊσταμένη της υπηρεσίας δόμησης Καρδίτσας κα Ράγκου Περσεφόνη και πλήθος μηχανικών και πολιτών. Τη σύσκεψη διευθύναν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ντενίσης Γεώργιος, ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κος Τσιώνας Βασίλειος και η πρόεδρος της Ν.Ε Καρδίτσας του ΤΕΕ κα Μάρθα Δαλαμάγκα, οι οποίοι ήταν και οι κύριοι εισηγητές.

Στην εκδήλωση εκφράστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Κοινή διαπίστωση όλων είναι πως το πρόβλημα στην έκδοση οικοδομικών αδειών είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που οφείλεται: σε παραλήψεις του κρατικού μηχανισμού επί σειρά ετών, σε ύπαρξη πλέον μιας υλοποιημένης κατάστασης στους οικισμούς, στις ακρίβειες των μελετών του παρελθόντος που έγιναν προ αρκετών δεκαετιών [έως και εκατό (100) χρόνια πριν] σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα λόγω  της τεχνολογικής εξέλιξης και τέλος στην προσωπική αντίληψη και ερμηνεία του κάθε εμπλεκόμενου. Επίσης, διαπιστώθηκε πως η ακολουθούμενη διαδικασία από την υπηρεσία λόγω έλλειψης των αναγκαίων υποδομών από την πολιτεία, δεν λύνει το πρόβλημα αλλά αντιθέτως σε βάθος χρόνου θα το διογκώσει.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως η επίλυση του προβλήματος κρίνεται ζωτικής σημασίας για την Καρδίτσα, καθώς αποτελεί σημαντικό αντιαναπτυξιακό παράγοντα αυξάνοντας την ανεργία. Συγκεκριμένα όταν στην Καρδίτσα κατά την έκδοση μια οικοδομικής άδειας, ακόμη και στο κέντρο των πόλεων, ένας επενδυτής αντιμετωπίζει προβλήματα, που σε άλλες περιοχές δεν υπάρχουν, γιατί να επιλέξει να επενδύσει στην Καρδίτσα; Πολύ περισσότερο ο κάθε Καρδιτσιώτης έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει την περιουσία του ισόνομα με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Για την επίλυση του προβλήματος αποφασίστηκε, με δέσμευση και των παρόντων βουλευτών, να υπάρξει πρωτοβουλία για άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Παράλληλα, η σημασία και η αναγκαιότητα του πάγιου αιτήματος του ΤΕΕ και του τεχνικού κόσμου, για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, που όφειλε να έχει υλοποιήσει η πολιτεία σύμφωνα  με τα σύγχρονα δεδομένα προκειμένου να μην επιβαρύνεται ο Καρδιτσιώτης όπως συμβαίνει σήμερα, έγινε αντιληπτή  πλέον από όλους και υπήρξε δέσμευση πως θα αναζητηθούν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση.

Στο άμεσο μέλλον- και συγκεκριμένα έως την 20η Ιουνίου 2019- θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις προς διευκρίνηση των παραπάνω θεμάτων. Ελπίζουμε στη μαζική συμμετοχή όλων των φορέων ακόμη και όσων απουσίαζαν από αυτή την πρώτη σύσκεψη.

Μας αφορά όλους!!!

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση Φώτη Αλεξάκου στον Βασίλη Τσιάκο
Επόμενο άρθρο Το Μουσικό Σχολείο για την έκθεση της ΛΕΦΚΚ