Το Νοσοκομείο Καρδίτσας για τα αντιγριπικά εμβόλια


Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος με εποχικές εξάρσεις  και ιδιαίτερη σημασία για την δημόσια υγεία, έτσι η παρακολούθηση της είναι  διαχρονική. Η δραστηριότητά της συνήθως αρχίζει να αυξάνει  κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο- Μάρτιο.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν  εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Όπως κάθε χρόνο,  επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπότυπους, έτσι και για το 2014-2015 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού  Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος είναι μήνες που γίνεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για την εποχική γρίπη. Ήδη έχει ξεκινήσει η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου και ο ΕΟΦ έχει φροντίσει για την επάρκειά του στα φαρμακεία της χώρας.

 

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης

 

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδία) που ανήκουν στις καλούμενες  «ομάδες υψηλού κινδύνου»

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εξής :

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
  • Χρόνια νεφροπάθεια.
  • Νευρομυϊκά νοσήματα
  1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
  2. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και      άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
  3. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  4. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
  5. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας  (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

 

Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ΓΝΚ

 

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας ενημερώνει τους  πολίτες :

Οι κάτοχοι βιβλιαρίου απορίας  μπορούν να προμηθεύονται το αντιγριπικό εμβόλιο από το φαρμακείο του Νοσοκομείου μετά από συνταγογράφηση  από γιατρό του Νοσοκομείου  (κατόπιν ραντεβού στο 1535 ). Τα εμβόλια πραγματοποιούνται από τις Επισκέπτριες Υγείας κάθε Δευτέρα και Τετάρτη ( για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλ. 2441351215).

Για τους ανασφάλιστους το αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται σε ηλεκτρονική συνταγή από γιατρό του Νοσοκομείου ή του ΠΕΔΥ (κατόπιν ραντεβού στο 1535) και η προμήθεια του γίνεται από φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.

Προηγούμενο άρθρο Παράταση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Τέθηκε το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων στη Μεσοχώρα