Ειδήσεις

Το Νοσοκομείο Καρδίτσας για την εποχική γρίπη


Κάθε χρόνο η γρίπη ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στον πληθυσμό που θέτει σε δοκιμασία τις δομές υγείας της χώρας. Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Κατά την περίοδο γρίπης 2015-16 καταγράφηκαν 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης εκ των οποίων τα 408 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σημειώθηκαν 197 συνολικά θάνατοι. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ η πλειονότητα των ασθενών αυτών και των ατόμων που τελικά κατέληξαν με γρίπη ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου , για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης, η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.

 

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εξής:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας),  μεταμόσχευση οργάνων,  δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια
  3. Άτομα με νευρομυϊκά νοσήματα
  4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
  5. Λεχωίδες
  6. Θηλάζουσες
  7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2
  8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
  9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Είναι σημαντικό όλοι μας να λάβουμε το μήνυμα ότι με το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύουμε τους ασθενείς, την οικογένειά μας και τον εαυτό μας και παράλληλα συμβάλουμε στην αποτροπή της διασποράς του ιού στους ιδιαίτερα ευαίσθητους πληθυσμούς.

 

Προηγούμενο άρθρο Παιχνίδι δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά
Επόμενο άρθρο ΕΝΠΕ: Να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι αποσύρει την πρόταση για διορισμό Διοικητικών Γραμματέων