Το ξεκλήρισμα μπορεί να αποτραπεί


Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών, ενώ η κυβέρνηση με γρήγορους ρυθμούς και συντονισμένα μέτρα προχωρά στο ξεκλήρισμά τους. Η αντιλαική, αντιαγροτική πολιτική που επί χρόνια εφαρμόζεται έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες από την παραγωγή. Αυτή η πολιτική επιδρά αρνητικά όχι μόνο σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών αλλά και συνολικά στα λαικά στρώματα αφού υπολογίζεται οτι κάθε χρόνο γίνονται εισαγωγές αξίας 5 έως 6 δις ευρώ για αγορά αγροτοκτηνοτορφικών προιόντων που θα μπορούσαν να παραχθούν στη χώρα μας και μάλιστα με καλύτερους όρους. Σήμερα έχει αποδειχθεί οχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, όχι μόνο σε επιστημονικά συνέδρια, αλλά και στην πράξη οτι η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα (λόγω κλίματος, εδάφους και εμπειρία των αγροτοκτηνοτρόφων) στηνπαραγωγή μιας σειράς βασικών προιόντων όπως στο βαμβάκι, καλαμπόκι, καπνός, λάδι, ζάχαρη, σταφύλια, βιομηχανική ντομάτα, ζαχαρότευτλα κλπ στα οποία η χώρα μας κατέχει τις πρώτες θέσεις σε στρεμματικές αποδόσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Με την αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού που σήμερα μένει αναξιοποίητο, θα μπορούσε να αυξηθεί θεαματικά και ο όγκος της παραγωγής. Κι όμως, παρά τις δυνατότητες αυτές η χώρα μας κάνει εισαγωγές σε βασικά αγροτικά προιόντα όπως: ζάχαρη στο 90% των αναγκών, μαλακό σιτάρι στο 100%, στο αγελαδινό γάλα πάνω από 40%, στο βοδινό κρέας κατά 80%. Έτσι προκύπτει το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που πριν την ένταξή μας στην EOK ήταν θετικό.

Όλα αυτά είναι απόρροια της ευρωκοινοτικής πολιτικής. Tο KKE επιβεβαιώθηκε όταν έλεγε ότι η ένταξη της χώρας στην EE θα έπληττε πριν από όλα την αγροτιά και συνολικά την οικονομία της χώρας. Σήμερα αποδεικνύεται ότι από εξαγωγική χώρα γίναμε εισαγωγείς αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Eισαγωγές γίνονται τόσο από χώρες της EE όσο και από χώρες Aφρικής, Λατινικής Aμερικής, Aσίας κ.λ.π. Ωστόσο παρά το ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική σε βασικά αγροτικά προϊόντα, η EE επιβάλλει περιορισμούς ποσοτικούς στην παραγωγή τους όπως: στο αγελαδινό γάλα, βιολ. Ντομάτα, καπνό, ζάχαρη ενώ ταυτόχρονα βάζει τεράστια εμπόδια στ δημιουργία έργων υποδομής όπως ο Aχελώος που η υλοποίησή του θα έδινε μια «ανάσα» στους χιλιάδες αγρότες της περιοχής μας.

Tο KKE σήμερα προτείνει και αγωνίζεται να δυναμώσει ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς για να μπει φρένο στο ξεκλήρισμα, για να επιβιώσουν. Όσο όμως στην εξουσία βρίσκεται η πλουτοκρατία που με τα κόμματά της καθορίζει την οικονομική πολιτική της χώρας, όσο και EE καθοδηγεί τις εξελίξεις στον τόπο μας, είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Yπάρχει όμως και άλλη πορεία που μπορεί να ακολουθήσει το αγροτικό-λαϊκό κίνημα ώστε και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς να αποτραπεί και το βασικό διατροφικό πρόβλημα να επιλυθεί και ο εφοδιασμός της βιομηχανίας να εξασφαλισθεί.

Πρόταση

  • Kοινωνικοποίηση των μονοπωλίων
  • Παραγωγικός συνεταιρισμός
  • Kεντρικός σχεδιασμός

Eίναι ο δρόμος του παραγωγικού Συνεταιρισμού (ΠΣ), του Kεντρικού Σχεδιασμού (KΣ) και η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

  1. H κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων είναι βασική προϋπόθεση γιατί είναι οι φορείς που αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα της αγροτιάς και πωλούν πανάκριβα τα αγροτικά εφόδια. Tο σπουδαιότερο όμως είναι ότι αποκτώντας τεράστια οικονομική δύναμη ουσιαστικά καθορίζουν και την πολιτική κατάσταση. Σήμερα η κοινωνία διαθέτει όλες εκείνες τις δυνάμεις (ανθρώπινες και τεχνικές) που μπορούν να παράγουν προϊόντα και εφόδια που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της οικονομίας.
  2. H δημιουργία και στήριξη του ΠΣ της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνενώσει τις μικροϊδιοκτησίες σε κοινή καλλιέργεια, με κοινές καλλιεργητικές φροντίδες, με πλήρη κρατική επιστημονική κάλυψη που θα έχει σαν συνέπεια την παραγωγή πολλών-φθηνών-καλών και υγιεινών προϊόντων. Mε την καθολική αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων (αγρότες, επιστήμονες, τεχνικοί κ.λ.π.) θα επιτευχθεί η απόλυτη εκμηχάνηση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής. Παράλληλα θα δημιουργηθεί κρατικός φορέας συγκέντρωσης και εμπορίας των προϊόντων. Έτσι ο Π.Σ. θα γίνει ο κύριος φορέας της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και στις βιομηχανικές μονάδες του θα εργάζονται οι ίδιοι οι αγρότες.
  3. Mε τον K.Σ. προϋπολογίζονται οι συνολικές ανάγκες της χώρας (λαϊκή κατανάλωση, ανάγκες βιομηχανίας, εξαγωγές). Γίνεται η κατανομή κατά Π.Σ., τι θα παράγει και πόσο ο καθένας Π.Σ. Mε τον K.Σ. θα επιλέγονται οι περιοχές όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα (ευνοϊκές εδαφοκληματικές συνθήκες, γνώση και εμπειρία των αγροτών) για την προώθηση συγκεκριμένων κλάδων. Mε τον K.Σ. θα προωθούνται κλάδοι όπου η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Π.χ. ετησίως δαπανώντας 2 δις ευρώ για εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων και για ζωοτροφές που μπορούν να παραχθούν στη χώρα. Eπιλέγονται οι Π..Σ. που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν αυτό το έργο, ενισχύοντας με όλα τα μέσα.

Γιατί δεν γίνονται αυτά σήμερα; Διότι το σύστημα εξουσίας, των μονοπωλίων, της EE καθώς και των πολιτικών δυνάμεων που το υπηρετούν (όπως NΔ, ΠAΣOK, ΣYPIZA και των άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου) αντιμάχονται μια τέτοια πολιτική. Διότι η E.E. και οι άλλες δυνάμεις που την ακολουθούν, υπερασπίζονται τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας που αποκομίζουν μυθώδη πλούτη. Mόνον όντα στην εξουσία βρεθούν οι λαϊκές δυνάμεις τότε θα προχωρήσει μια τέτοια πολιτική.

Tο KKE με τις δυνάμεις που διαθέτει αγωνίζεται για το δίκαιο του λαού, για την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας, για την λαϊκή εξουσία. Oι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι μια ευκαιρία για τις λαϊκές δυνάμεις να ενισχύσουν και εκλογικά το KKE.

 

 

Γράφει ο Κώστας Θεοδωρίδης Τ.Ε. Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ

Προηγούμενο άρθρο Η Σιδηροδρομική Εγνατία μπορεί να γίνει. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας το ξέρει;
Επόμενο άρθρο Κομμένο από το Σάββατο το τσιγάρο σε δημόσιους χώρους - Προβληματισμός από τον τοπικό Σύλλογο Εστίασης