Ειδήσεις

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το θάνατο του Μανόλη Γλέζου


Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο του Μανόλη Γλέζου και αισθάνεται την ανάγκη να απευθύνει ένα δημόσιο ύστατο χαιρετισμό ως φόρο τιμής στο πρόσωπό του.

Τον Οκτώβριο του 2018 αναγορεύσαμε τον Μανόλη Γλέζο επίτιμο διδάκτορα του Τμήματός μας. Τον γνωρίσαμε από κοντά και μας κατέκτησε με τη σεμνότητά του αλλά, ταυτόχρονα, και με τη δύναμη και την αγωνιστικότητα που εξέπεμπε το βλέμμα του∙ μας γοήτευσε και μας συγκίνησε η διαύγεια του πνεύματός του, η ευαισθησία που τον διέκρινε όταν μοιράστηκε μαζί μας πολύτιμες γι’ αυτόν αναμνήσεις, ιδιαίτερα αυτές που αφορούσαν τη μάνα του,«την πιο έντονη ανάμνηση της ζωής»του, αλλά και ο μεστός λόγος που εκφώνησε στην επιθυμία του να τιμήσει τους εκπαιδευτικούς που έπεσαν μαχόμενοι από τις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Για όλους και όλες εμάς που προτείναμε την επιτιμοποίηση του Μανόλη Γλέζου, η παιδαγωγική αποτελεί μία έντονα πολιτική δέσμευση και πιστεύουμε πως ένας από τους θεμελιώδεις στόχους της είναι να διδάξουμε στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας ότι η δημοκρατία είναι αποτέλεσμα συνεχών και αδιάκοπων κοινωνικών αγώνων. Η πορεία της ζωής τουΜανόλη Γλέζου συνιστούσε όχι  μόνο τον ορισμό του πολιτικού όντος, αλλά και ένα σύμβολο για τη δημοκρατία –και κατ’ επέκταση για τη δημοκρατική εκπαίδευση. Στο πρόσωπο,στην ψυχή και τη δράση του Μανόλη Γλέζου, ενός ανυποχώρητου μαχητή, συνεπούς με την ιδεολογία του στο πέρασμα των δεκαετιών,είδαμε να ενσαρκώνονται με τον πιο ουσιαστικό τρόπο έννοιες και αξίες που θεωρούμε θεμελιώδεις για την εκπαίδευση.Το παράδειγμά του βοηθά να κατανοήσουμε τη σημασία της κοινωνικής συμμετοχής και της ανάληψης κοινωνικής δράσης∙τη σημασία της υπεράσπισης των αξιών και τα ιδανικών μας. Μέσα από τις πράξεις του, δεν σταμάτησε να μας διδάσκει ότιδεν πρέπει να δεχόμαστε τον κόσμο όπως είναι, αλλά ότι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε κάποια στιγμή σε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότηταςκαι δικαιοσύνης.

Συμμεριζόμενοι την αποστροφή του απέναντι στην πνευματι­κή μονομέρεια και επειδή και εμείς μαζί με αυτόν «φοβόμαστε τον άνθρωπο του ενός βιβλίου», τον αποχαιρετούμε δεσμευόμενοι ότι θα συνδράμουμε την προσπάθεια ολοκλήρωσης της Βιβλιοθήκης Νίκου Ν. Γλέζου στ’ Απεράθου, στη μνήμη του εκτελεσμένου στη διάρκεια της κατοχής αδελφού του Νίκου.

Προηγούμενο άρθρο Λύθηκε το πρόβλημα με την ασφαλιστική ενημερότητα αγροτών
Επόμενο άρθρο Δύναμη κρούσης για τη Θεσσαλία της επόμενης μέρας συγκροτούν οι φορείς