Ειδήσεις

Το Παν/μιο Θεσσαλίας συντονιστής σε εμβληματική δράση της Κυπριακής κυβέρνησης


Εγκρίθηκε και υιοθετήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την προεδρία του Προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη η Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, σύμφωνα με την εισήγηση του  Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Γιαννάκη Παπαδούρη.

Τον όλο σχεδιασμό της Στρατηγικής και του Επιχειρησιακού Σχεδίου ανέλαβε και έφερε σε πέρας το Εργαστήριο Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Στη ομάδα έργου συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, 20 καθηγητές και εμπειρογνώμονες από 4 ελληνικά Πανεπιστήμια, από κυπριακής πλευράς  το Πολεοδομικό γραφείο της A.L.A.Planning καθώς και 100 περίπου στελέχη της Κυπριακής Δημόσιας Διοίκησης. Το όλο έργο συντόνισε  ο καθηγητής Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου στο ΤΜΧΠΠΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γούσιος Δημήτρης.

Η στρατηγική υιοθετεί την αρχή της ορεινότητας στη βάση της εδαφικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, προτείνει την αρμονική συνύπαρξη φυσικών πόρων, κληρονομιάς και εδαφικών πόρων, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των τοπικών παραγωγών και υπηρεσιών καθώς και την προσέλκυση νέου πληθυσμού. Η  εν λόγω Στρατηγική περιλαμβάνει 200 περίπου δράσεις και ένα προϋπολογισμό της τάξης των περίπου 165 εκατομμυρίων € μέχρι το 2030. Πρόκειται για μια στρατηγική, η οποία θα αναζωογονήσει την ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, αλλά θα αποτελέσει και το πρότυπο για την ανάπτυξη όλων των υπολοίπων ορεινών περιοχών της Κύπρου.

 

Προηγούμενο άρθρο Κατασκήνωση για ελεύθερα Άγραφα χωρίς Αιολικά
Επόμενο άρθρο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών στον Αλμυρό