«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναβρεί τη σχέση του με την κοινωνία» – Μήνυμα της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Καρδίτσας


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το Νομαρχιακό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ  εν όψει του 9ου Συνεδρίου του κόμματος με Εισηγητή τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Λακωνίας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σαλαγιάννης καθώς επίσης ο Συντονιστής και τα μέλη της Εννιαμελούς Γραμματείας της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Καρδίτσας, Δήμαρχοι,  στελέχη  και μέλη του Κινήματος.

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου τέθηκαν ζητήματα πολιτικά, μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας και ζητήματα οργανωτικά ενόψει του Συνεδρίου του Φλεβάρη και της εκλογής  των νέων οργάνων του κινήματος.

Δεν έλειψε και η αυτοκριτική κυρίως για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη σε χαμηλά εκλογικά ποσοστά στις δυο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

« Το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε στην ουσία να διαχειριστεί μια πτωχευμένη χώρα. Πήρε πολύ σημαντικές αποφάσεις χωρίς να συζητήσει με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τα κομματικά όργανα και με την κοινωνία. Η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να στηρίξει εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις κάτω από συνθήκες  μεγάλης πίεσης».

«Το δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο κρίθηκε στις εκλογές και δεν υφίσταται πλέον.  Το μέλημα μας τώρα είναι να παλέψουμε και να βγούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα από την κρίση όπως επίσης να δούμε που θα πάει η χώρα, πώς θα στηθεί ένα υγείες παραγωγικό μοντέλο και τι θα κάνουμε με την ανάπτυξη»

Συζητήθηκε επίσης και ο σχεδιασμός  των επόμενων βημάτων του κινήματος, που θα συζητηθούν διεξοδικά και στο Συνέδριο που θα είναι συντακτικό με στόχο το  μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό και συλλογικό κόμμα – που θα εκφράζει και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία .

Ανάμεσα στα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν  στην πορεία προς το Συνέδριο, είναι να υπάρξει ανανέωση εγγραφών των παλιών μελών καθώς και εγγραφή νέων μελών οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούν είτε να συμμετέχουν οι ίδιοι στο συνέδριο είτε να εκλέξουν τους αντιπροσώπους που επιθυμούν. Η ανανέωση της εγγραφής μπορεί να γίνει πολύ εύκολα τηλεφωνώντας στα γραφεία του κινήματος 2441026135 ή μέσα από την ιστοσελίδα http://anasistasipasok.gr/.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ ο κ Γρηγοράκος τόνισε:

«Το ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει – με ορίζοντα 4ετίας – την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ισχυρής θέσης της χώρας στην Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτά οι πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων δημιουργούν τις συνθήκες για τη νέα αφετηρία που έχει ανάγκη ο τόπος. Επαναφέρουν την αισιοδοξία και την ελπίδα.

Γι΄ αυτό και με συνέπεια και ευθύνη, ψηφίζουμε στη Βουλή ότι αφορά τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε από τις δανειακές συμβάσεις.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναβρεί τη σχέση του με την Κοινωνία, να ξαναβρεί τον εαυτό του, τις ρίζες ρου, να γίνει ξανά ο το κίνημα του πιστέψαμε και ονειρευτήκαμε»

Με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε εντός και εκτός βουλής, επανασυνδεόμαστε, επιστρέφουμε στην κοινωνία για να εξασφαλίσουμε την Κοινωνική Συνοχή, το δίχτυ ασφαλείας για όλους τους πολίτες.

Προτείνουμε και διεκδικούμε:

 

1.  Τομές και μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στη Δημόσια Διοίκηση, στο σύστημα Υγείας, ώστε να γίνει η Ελλάδα μια «κανονική» ευρωπαϊκή χώρα όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Σύντομα θα παρουσιάσουμε προτάσεις νόμου για την Β΄βάθμια εκπαίδευση, τις υποτροφίες των φοιτητών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και τις θέσεις μας για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εφαρμογή της «κινητικότητας» στο Δημόσιο Τομέα, ώστε να πετύχει ο θεσμός, με την παράλληλη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων.

 

2.  Προτάσεις Νόμου και πρωτοβουλίες με στόχο την κοινωνική συνοχή και προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, (με γνώση των δημοσιονομικών περιορισμών). Η πρόσφατη σχετική πρόταση νόμου έρχεται να καλύψει 430.000 αναπήρους, ανασφάλιστους, ανέργους που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό.

 

Με την πρόταση νόμου για το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών, θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, αξιοποιώντας τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

 

Με την πρόταση νόμου για τους δανειολήπτες δίνουμε την ευκαιρία στην ελληνική οικογένεια να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της μέσα στις δυνατότητές της, χωρίς να κινδυνεύει κανείς να χάσει το σπίτι του.

 

Με τις θέσεις που εκφράσαμε για να μην αυξηθούν υπέρμετρα τα τιμολόγια της ΔΕΗ και για το σεβασμό της γνώμης των τοπικών κοινωνιών στα θέματα λειτουργίας των καταστημάτων, θέλουμε να προστατέψουμε την ελληνική οικογένεια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

 

3.  Πρωτοβουλίες στήριξης των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Κύριος στόχος μας η κινητοποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των ναζιστικών πρακτικών της Χρυσής Αυγής.

 

Όμως υπερασπιζόμαστε  και θετικές ρυθμίσεις όπως αυτή της ιθαγένειας, ενώ πιέζουμε για την κατάθεσή του Σχεδίου Νόμου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας.

 

4.  Να επισημάνουμε τέλος ότι επεξεργαζόμαστε την πρωτοβουλία για την αλλαγή του μοντέλου Διακυβέρνησης, την Αναθεώρηση του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του Εκλογικού Νόμου.

Όταν το πολιτικό σύστημα αλλάζει και οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται πράξη, δεν μπορεί να λειτουργείς με ένα εκλογικό νόμο που μόνο σε διχαστικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει.

Αυτά στην πράξη σημαίνουν ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων ως προς τις πολιτικές προτεραιότητες, με αιχμή την Ανάπτυξη, την ρευστότητα στην αγορά, τις μεταρρυθμίσεις και την Κοινωνική Συνοχή.»

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Νέο πρόγραμμα για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα από την αιρετή Περιφέρεια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον ΣΕΒ
Επόμενο άρθρο Βάνδαλοι κατέστρεψαν το δημοτικό φωτισμό της πλατείας Δρακότρυπας