Ειδήσεις

Το πείραμα του Ερατοσθένη από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καρδίτσας


Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καρδίτσας συμμετείχε στη δράση με τίτλο “Το πείραμα του Ερατοσθένη” για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Αντωνοπούλου Αικατερίνης και χρησιμοποιώντας απλά μέσα, να μετρήσουν το μήκος της σκιάς μιας ράβδου ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού για να υπολογίσουν στη συνέχεια τη γωνία των ηλιακών ακτίνων με τη ράβδο, ώστε να καταλήξουν στον υπολογισμό της ακτίνας της Γης, ακολουθώντας έτσι τα βήματα του Έλληνα μαθηματικού Ερατοσθένη, ο οποίος τον 3ο αιώνα π.Χ. υπολόγισε τις διαστάσεις της Γης με απόκλιση μόλις 2%. Δικαίως επομένως το πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα στην ιστορία της επιστήμης και ο Ερατοσθένης αναγνωρίζεται ως ο θεμελιωτής της μαθηματικής γεωμετρίας, καθώς κατάφερε πριν χιλιάδες χρόνια και με μόνα μέσα τις αισθήσεις, αλλά κυρίως την περιέργεια και την ευρηματικότητα του να υπολογίσει τις διαστάσεις της Γης με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Η Διεύθυνση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καρδίτσας ευχαριστεί την εκπαιδευτικό του σχολείου κ. Αντωνοπούλου Αικατερίνη για τη συμμετοχή στην εν λόγω δράση, καθώς και τους μαθητές Αντωνίου Χρήστο, Μέτα Αμπάς, Ντηλιά Φώτιο και Τραντέρο Κυριαζή τους οποίους και συγχαίρει για το ενδιαφέρον που επέδειξαν και το χρόνο που αφιέρωσαν και μάλιστα σε ώρες εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Κ. Νούσιος: Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς