Ειδήσεις

Το «ποδαρικό» του Κατρούγκαλου


 

Ο κ. Κατρούγκαλος μπορεί να κίνησε για άλλα πόστα, μακριά από το Υπουργείο Εργασίας, ο νόμος του όμως, είναι ακόμα εδώ. Είναι εδώ, καικάνει «ποδαρικό» στα γραφεία των ελεύθερων επαγγελματιών το νέο έτος, με εισφορές σοκ που ξεπερνούν το 35% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Και βεβαίως, είναι εδώ, σπέρνοντας την απελπισία στα χωράφια των αγροτών, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με εισφορές που ξεκινούν από το 21,95% για να απορροφήσουν κλιμακωτά μέσα στα επόμενα χρόνια,σχεδόν το ¼ του πενιχρού αγροτικού εισοδήματος.

Παρά τις διθυραμβικές αναλύσεις του κ. Κατρούγκαλου, ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 που έχει αναλάβει να υπερασπιστεί η κα Αχτσιόγλου στο Υπουργείο Εργασίας, αντί να μεταρρυθμίζει, απορρυθμίζει πλήρως το ήδη ασταθές ασφαλιστικό σύστημα της πατρίδας μας. Κυρίως γιατί οι προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού στερούν από τους εργαζόμενους τα αναγκαία κίνητρα εισόδου και παραμονής σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που αδυνατεί να εγγυηθεί το ύψος των συντάξεων, και ως εκ τούτου ενισχύει και ανατροφοδοτεί τονφαύλο κύκλο της εισοφροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Αντίθετα, σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά στους καταχρεωμένους ελευθέρους επαγγελματίες,γιγαντώνειτο τέρας της μαύρης εργασίας και οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε νέα αδιέξοδα, σε ενεργοποίηση του κόφτη του κ. Τσακαλώτου, σε νέες περικοπές συντάξεων και τελικά σε ένα νέο, ακόμα χειρότερο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η παράταση της ύφεσης, η βύθιση της επιχειρηματικότητας, η αποεπένδυση και ο φορολογικός στραγγαλισμός του ιδιωτικού τομέα,συνθέτουν την τέλεια συνταγή για την εκτόξευση του ποσοστού ανεργίας που σε συνδυασμό με τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την γήρανση του ελληνικού πληθυσμού και την μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό, θα οδηγήσουν στο άμεσο μέλλον, στην περαιτέρω επιδείνωση της σχέσης εργαζομένων προς συνταξιούχους.

Απέναντι στη ζοφερή αυτή πραγματικότητα, είναι προφανές ότι το αδιέξοδο του ασφαλιστικού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην βάση της ταμειολογιστικής λογικής του νόμου Κατρούγκαλου. Αντίθετα, απαιτεί μια δυναμική και μέσομακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που θα στηρίζεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Νέες επενδύσεις οι οποίες δεν θα αντιμετωπίζονται ιδεοληπτικά και εχθρικά από το Κράτος και θα μπορούν να στηρίξουν τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, παρέχονταςέτσι τις αναγκαίες ανάσες ρευστότητας στο πολύπαθο ασφαλιστικό μας σύστημα.

*του Κώστα Τσιάρα, βουλευτή Καρδίτσας και Γενικού Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ

Προηγούμενο άρθρο Οδηγίες του Δήμου Μουζακίου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας
Επόμενο άρθρο Οινογευσιγνωσία οργανώνει ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ Α.Σ στις 18/01/2017 στο κατάστημα Παύλος Καντζάς 20:00 μμ στο Ρούσσο Καρδίτσας