Ειδήσεις

Το πολιτικό μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη


Πραγματοποιήθηκε με την μαζική παρουσία συντρόφων, οπαδών και φίλων του κόμματος–παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες- στο Παλιοζωγλόπι, τόσο στο μουσείο όσο και στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη, πολιτικό μνημόσυνο που οργανώθηκε από τις τομεακές επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση που έγινε στο «Μουσείο Χ. Φλωράκη» μίλησε ο Μαρίνος Μακρής γραμματέας της ΤΕ Πόλης Καρδίτσας του ΚΚΕ όπου μεταξύ των άλλων τόνισε:

« Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι -Συντρόφισσες Σύντροφοι

Χαιρετίζουμε την παρουσία όλων σας, στη συνάντηση τιμής και μνήμης  για το σ. Χαρίλαο Φλωράκη, στα 11 χρόνια χωρίς τη φυσική του παρουσία. Για ακόμα μια φορά-παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες- είμαστε εδώ στον Αηλιά, στο λημέρι της αιωνιότητας, όχι εκτελώντας ένα ακόμα κομματικό καθήκον,  ούτε σαν μια τυπική υποχρέωση των κομμουνιστών και κομουνιστριών της περιοχής μας απέναντι στη μνήμη του καπετάν Γιώτη. Είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε πως η σπορά που έσπειραν οι ζευγάδες όχι μόνο μένει αλλά φουντώνει, μεγαλώνει, καρπίζει.

Όλη  η  ζωή του σ Χαρίλαου ήταν  συνυφασμένη με  την ιστορική  πορεία  του  Κόμματος. Πάλεψε αταλάντευτα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που σημάδεψαν μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα. Άξια αναφοράς και διάδοσης σε όλους τους νέους Κομμουνιστές-πέρα από τη δράση και την προσφορά του, ήταν  η κομμουνιστική  σεμνότητα που ανέδειξε  τις  αρετές  του  και τον καταξίωσε σαν στέλεχος  του διεθνούς κομμουνιστικού  κόμματος. Η ζωή του και οι πράξεις του ανέδειξαν την αστείρευτη λαϊκή δύναμη και πρωτοβουλία. Επιβεβαιώθηκε πως όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, μπορεί να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να παλέψει και να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν.  Να γιατί σήμερα αποτελεί παράδειγμα για όλους εμάς. Όλους εμάς τους νέους Κομμουνιστές που ακούσαμε και διαβάσαμε για την προσφορά του , αλλά το ίδιο και για όσους τον έχουν ζήσει τα χρόνια που δρούσε για να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο να ακολουθήσει  αυτό το δύσκολο δρόμο που το Κόμμα δείχνει.

Οι Κομμουνιστές της Καρδίτσας και όχι μόνο, είναι εδώ, σαν τότε που  μαζί του έβαζαν τα

έπρώτα  φύτρα  του  εργατικού κινήματος  στην  περιοχή, όπως  τότε που δεν άφηνε σε

δεν  άφηνε  σε  χλωρό  κλαρί τους  κατακτητές, σαν  τότε  που  αποφάσιζε μαζί με όλους

τους  κομμουνιστές να  κερδίσει στο μεγάλο ταξικό αγώνα τη μάχη της Ελλάδας από την

επέμβαση των  αγγλοαμερικάνων βάζοντας στόχο στη δικιά μας εξουσία. Η  συνεισφορά τουσ.Χαρίλαουστο  κομμουνιστικό  κίνημα  της  χώρας  μας,  στο  διεθνές  κομμουνιστικό κίνημα,  στους  αγώνες  του  Ελληνικού  λαού  για  την  δημοκρατία,  την  εθνική  ανεξαρτησία,  την  ειρήνη  την  κοινωνική  πρόοδο  και  το  σοσιαλισμό ήταν τεράστια και πρωτοποριακή. Σε  συνθήκες  εξαιρετικά αντίξοες μετά  τη  μεταπολίτευση συνέβαλλε να  σταθεί  το  ΚΚΕ  όρθιο μετά  την  27χρονη  παρανομία.

Σήμερα, εδώ και 11 χρόνια, είναι εδώ που ήθελε, δίπλα στον  Ίταμο, στα λατρεμένα  του  Άγραφα. Απέναντι από τα  αντάρτικα  λημέρια , τις  δασωμένες  πλαγιές, τις λούφες, τα κακοτράχαλα μονοπάτια θυμίζουν εκείνους τους καιρούς του εμφυλίου,τους

υποδειγματικούς  ελιγμούς, τις  απαγκιστρώσεις  και  τις  συμπτύξεις  των  τμημάτων  του, το  πείσμα, και  την  αυτοθυσία  τη  δικιά  του  και  των  συντρόφων  του. Με το  θρόισμα  των  φύλλων και  τη  μουρμούρα της  βρύσης αφουγκράζεται τα χαιρετίσματα

από  τον Κατσαντώνη , τον  Διαμαντή , τη  Βαγγελίτσα Κουσιάντζα και τόσων αγίων του λαού που  στολίζουν  τα εικονίσματα  της  συλλογικής  μνήμης  της  περιοχής  μας.

Εμείς σύντροφοι παίρνουμε δύναμη, όταν τον θωρούμε  να  μας  κοιτάζεις απ΄τον  Αηλιά. Ξέρουμε  πως  θα μας  έχει  την  έγνοια  αν  είμαστε  προσηλωμένοι  στο  δίκιο και τις αρχές της  ιδεολογίας  μας. Θα  κάνουμε –όπως  κι  αυτός-αυτό που μας λέει η κομμουνιστική συνείδησή  μας. Το τιμημένο λάβαρο που  πήρε εδώ  στην Καρδίτσα από τονπρωτοπόρο  εργάτη, τον Χρόνη, το  1928 και  από  τον  Κορκότζιλο  ένα  χρόνο μετά με  την  ένταξή  του  στην  ΟΚΝΕ, εμείς  θα  το  τιμήσουμε. Οργανώνουμε καθημερινά την  αντίσταση  μας  στις   πολιτικές   που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις χρόνια, που στόχο έχουν τη κερδοφορία του κεφαλαίου, που  θέλουν  να διώξουν τους αγρότες από τα  χωράφια  τους εκεί κάτω στον  κάμπο, τους αυτοαπασχολούμενους από τα μαγαζιά τους, να μετράνε συνεχώς απώλειες από το εισόδημα τους οι λαϊκές οικογένειες.»

Στη συνέχεια ο Μαρίνος Μακρής αναφέρθηκε στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που ζει ο λαός μας και τα τόσαεράστια προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καταλήγοντας τόνισε:

 

«Καθήκον μας είναι να ενοποιούνται αυτές οι εστίες αντίστασης σ’ ένα ενιαίο και ισχυρό πανελλαδικό ρεύμα, που να πατάει γερά στα πόδια του. Που συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει διέξοδος στο πλαίσιο διαχείρισης αυτού του συστήματος. Οτι υπάρχουν δυνατότητες με την πάλη του να βάλει φρένο στην επίθεση. Συμβάλλοντας στην ανασύνταξη του κινήματος, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι Συντρόφισσες Σύντροφοι

Ο σ Χαρίλαος κατέκτησε με το σπαθί του τον τίτλο του λαϊκού ηγέτη, του ιστορικού ηγέτη, και τον κράτησε μέχρι την τελευταία του πνοή. Τον δικαίωσε. Κανείς δεν μπορεί να του τον αμφισβητήσει.

Πέρασε μια ζωή δύσκολη, ανέβηκε βουνά, κατέβηκε βουνά, περπάτησε φαράγγια, κοιλάδες, πεδιάδες. Χρόνια στη φυλακή και στην εξορία. Παρά τη θέλησή του, πέρασε στην προσφυγιά, μακριά από την Ελλάδα, μπήκε όμως, παράνομα, γιατί ήξερε να σέβεται τον υπέρτατο νόμο, το δίκαιο του λαού και την εντολή του Κόμματος. Πέρασε πολλές φορές ξυστά από το θάνατο. Και όμως η ψυχολογία του ήταν σαν να έζησε μια ζωή σε ένα ίσιωμα, χωρίς δυσκολίες, ανηφόρες και κατηφόρες. Σαν να έζησε μια ζωή εύκολη και βολική. Κέρδισε τελικά την ηρεμία του αγωνιστή που νιώθει ότι έκανε το χρέος του.

Μεχρι την τελευταία του πνοή έμεινε ορθός, στητός, περήφανος κομμουνιστής, αμετανόητος για τη ζωή που επέλεξε, για το όραμα του σοσιαλισμού, της κομμουνιστικής κοινωνίας.»

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στον Αη Λιά που είναι ο τάφος του Χ. Φλωράκη και κατέθεσαν στεφάνια.

 

Προηγούμενο άρθρο Βράβευση Αστυνομικού στο Μουσείο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συλλυπητήρια Παύλου Σιούφα για τον Στ. Παπαντώνη