Το πρόγραμμα του 40ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Καρδίτσα


Ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με επιτυχία οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ με μουσική, αφιερώματα ενάντια στον φασισμό και προβολές ταινιών, στην Σέκλιζα και στην συνοικία της Φαναρίου.
Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι πύλες του 40ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Καρδίτσα που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτέμβρη στο Παυσίλυπο. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ εργάζονται πυρετωδώς, ετοιμάζοντας την «κόκκινη πολιτεία» που θα στηθεί στο γνώριμο χώρο. Χωρίς διάφορες εταιρείες ως «χορηγούς» και «σπόνσορες», με όπλο τη δημιουργία, τη φαντασία και τη συλλογικότητα. Με σπόνσορα και χορηγό τα όνειρα, τη γνώση και την αγωνιστική αντοχή «για ένα κόσμο στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων» Τις εκδηλώσεις θα ανοίξει το μουσικό – αφηγηματικό αφιέρωμα στα 40 χρόνια στο ταξίδι του Φεστιβάλ και στην πόλη μας. Στη 40χρονη πορεία του, το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» έχει βάλει τη σφραγίδα του και στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Το αγκαλιάζουν κάθε χρόνο λαός και νεολαία, κατοχυρώνοντάς το στη συνείδηση και στην πράξη ως το μεγαλύτερο πολιτικό – πολιτιστικό νεολαιίστικο γεγονός και αναδεικνύοντάς το σε θεσμό με βαθιές ρίζες και κύρος που αναβαθμίζεται και ανανεώνεται «κοιτώντας» στο μέλλον.
Το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ είναι εμπνευσμένο από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη: «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Ν. Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!».
Παρουσιάζουμε παρακάτω το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Καρδίτσα:
Στην σκηνή του Φεστιβάλ
21:00 «Ιστορική αναδρομή στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Καρδίτσα» Αφιέρωμα με μουσική, προβολές και αφήγηση
21:45 Πολιτική ομιλία από τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ
22:15 Συναυλία με τους KollektivA.
Το βάπτισμα και την πορεία τους τα αποδίδουν μέχρι σήμερα στον σπουδαίο Μάνο Ξυδούς, με τον οποίο συνεργάστηκαν δισκογραφικά και συναυλιακά. Μέχρι στιγμής έχουν επιμεληθεί με επιτυχία πολλά μουσικο – θεατρικά project. Ένα συγκρότημα με ροκ και progressive ήχο στο μικρού βεληνεκούς ροκ ελληνικό τοπίο. Έχουν συμβάλει με το έργο τους στη στήριξη των ταξικών λαϊκών αγώνων. Άλλωστε, στο πνεύμα της τελευταίας τους δουλειάς, «Η Μπαλάντα της Φυλακής», δηλώνουν: «Καμία αλλαγή, δεν πρόκειται να έρθει όσο οι συνειδήσεις μένουν “φυλακισμένες” σε λογικές εύκολων λύσεων που θα φέρουν κάποιοι άλλοι και μάλιστα με ανάθεση! Σε αυτό το “απελευθερωτικό” πέρασμα από την ανάθεση στη ίδια τη δράση των άμεσα ενδιαφερόμενων, η μουσική και η τέχνη γενικότερα, εμπνέουν, εμψυχώνουν, περιγράφουν με μια διεισδυτική, αισθητική ματιά την πραγματικότητα»
23:15 Λαϊκό – Ρεμπέτικο γλέντι με την ορχήστρα του Σωτήρη Μαρκούτη
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ (19:30 – 21:30)
• Μπέρτολτ Μπρεχτ “Ο κύκλος με την Κιμωλία” Τα παιδιά τραγουδάνε και μαθαίνουν για το δίκιο και το άδικο μέσα από το έργο του Μπρεχτ.
• Ζωγραφική – Ομαδικές δραστηριότητες

Ακόμη στο χώρο θα λειτουργούν:
Μαθητικό Στέκι, με θέμα: Νέο Σχολείο – Τράπεζα Θεμάτων: Παπαγαλία και ατελείωτο εξεταστικό κέντρο.
Στέκι εργαζομένων, με θέμα: Ανεργία – Voucher με πεντάμηνη εργασία / Πλευρές του ίδιου νομίσματος!
Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»

Για όλα όσα αφορούν το 40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, οι χρήστες του διαδικτύου θα μπορούν να ενημερώνονται από την καλαίσθητη και λειτουργική, ανανεωμένη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ efestival.kne.gr.

Προηγούμενο άρθρο Πρόταση Σιούφα για δημιουργία ενυδρείου στο Φάληρο
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα Τιμόθεου στους νέους φοιτητές