Ειδήσεις

Το Σεργιάνι του Αϊ Γιώργη αναβίωσε στους Σοφάδες


Με το Σεργιάνι του Αϊ Γιώργη που πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 23 Απριλίου και αμέσως μετά τη Λειτουργία στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Σοφάδων έκλεισαν οι πασχαλιάτικες εκδηλώσεις του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων. Την Πέμπτη πριν από τη γιορτή του Λαζάρου τα μικρά κορίτσια του Συλλόγου επισκέφτηκαν το ´Καραγκούνικο Νοικοκυριό’ της κυρίας Λόλας Βολοτοπούλου, δραστήριου μέλους του , η οποία τους μίλησε για τον παραδοσιακό τρόπο στολισμού των καλαθιών και για τα λαζαριάτικα τραγούδια που την επόμενη μέρα θα έλεγαν σε κάθε  σπίτι ανάλογα με το αν υπήρχε νεογέννητο, κορίτσι  η αγόρι της παντρειάς, αρραβωνιασμένο μέλος , χαρά ή θλίψη. Στη συνέχεια έβαψαν τα λαζαρόξυλα και αντάλλαξαν ευχές για τη μεγάλη γιορτή που πλησίαζε.

Την Κυριακή των Βαΐων και αμέσως μετά τη Λειτουργία μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα όμορφο πρωινό στον προαύλιο χώρο του Συλλόγου παρέα με άλογα που έφεραν οι φίλοι μας: Γιάννης Παπαδημητρίου, Σωτήρης Φρίγκας, Καρανάσιος Ανδρέας και Καλαμίδας Βασίλης. Τα παιδιά έμαθαν για τις συνθήκες διαβίωσης των αλόγων και απόλαυσαν βόλτες στη φύση παράλληλα με άλλες δραστηριότητες ανοιχτού χώρου.

Την Παρασκευή 21 Απριλίου ο Σύλλογος συμμετείχε στην 26η Πολιτιστική Συνάντηση Παιδιών που κάθε χρόνο  πραγματοποιεί ο Όμιλος Καραγκούνα της Καρδίτσας. Φέτος η  πλατεία Παυσιλύπου γέμισε από όμορφα παιδικά πρόσωπα που απέδωσαν τραγούδια και χορούς του τόπου μας, ενώ αμέσως μετά διασκέδασαν όλα μαζί στον εσωτερικό χώρο του Παυσιλύπου με τον γνωστό κλόουν Κίκο παίζοντας και χορεύοντας ως αργά το βράδυ.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το Σεργιάνι που τα τελευταία είκοσι χρόνια ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων θυμάται και δίνει τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές να καταλάβουν τη σημασία του για την καραγκούνικη κοινωνία , τη θέση της γυναίκας σε αυτή και τη σπουδαιότητα της ηλικιακής και κοινωνικής ιεραρχίας ανάμεσα στις γυναίκες. Φέτος το χορό έσυρε η κυρία Τασούλα Παπάρα-Κοσκινιώτη, μέλος του Συλλόγου, και πολύ γνωστή ερμηνεύτρια των τοπικών τραγουδιών μας σε όλη την Ελλάδα μέσα από πολλές συνεργασίες της τόσο με τοπικά μέσα Ενημέρωσης , όσο και με σειρά εκπομπών στην ΕΡΤ.

 

Προηγούμενο άρθρο Μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, ώρα για πραγματικό κίνημα
Επόμενο άρθρο Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Κωστή Νούσιου στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης