Ειδήσεις

Το σημείο πήξης και τήξης – Μια συνάντηση για να φάμε παγωτό


Συνεχίστηκε στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, την Πέμπτη 20 Ιουλίου και συγκεκριμένα στην παιδική βιβλιοθήκη «Λάκα Μαντζιάρα» , η 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, που υλοποιείτε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Τίτλος της Φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Περιπέτεια από σημείο σε σημείο!».

Παγωτό, η γλυκιά απόλαυση μικρών και μεγάλων, ήταν η λέξη κλειδί της χθεσινής δράσης, στόχος της οποίας ήταν τα παιδιά να κατανοήσουν τις έννοιες της τήξης και της πήξης. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση του βιβλίου «Αν κεράσεις παγωτό έναν γάτο χνουδωτό» της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου, εκδόσεις Καστανιώτη. Το κάθε παιδί μετά το τέλος της ανάγνωσης μίλησε για τα μέρη που εκείνο απολαμβάνει ένα παγωτό.

Στη συνέχεια, τα παιδιά πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στο χρόνο μαθαίνοντας την ιστορία του παγωτού και της χρήσης του πάγου, από την αρχαιότητα ως της μέρες μας. Για το λόγο αυτό τα παιδιά τοποθέτησαν σε χρονολογική σειρά κάρτες  κάθε μία από τις οποίες αποτελούσε μια στάση στην ιστορία του παγωτού δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια χρονογραμμή.

Και από τη χθεσινή δράση δε θα μπορούσε να απουσιάζει το παιχνίδι. Αυτή τη φορά τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε ζαχαροπλάστες και παρασκεύασαν το δικό τους παγωτό χρησιμοποιώντας γάλα εβαπορέ, κρέμα γάλακτος, ζαχαρούχο και λαχταριστά μπισκότα. Η ανυπομονησία των παιδιών για παγωτό ήταν μεγάλη. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε μικροί και μεγάλοι να απολαύσουμε ένα παγωτό στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μας.

Τέλος, τα παιδιά με αφορμή το ποίημα «ο Παγωτατζής» του Γιάννη Ρίτσου και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους έγραψαν τα δικά τους ποιήματα, τραγούδια, αλλά και συνταγές με θέμα φυσικά το παγωτό. Και η δράση αυτή ήταν σκέτη απόλαυση!

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017,  η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, συνεχίζεται στη Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» με μια ακόμα δράση το θέμα της οποίας είναι «Από σημείο σε σημείο: Ενώνουμε κουκίδες στο χαρτί και φτιάχνουμε εικόνες». Τα παιδιά στη συγκεκριμένη δράση θα κληθούν ενώσουν από τη μια αριθμημένες κουκίδες ώστε να σχηματίσουν εικόνες και από την άλλη να μετατρέψουν μια εικόνα σε αριθμημένα σημεία χρησιμοποιώντας ριζόχαρτο.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για τη σύσταση του Γραφείου Υποστήριξης Μηχανικού
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης