Ειδήσεις

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων για τη Λευκή Νύχτα


Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Το «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας» καταγγέλλει την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας για την πραγματοποίηση της «Λευκής Νύχτας». Μιας νύχτας, που μόνο «λευκή» δεν θα είναι για τους εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι θα κληθούν να δουλέψουν μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Προφανώς η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν έρχεται ως κάτι πρωτοπόρο στην πόλη μας. Είναι η προέκταση της απελευθέρωσης του ωραρίου, της κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας, του σμπαραλιάσματος των εργασιακών σχέσεων. Δεν πρόκειται για τυχαία ή μεμονωμένη εκδήλωση, αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, που πλέον δρομολογείται η θεσμοθέτησή της, αρχικά ξεκίνησε “μεμονωμένα”, στο όνομα της “τόνωσης της αγοραστικής κίνησης”.

Η παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, η λειτουργία των καταστημάτων είτε τις Κυριακές και τις«Λευκές Νύχτες» είτε τις παρατεταμένες εκπτωτικές περιόδους, δίνει επιχειρήματα στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου να επιζητούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Μια εξέλιξη, που δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε μας τους εργαζόμενους, αφού μας αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα, περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο, που διαθέτουμε για μας και τις οικογένειές μας, καθώς επίσης μεγαλώνει τον όγκο των απλήρωτων και

ανασφάλιστων επιπλέον ωρών εργασίας.

Όλοι αυτοί που μιλάνε για «γιορτή» και «ξεχωριστή νύχτα», που οραματίζονται την πόλη μας εμπορικό προορισμό με τα καταστήματα μέχρι τα ξημερώματα ανοιχτά,  σφυρίζουν αδιάφορα στην ένταση της εκμετάλλευσης και την πλήρη καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, ακόμα και των λίγων νόμιμων υποχρεώσεων που έχουν πια οι εργοδότες.

Η εμπειρία μας από τις λευκές νύχτες,που έχουν γίνει σε άλλες πόλεις είναι πως καμία θέση εργασίας δεν προέκυψε από τέτοιες δραστηριότητες επέκτασης του ωραρίου, απλά εντατικοποιήθηκε η δουλειά για τους υπαλλήλους.Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν δήλωσαν ούτε πλήρωσαν υπερωρίες για τις επιπλέον ώρες. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις δε δόθηκε η νόμιμη προσαύξηση 25% για νυχτερινή εργασία, δηλαδή μετά τις 22:00 το βράδυ. Καταστρατηγήθηκε ο νόμος για την υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση τουλάχιστον 11 συνεχόμενων ωρών, αφού πολλοί εργαζόμενοι δούλεψαν έως αργά το βράδυ και επέστρεψαν την άλλη μέρα στη δουλειά κανονικά, αρκετοί και νωρίτερα, για να συμμαζέψουν το μαγαζί πριν ανοίξει.

Όσα «event» τέτοιου τύπου και αν κάνουν, οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι όχι μόνο δεν σώζονται, αλλά αντίθετα συναινούν για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος τους. Για το ότι στα εμπορικά καταστήματα μειώνεται ο αριθμός των πελατών δεν φταίει ότι δεν αρκεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ούτε η έλλειψη γιορτινού κλίματος, αλλά ότι οι τσέπες τουκόσμου, που είναι άδειες από λεφτά και προσπαθούν να ικανοποιήσουν κύρια τις βασικές τους ανάγκες. Για αυτή τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε όλοι μας, φταίει η αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι

κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Θεωρούμε φυσικούς μας συμμάχους τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους και γι’ αυτό τους λέμε ότι μπορούν να οργανώσουν όσες γιορτές θέλουν και μπορούν, μέρα ή νύχτα στην πόλη, αλλά όχι με τα καταστήματα ανοιχτά. Αυτή τους η πρόθεση για ανοιχτά καταστήματα και τη νύχτα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, αλλά τελικά και τη δική τους θέση.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να ξεχάσουμε την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουμε «ήλιο με ήλιο» χωρίς υπερωρίες, χωρίς συλλογική σύμβαση, χωρίς ωράριο και δια της διολισθήσεως να δουλεύουμε 7 μέρες την εβδομάδα. Δεν είμαστε, ούτε θέλουμε να γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα.

Θα επιδιώξουμε άμεσα να γίνει αντικείμενο συζήτησης με τους συναδέλφους μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εμπορομάγαζο, να συζητήσουμε για τις συνθήκες εργασίας και κατ’ επέκταση τις συνθήκες ζωής μας, ανοίγοντας τη συζήτηση για τον εργάσιμο χρόνο, την ένταση της εκμετάλλευσης, με βάση την απελευθέρωση του ωραρίου, του χτυπήματος της Κυριακής αργίας.

Συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι,

Ελάτε σε επαφή με το κλαδικό σας σωματείο, ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα, για να δώσουμε την μάχη της υπεράσπισης του ωραρίου, της Κυριακής Αργίας με καλύτερους όρους βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας αιτήματα.

Διεκδικούμε:

  • Όχι τζάμπα δουλειά τη «Λευκή Νύχτα»! Απαιτούμε οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές!
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις, που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο!
  • Άμεση κατάργηση του νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση.
  • Υπογραφή  Κλαδικής  ΣΣΕ.
Προηγούμενο άρθρο Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια: Απαραίτητοι οι εργαζόμενοι στη δασοπροστασία
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 61χρονος στους Σοφάδες για ναρκωτικά