Ειδήσεις

Το Σωματείο εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας για την Πρωτομαγιά


Συνάδελφοι, εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, νέοι και νέες, η 1η Μάη είναι Απεργία, ήμερα της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Τιμάμε τους νεκρούς μας, του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του 36, τους διακόσιους της Καισαριανής της πρωτομαγιάς του 44, όλους όσους έδωσαν την ζωή τους, για κατακτήσεις και δικαιώματα για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά.

Είναι ημέρα επιθεώρησης των δυνάμεων, απολογισμού και εφαλτήριο νέων αγώνων.

Η 1η Μάη του 2018 βρίσκει την εργατική τάξη της χώρας μας μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις, που διαμορφώνουν νέα και σύνθετα καθήκοντα. Μετά από 9 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, στην οποία η εργατική τάξη μάτωσε στην κυριολεξία για να σωθούν τα μονοπώλια, τα αστικά επιτελεία ετοιμάζονται για την φάση της ανάπτυξης η οποία θα είναι το ίδιο οδυνηρή για την εργατική τάξη. Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι θα υπάρξει αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης, επειδή το κεφάλαιο περνά σε φάση ανάκαμψης. Αυτή θα στηριχτεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, στην καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων και φρούδων ελπίδων που θα μοιράζει απλόχερα η κυβέρνηση. Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αποκατάσταση δικαιωμάτων και μισθών. Χρειάζεται να πολλαπλασιαστεί η δουλειά των συνδικάτων για την αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, να μην υπάρχει κανείς εργαζόμενος κάτω από αυτόν.

Η κυβέρνηση, υπηρετεί τις επιδιώξεις των μονοπωλίων με την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, και προωθεί τα συμφέροντά τους και στην ευρύτερη περιοχή της μεσογείου, μέσα από την λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση». Για τα συμφέροντα των μονοπωλίων μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, φέρνουν όλο και πιο κοντά τον πόλεμο.       Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, για την βάση της Σούδας που την διατηρεί και την αναβαθμίζει, για την διαμόρφωση μιας σειράς νέων νατοϊκών βάσεων σε όλη την χώρα, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, στην Σύρο, στα πλαίσια του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας. Μας ετοιμάζουν για να γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ετοιμάζουν την χώρα να γίνει το επόμενο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Απαιτείται επαγρύπνηση από τον λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, όλα γίνονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς. Την ίδια ώρα μαίνεται για 7ο χρόνο ο πόλεμος στην Συρία, όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μέσα από ρευστές συμμαχίες πολεμούν για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών με τον λαό της Συρίας να βρίσκεται στην δύνη της βαρβαρότητας. Οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Τουρκία και στα νησιά του Αιγαίου προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην Ευρώπη. Γέμισε με πνιγμένους πρόσφυγες το Αιγαίο. Όλη η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει πεδίο πολεμικών ετοιμασιών, απόρροια των εξορύξεων πλουτοπαραγωγικών πηγών από μονοπωλιακούς ομίλους. Το κράτος-δολοφόνος, το Ισραήλ, συνεχίζει την σφαγή αμάχων. Η Τουρκία μπήκε στο Αφριν και απειλεί το Αιγαίο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καθησυχάζει τον λαό.

Οι εργάτες πρέπει να έχουν καθαρό ότι αυτοί που σήμερα τους παίρνουν το σπίτι, τους αφήνουν άνεργους, τους κόβουν τους μισθούς, είναι οι ίδιοι που αύριο θα τους βομβαρδίζουν τα σπίτια θα τους ξεκληρίζουν τις οικογένειες, είναι οι ίδιοι που στο τέλος του πολέμου θα θέλουν να σου ξαναπάρουν το σπίτι, να σε αφήσουν άνεργους, να σου κόψουν τον μισθό.

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν η εργατική τάξη της χώρας, η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά την 1η του Μάη. Η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες, στις θυσίες των συντρόφων μας που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων για δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, για το σταμάτημα της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών, είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο. Πυκνώνουμε τις γραμμές των συνδικάτων μας, βγαίνουμε στην αντεπίθεση, Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. 

Απαιτούμε τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς.

Απομονώνουμε τον εθνικισμό και τους εγκληματίες δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής από κάθε χώρο εργασίας, από κάθε γειτονιά.

Σύγχρονοι Δούλοι για τα κέρδη των αφεντικών δεν θα γίνουμε!

Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Προσλήψεις σε παιδεία, υγεία εδώ και τώρα. Δώστε λεφτά για παιδεία και υγεία όχι για του ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ!

Την 1η Μάη Απεργιακή συγκέντρωση 10.00πμ στην Πλατεία Πλαστήρα

 

Προηγούμενο άρθρο Πανθεσσαλική συνάντηση κτηνοτρόφων
Επόμενο άρθρο Από 2 έως 11 Μαϊου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στην Καρδίτσα