Το τρίπτυχο των λύσεων


Αν στην Αθήνα το κυκλοφοριακό πρόβλημα λύνεται με απλούς τρόπους, εδώ, τι περιμένουμε;

Είναι γενική παραδοχή ότι η πιο απλή εξήγηση είναι και η πιο σωστή. Έτσι, επιχειρώντας κανείς να δώσει εξήγηση στα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη της Καρδίτσας, η απλούστερη εξήγηση που μπορεί να δώσει είναι ότι δεν έχουν ασκηθεί οι πολιτικές εκείνες που θα περιόριζαν την χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου, σε μία πόλη που περπατιέται και θα ενίσχυαν τα μαζικά μέσα μεταφοράς και την χρήση του ποδηλάτου.

Και απόδειξη αυτής της άποψης είναι η άποψη των ειδικών. Και μάλιστα για μία πόλη του μεγέθους της Αθήνας. Οι ειδικοί συνιστούν ποδήλατα, περπάτημα και μέσα μαζικής μεταφοράς για να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας!!! Πολλώ δε μάλλον για να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα μίας μικρότερης σε μέγεθος πόλης της περιφέρειας.

Πάντως, το ποδήλατο, το περπάτημα και τα μαζικά μέσα μεταφοράς, ήταν οι κύριοι άξονες της προτεινόμενης Εθνικής Στρατηγικής Αστικής Κινητικότητας, οι οποίοι αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές στη ημερίδα «Κινητικότητα στον Αστικό Χώρο – Πράσινη Βίβλος και Ελληνική Πραγματικότητα», την οποία διοργάνωσε το ΤΕΕ.

Στην ημερίδα τονίστηκε ότι στην Αθήνα, παρά τον διπλασιασμό των Ι.Χ. αυτοκινήτων κατά την τελευταία δεκαετία (αύξηση κατά 120%), δεν φτάσαμε ακόμη στον μέσο όρο του δείκτη ιδιοκτησίας ΙΧ της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα χειρότερα δεν ήλθαν ακόμη… Από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, η ευρωπαϊκή οικονομία χάνει κάθε χρόνο περίπου 100 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ. Το θέμα, δηλαδή έχει σαφή οικονομική διάσταση, πέραν εκείνης της ποιότητας της ζωής. Μόνο που αυτή δεν είναι αρκετή. Διότι χάνουν χώρες, κράτη. Δεν χάνουν οικονομικοί κολοσσοί. Η σύγκριση, βέβαια και οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. Εάν μπορεί με απλούς τρόπους να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας, τότε στην Καρδίτσα τι ακριβώς κάνουμε; Εκτός και αν τις εξαγγελίες για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής δεν τις εννοούμε και τις λέμε για λόγους ψηφοθυρικούς. Ή ακόμη χειρότερα, διότι είναι λόγια που πρέπει να λέγονται σε προεκλογικές ομιλίες.

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ημερήσια εκδρομή από το «Θεοδωρίδειο Κέντρο - Ορίζοντες»