Ειδήσεις

Το ΥΠΟΙΚ στηρίζει τις πληγείσες επιχειρήσεις του Νομού


Την Καρδίτσα επισκέφτηκε την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, προκειμένου να συναντηθεί με τοπικούς φορείς και να συζητήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των φυσικών και νομικών προσώπων που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρει σχετικά: «Την Παρασκευή επισκεφτήκαμε την Καρδίτσα, στο πλαίσιο του συντονισμού των μέτρων στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης των πληττόμενων περιοχών. Αρχικά, είχαμε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Καρδίτσας με τα προεδρεία των Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, και σε συνέχεια της ανάπτυξης των θέσεων από τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, ανέλυσα τα μέτρα της κυβέρνησης και τις διορθωτικές κινήσεις που κάναμε στο πλαίσιο της επιχορήγησης πληττόμενων επιχειρήσεων από θεομηνία, ώστε να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Παράλληλα, τέθηκαν και μια σειρά από ζητήματα προς αξιολόγηση, επί των οποίων θα συνεργαστούμε την επόμενη περίοδο. Στη συνέχεια περπατήσαμε στους δρόμους της Καρδίτσας και συνομιλήσαμε με επιχειρηματίες και εμπόρους της περιοχής. Κατά την επίσκεψη στην πόλη, είχαμε, επίσης, συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, όπου συζητήσαμε για τα προβλήματα των εργαζομένων, αναζητώντας λύσεις, αλλά και συζητώντας για τα μέτρα της κυβέρνησης που έρχονται να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας στην περιοχή. Τέλος, συνάντηση εργασίας είχαμε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας αναφορικά με την προώθηση της διαδικασίας επιχορήγησης των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσουμε στενή συνεργασία».

Στη συνέχεια, ο κ. Τριαντόπουλος καταγράφει τις διορθωτικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τη βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών επιχορήγησης των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. «Πρώτον, θεσπίζεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη θεομηνία, με βάση την αποτύπωση που θα γίνει από τις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου των Περιφερειών. Με αυτόν τον τρόπο, οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα λάβουν προκαταβολικά ένα μέρος της επιχορήγησης, για να μπορέσουν να επανεκκινήσουν άμεσα τις δραστηριότητές τους. Δεύτερον, ενισχύονται άμεσα οι αρμόδιες επιτροπές ελέγχου και καταγραφής των ζημιών που συστήνονται από τις Περιφέρειες, προβλέποντας τη δυνατότητα  συνδρομής  από στελέχη του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, καθώς και από επίσημους επιστημονικούς συμβούλους του Δημοσίου. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία αξιολόγησης και αποτύπωσης της ζημιάς των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Τρίτον, παρέχεται στις Περιφέρειες ευελιξία, ώστε να μπορούν να αποστέλλουν ανά δεκαπενθήμερο και τμηματικά τις καταστάσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων,  προκειμένου στη συνέχεια να εκκινήσει η διαδικασία  αξιολόγησης και καταβολής της επιχορήγησης. Έτσι, η καταβολή των επιχορηγήσεων θα μπορεί να γίνει τμηματικά, επιτρέποντας σε συντομότερο από το σύνηθες χρονικό διάστημα να διοχετεύονται πόροι προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Τέταρτον, ανατέθηκε στα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών του Υπουργείου Οικονομικών, στις έδρες των πληττόμενων από τη θεομηνία Περιφερειακών Ενοτήτων, η ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και τις σχετικές διαδικασίες για την επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Τέλος, ορίστηκε τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και καθοδήγησης στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής (το 210 3375704) ως προς τα προβλεπόμενα έγγραφα και τις διαδικασίες για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων.»

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας με τους Προέδρους των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων
Επόμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Προτεραιότητά μας η άμεση επανεκκίνηση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας