Το 1ο ΓΕΛ ανοιχτό στην τοπική κοινωνία


Οι μαθητές της Β΄τάξης του 1ου ΓΕΛ  με αφορμή  ερευνητική  εργασία για τη διατροφή  επισκέφθηκαν τοπικές παραγωγικές μονάδες τροφίμων με συνοδούς καθηγητές  τις  κ. Ελ. Μαυρογεώργου , κ. Βαγιάκου Κ., κ. Κόγια Π. και κ. Βαβούρη Β.  .

Αρχικά, η πρώτη επίσκεψη έγινε  στη μονάδα παραγωγής  γαλακτοκομικών προϊόντων «Γαϊτανίδης» .Oι μαθητές κατανόησαν όλη τη  διαδικασία τόσο της παστερίωσης του γάλακτος σύμφωνα με τις σύγχρονες , ευρωπαϊκές προδιαγραφές  όσο και της παραγωγής των υπόλοιπων γαλακτοκομικών προϊόντων .

Με ιδιαίτερη προσοχή οι μαθητές , έχοντας φορέσει και την ανάλογη στολή για λόγους υγιεινής και προστασίας του χώρου, άκουσαν στοιχεία σχετικά με τα προϊόντα και με τα σύγχρονα μηχανήματα με τα οποία παρασκευάζονται. Διατύπωσαν  απορίες για το γάλα και τα προϊόντα του οι οποίες  απαντήθηκαν άμεσα και κατανοητά από τους υπευθύνους, ενώ στο τέλος η επίσκεψή τους έκλεισε με  μια γλυκιά… κρέμα, προσφορά της εταιρείας «Γαϊτανίδης».

Συνεχίζοντας οι μαθητές βρέθηκαν στο χώρο παραγωγής τοπικών  ζυμαρικών  «Η Θεσσαλία» όπου έγινε σαφές ότι τα παραδοσιακά ζυμαρικά   ακόμη και σήμερα  συνεχίζουν να θεωρούνται ιδιαιτέρως απαραίτητα στοιχεία της διατροφής , όπως ο τραχανάς, οι χυλοπίτες, το κριθαράκι  κ. ά.

Οι μαθητές  και από τους δύο χώρους αποκόμισαν εμπειρίες και γνώσεις που δεν είχαν ως τώρα και κατανόησαν τόσο την αξία των πρώτων υλών για την παραγωγή τροφίμων, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, όσο και τη σημασία  της σωστής  και ποιοτικής τροφής.

Προηγούμενο άρθρο Άδεια δημοπράτησης στο Δήμο Μουζακίου για τους αθλητικούς χώρους Μαγούλας και Κρανιάς
Επόμενο άρθρο Εκπαιδευτική επίσκεψη για την Τέχνη από το 1ο Λύκειο Καρδίτσας