Ειδήσεις

Το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας στην 9η Γιορτή Φυσικών Επιστημών


Ο τομέας Γεωπονίας του  2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας εκπροσώπησε το σχολείο στην  9η γιορτή φυσικών επιστημών που πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου στο 7ο Γυμνάσιο Καρδίτσας. Είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά που ο Τομέας Γεωπονίας συμμετέχει στη γιορτή αυτή αντιμετωπίζοντας τις φυσικές επιστήμες μέσα από μια διαφορετική οπτική. Φέτος, λοιπόν, δεδομένου ότι το έτος 2016 έχει οριστεί διεθνές έτος οσπρίων,  οι  υπεύθυνες καθηγήτριες Βαβλιάρα Νίκη και Κάλφα Σουλτάνα παρουσίασαν:

  • σπορολόγιο οσπρίων και φυτά που καλλιεργήθηκαν από τους μαθητές  στο θερμοκήπιο του  Εργαστηριακού Κέντρου Καρδίτσας
  • ζωγραφιές των μαθητών σχετικές με τη διατροφική αξία των οσπρίων για τον άνθρωπο και τα ζώα.
  • στο μικροσκόπιο τα φυμάτια των ριζών των οσπρίων στα οποία ζουν τα

αζωτοδεσμευτικά βακτήρια.

Επίσης, εμπνεόμενοι από το θέμα της βαρύτητας (που ορίστηκε από το ΕΚΦΕ Καρδίτσας) παρουσίασαν το νόμο του Νεύτωνα και την επίδραση που έχει η βαρύτητα στα φυτά και στον  υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της γης .   Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές Κολοβού Αγγελική, Νικολάκου Σοφία, Μπανούτσου Γεωργία, Πατούνης Ιωάννης και Φιλομούζη Γεωργία της Β΄τάξης του Τομέα Γεωπονίας.

Τέλος, ο κύκλος των παράλληλων δράσεων του τομέα έκλεισε για το σχολικό έτος 2015-16 με τις διδακτικές επισκέψεις των δύο τμημάτων της Α΄τάξης του τομέα στο κατάστημα Γεωργικών εφοδίων του κου Δημητρίου Χαντζή και στο κατάστημα έκθεσης και εμπορίας φυτών του Κου Κωνσταντίνου Μπάτρα αντίστοιχα, με τη συνοδεία της καθηγήτριας κας Ξάφη Βασιλικής. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν από τους υπεύθυνους των καταστημάτων  χρήσιμες  και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με:

α) τη λειτουργία και τη προσφορά των γεωργικών καταστημάτων στην ανάπτυξη της γεωργικής δραστηριότητας

β) την εμπορία και τη χρήση των γεωργικών εφοδίων ( λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρια,κ.τ.λ.)

γ) τα εργαλεία και τα μηχανημάτα που έχουν σχέση με την καλλιέργεια αλλά και με τη μεταποίηση των πρωτογενών γεωργικών προϊόντων

δ) τα φυτά  καρποφόρων δένδρων και θάμνων, εποχικά και πολυετή καλλωπιστικά καθώς και σπορόφυτα αρωματικών και λαχανοκομικών καλλιεργειών.

ε) τις καινοτόμες καλλιέργειες  στη περιοχή της Καρδίτσας.

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη επιχείρησης ξύλου στο ΤΕΙ της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ασφαλτοστρώθηκε η οδός πρόσβασης στο 1ο Λύκειο Καρδίτσας