Ειδήσεις

Το 33ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου τίμησε τον σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα


Με το τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα συνεχίστηκε το βράδυ της Τετάρτης 1 Μαρτίου το 33ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού (μέχρι και τις 5 Μαρτίου) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ3 και την ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Για τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη, που στο ενεργητικό του συγκαταλέγονται αμέτρητες θεατρικές σκηνοθεσίες, μουσικές παραστάσεις, performances, ραδιοτηλεοπτικές σκηνοθεσίες, σεμινάρια, εργαστήρια και μεταφράσεις, μίλησε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης.

Ο κ. Βιντιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο Γιάννης Κακλέας έχει δουλέψει στα καλύτερα θέατρα της χώρας και έχει καταπιαστεί με τους μεγαλύτερους συγγραφείς, ενώ  οι σκηνοθεσίες του είναι πάντα φιλοσοφικές και έχουν πολιτικές προσεγγίσεις

Ακολούθησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Βιντιάδη με τον κ. Κακλέα μέσα από την οποία ξεδιπλώθηκαν άγνωστες για τους περισσότερους πτυχές της ζωής και του έργου του, όπως το ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματα για να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία, ποια ήταν τα πρότυπά του, τι άλλο ονειρεύεται να κάνει, αλλά και τι έχει να πει ως άνθρωπος της Τέχνης για την ηθική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση που βιώνουμε και το ρόλο του θεάτρου σε αυτή τη δύσκολη εποχή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της υπέροχης συνέντευξης, ο γνωστός σκηνοθέτης δήλωσε πως ο πρώτος άνθρωπος που τον επηρέασε ήταν ο Κάρολος Κουν και στη συνέχεια και ο Πίτερ Μπρουκ, μίλησε για τις σπουδές του στο Λονδίνο που υπήρξαν πολύ σημαντικές για την πορεία του, τόνισε πως τα κείμενα για εκείνον είναι κώδικες που έχουν πάντα πολλά να πουν και συμπλήρωσε λέγοντας πως ο σκηνοθέτης είναι κατά κάποιον τρόπο «ο άγγελος που ακούει τους ψίθυρους της ψυχής». Όσον αφορά δε στα επαγγελματικά του όνειρα, εκμυστηρεύτηκε πως θέλει να ασχοληθεί με όλα τα είδη του θεάτρου και συγκεκριμένα επόμενος στόχος του είναι να κάνει μια επιθεώρηση ώστε να βρει την αλήθεια του μέσα από την επικαιρότητα.

Πρόσθεσε ακόμη πως ως λαός έχουμε θεατρικό DNA, είμαστε θεατρόφιλοι και αυτή η ένωση, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, της πλατείας (του θεάτρου) και του κοινού αποτελεί την πιο αυθεντική αρχέγονη διαδικασία. «Το θέατρο είναι ο βασικότερος τρόπος ώστε να υπάρξει ο πολιτισμός» ανέφερε συμπερασματικά ο κ. Κακλέας.

Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Νούσιος ο οποίος έκανε λόγο για έναν πραγματικά ταλαντούχο καλλιτέχνη με κοφτερό σκηνοθετικό ταπεραμέντο που έχει να δώσει ακόμη πάρα πολλά. «Εμείς εδώ στην Καρδίτσα, χάρη στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, έχουμε το θέατρο βαθιά ριζωμένο μέσα μας» επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Νούσιος.

«Τέτοια πόλη που αγαπάει τόσο πολύ το θέατρο δεν έχω ξαναδεί» πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Κακλέας ευχαριστώντας για άλλη μια φορά τους διοργανωτές για το τιμητικό αυτό αφιέρωμα.

Στο διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς, το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα Ν.Π.Δ.Δ. ΄΄Δημήτρης Βικέλλας΄΄ Δήμου Κηφισιάς η οποία διαγωνίστηκε με το έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου – Ρίζου Ραγκαβή.

Το Φεστιβάλ ξεκινά καθημερινά στις 8.30μ.μ. και το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ. Παρουσιάζει η ηθοποιός Χριστίνα Μαντέση.

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε πως για πρώτη φορά, στο φουαγιέ του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας, λειτουργεί βιβλιοπωλείο με 100 περίπου τίτλους θεατρικών βιβλίων που αξίζει να το επισκεφθεί ο καθένας.

Επίσης, καθ ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης μέσω του site της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Συλλόγων : www.enpolis.gr

 

 

Η Κριτική Επιτροπή

Το δύσκολο έργο της αξιολόγησης έχουν αναλάβει τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής και συγκεκριμένα οι εξής:

  • Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης
  • Ο μαέστρος, σολίστας και μελετητής της ελληνικής μουσικής κ. Βύρωνας Φιδετζής
  • Ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς
  • Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης
  • Ο ηθοποιός Παύλος Βησσαρίου

 

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 3 Μαρτίου

Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας – ώρα 8.30μμ.

– Παρουσίαση του βιβλίου της Ρούλας Καρακατσάνη «Μάθημα ζωής» – Αφιέρωμα μνήμης στον Θύμιο Καρακατσάνη.

– Η Θεατρική Ομάδα Πάτρας ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ  διαγωνίζεται με το έργο «Ποιος σκότωσε τον William» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου.

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας (Πλαστήρα 66) – ώρα 5.30 – 7.00μ.μ.

Σεμινάριο σχολικής σκηνοθεσίας από τον σκηνοθέτη Βασίλη Κυρίτση με θέμα «Το θεατρικό εγχείρημα στην Εκπαίδευση».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απολογισμός θητείας της Σωτ. Μπακαλάκου ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για απόπειρα κλοπής