Ειδήσεις

Το 34ο Π.Φ.Ε.Θ. τίμησε τον εικαστικό Κώστα Τσόκλη


Τον διεθνώς καταξιωμένο εικαστικό Κώστα Τσόκλη τίμησε το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας το βράδυ της Παρασκευής 16 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο.

Στη ζωή και το έργο του κορυφαίου αυτού καλλιτέχνη αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και εικαστικός Θανάσης Λάλας χαρακτηρίζοντας τον ως έναν από τους ελάχιστους ουσιαστικούς εκπροσώπους της Τέχνης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λάλας υπογράμμισε πως «Ο Κώστας Τσόκλης συνεχίζει ως μειοψηφία να αγωνίζεται για την Τέχνη. Η Τέχνη για τον Τσόκλη είναι ο τριγμός στα όνειρά μας. Είναι μια πρόκληση, μια λαχτάρα, μια συνεχής προσπάθεια. Είναι η αρχή. Είναι η Τέχνη της συνεχόμενης αγωνίας. ΄΄Μαγειρεύει΄΄ το επόμενο με μαεστρία. Δεν είναι κυνηγός της επιτυχίας αλλά του πως και του τι».

Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος συγχαίροντας τον κ. Τσόκλη για την προσφορά και το έργο του.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσόκλης ευχαρίστησε τους διοργανωτές για το τιμητικό αφιέρωμα και τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι το έργο που αφήνει κανείς πίσω του.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η Διευθύντρια του Μουσείου Κώστα Τσόκλη κ. Χρυσάνθη Κουτσουράκη και ο υπεύθυνος του Μεγάρου Μουσικής κ. Αντώνης Στεφάνου.

 

Ομιλία-παρουσίαση του έργου του Κώστα Τσόκλη

Ξεχωριστή ήταν όμως και η επόμενη μέρα για το Φεστιβάλ και για την Καρδίτσα.

Το πρωί του Σαββάτου 17 Μαρτίου, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε ομιλία-παρουσίαση του έργου του Κώστα Τσόκλη στο Δημοτικό  Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Διευθύντρια του Μουσείου Κώστα Τσόκλη που λειτουργεί στην Τήνο από το 2010, κ. Χρυσάνθη Κουτσουράκη η οποία απηύθυνε χαιρετισμό.

Κάνοντας λόγο για έναν ιδιαίτερα σημαντικό καλλιτέχνη, η κ. Κατσουράκη εστίασε στο έργο που επιτελεί το  Μουσείο και το οποίο είναι πολύπλευρα σπουδαίο και για το νησί αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

«Εκεί οργανώνουμε και εκθέτουμε κάθε χρόνο και μια άλλη περίοδο της δουλειάς μου, πράγμα που με βοηθάει στην αυτογνωσία και με φέρνει σε επαφή με ένα άλλο κοινό που δεν το είχα μέχρι τότε γνωρίσει» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσόκλης.

Στη συνέχεια, ο τιμώμενος καλλιτέχνης, με προβολές και αφήγηση, ταξίδεψε το κοινό στα ίχνη της προσωπικής του πορείας, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τις μέρες μας και μέσω αυτής, στην Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η όλη εκδήλωση-παρουσίαση του έργου του στην Καρδίτσα βιντεοσκοπήθηκε με σκοπό να προβληθεί στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη στην Τήνο.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην κεντρική πλατεία
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα μαζικής αγωνιστικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο