Το 50% των θανατηφόρων δυστυχημάτων συμβαίνουν μέσα στις πόλεις


Ενημερωτική ημερίδα διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του Εργ. Κέντρου Καρδίτσας, το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Ν.Ε. Καρδίτσας του ΤΕΕ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η θεματολογία της ημερίδας περιελάμβανε το θέμα της οδικής ασφάλειας και τις κυκλοφοριακές λύσεις που μπορεί να υπάρξουν για τη βελτίωση της, ενώ ειδικά για τους μηχανικούς έγινε ενημέρωση για το δωρεάν πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων και για ένα ενδιαφέρον διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα γίνει στους χώρους του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.

Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ.&Δ. Θεσσαλίας κ. Βασίλης Τσιώνας ο οποίος τόνισε πως το ΤΕΕ προσπαθεί πάντα με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει να ενημερώνει τους μηχανικούς μέλη του, αλλά και γενικότερα την κοινωνία για ζητήματα ειδικού αλλά και γενικού ενδιαφέροντος. Εξάλλου υπογράμμισε πως η διοίκηση του ΤΕΕ καθιερώνει μια σταθερή και όχι ευκαιριακή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μια κορυφαία πανεπιστημιακή μονάδα της χώρας μας, με στόχο να προκύψουν οφέλη και για τον κλάδο των μηχανικών αλλά και για τη Θεσσαλία.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο καθηγητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Ηλιού. Ο κ. Ηλιού τόνισε πως η συνεργασία με τον ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας είναι μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και της γενικότερης φιλοσοφίας του ιδρύματος, το οποίο όπως λέει και ο τίτλος του είναι Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στη συνέχεια εξειδικεύοντας το θέμα της οδικής ασφάλειας υπογράμμισε ότι στη Θεσσαλία υπάρχουν τέσσερα πολεοδομικά συγκροτήματα μεσαίου μεγέθους και τα στοιχεία δείχνουν πως εντός αυτών των πολεοδομικών συγκροτημάτων, λαμβάνουν χώρα το 50% των θανατηφόρων δυστυχημάτων που γίνονται στην περιοχή. Ο κ. Ηλιού εξήγησε πως στόχος των προτάσεων που κατατίθενται είναι πάνω από όλα να έχουν πρακτική εφαρμογή και υπογράμμισε πως με σχετικά μικρό κόστος υπάρχει τρόπος να αυξηθεί σημαντικά η οδική ασφάλεια των πόλεων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων. Όπως υπογράμμισε από τις 5 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει στη Λάρισα ο 3ος κύκλος με θεματολογία:

1.Έλεγχοι και αξιολόγηση επιπέδου οδικής ασφάλειας για έργα υποδομής (23 ώρες).
2.Ασφαλής Σχεδιασμός Οδικών Έργων – Παράπλευρη Οδική Ασφάλεια – Συστήματα Αναχαίτισης (20 ώρες)
3.Σύγχρονες εξελίξεις στο σχεδίασμά τεχνικών έργων Οδοποιίας (40 ώρες)
4.Μεταφορά Επικίνδυνων φορτίων στο Οδικό Δίκτυο (32 ώρες)
5.Περιβαλλοντική Αδειοδότηση Οδικών Συγκοινωνιακών Έργων (35 ώρες).

Τέλος έκανε ενημέρωση για ένα Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που θα διεξαχθεί σε χώρους του ΤΕΕ Τ.Κ.Δ. Θεσσαλίας, με τίτλο:«Διαχείριση Έργων. Συγκοινωνιακός και Χωρικός Σχεδιασμός».

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα για τις σύγχρονες τεχνολογικές πρακτικές στον πρωτογενή τομέα από το ΤΕΕ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του ΣΕΑΝ στο Διοικητή της 1ης Στρατιάς