Eγγραφές για τα ΚΔΑΠ του Δήμου Καρδίτσας


Μέχρι την Τρίτη 12 Αυγούστου θα γίνονται δεκτές από το τοπικό Γραφείο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των γυναικών που ενδιαφέρονται να εγγράψουν τα παιδιά τους στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τον Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου.

Λήγει την Τρίτη, 12 Αυγούστου, η διαδικασία για την εγγραφή  παιδιών στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και το Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Καρδίτσας που υλοποιείται από το τοπικό Γραφείο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, που βρίσκεται στην οδό Αλλαμανή 33 (τηλ. 24410 21468), στο οποίο θα πρέπει να υποβληθούν και οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των ενδιαφερόμενων γυναικών-μητέρων που είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Μέτρα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

  • Στα  Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Καρδίτσας (2 στην Καρδίτσα, 1 στην Καρδιτσομαγούλα και 1 στο Αρτεσιανό) που λειτουργούν με ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού και Αναψυχής Καρδίτσας (Δ.Ε.Τ.Α.Κ.) εγγράφονται παιδιά 6-12 ετών, καθώς και παιδιά 6-12 ετών με ελαφριάς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα.
  • Στο Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου που λειτουργεί με ευθύνη του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας παρέχονται θέσεις φροντίδας και φιλοξενίας σε βρέφη 2 μηνών έως 2,5 ετών.

Δικαιούχοι- προϋποθέσεις

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μητέρες οι οποίες:

  • Εργάζονται ως μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες, αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα
  • Συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας- Stage) εκτός της κατάρτισης.

Εξαιρούνται οι τακτικοί υπάλληλοι Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. (α΄και β΄βαθμού).

  • Διαθέτουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει το ποσό των 24.000 €, προσαυξανόμενο κατά 1.000 € εάν έχουν ένα τέκνο, 2.000 € εάν έχουν δύο τέκνα και 10.000 € εάν έχουν τρία τέκνα. Το ποσό των 10.000 € θα προσαυξάνεται κατά 1.000 € για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου.
  • Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της ΕΕ.

Δικαιολογητικά συμμετοχής

Μαζί με την «Αίτηση συμμετοχής – Δήλωσή» τους, οι ενδιαφερόμενες θα υποβάλλουν, πρωτότυπα ή σε αντίγραφα επικυρωμένα, τα εξής δικαιολογητικά:

Γενικά:

-αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου

-πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αντίγραφο διαζευκτηρίου, στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι διαζευγμένη και αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή/και αντίγραφο ατομικής φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2008, στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη τελεί σε διάσταση.

-εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο αυτού για το οικονομικό έτος 2007

-Βεβαίωση Υγειονομικής Επιτροπής, εάν ανήκουν στην ομάδα των ΑμεΑ, η ίδια η μητέρα ή/και ένα από τα τέκνα της ή/και ο σύζυγος, με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω για την μητέρα ή/και για τα τέκνα της και 67% και άνω για το σύζυγό της.

– βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ., εάν ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος.

Ειδικότερα: Εάν η ενδιαφερόμενη είναι μισθωτή:

-αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων τελευταίου τριμήνου ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα.

-αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψής της.

-βεβαίωση εργοδότη, που να αναφέρει το είδος απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου)

Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη:

– αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην Δ.Ο.Υ.

– υπεύθυνη δήλωση περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.

Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα:

-Βεβαίωση ασφαλίσεως από τον ΟΓΑ, από την οποία να προκύπτει και η ημερομηνία εγγραφής της στον ασφαλιστικό της φορέα.

Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ) και συγκεκριμένα:

  • σε πρόγραμμα STAGE του Ο.Α.Ε.Δ:

– αντίγραφο του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Συνεργασίας μεταξύ Ο.Α.Ε.Δ., Φορέα Υλοποίησης και ασκούμενης και βεβαίωση Ο.Α.Ε.Δ. για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος.

  • σε πρόγραμμα Ν.Θ.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ

– αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής και βεβαίωση εργοδότη για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος ή αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής και αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων τελευταίου τριμήνου ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα.

  • σε πρόγραμμα Ν.Ε.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ

-αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής και βεβαίωση Ο.Α.Ε.Δ. για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος.

Οκτώ χρόνια προσφοράς

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών διανύουν ήδη τον 8ο χρόνο λειτουργίας και προσφοράς στην Καρδίτσα. Δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2000. Η ιδέα για τη δημιουργία τους ξεκίνησε από τη διαπίστωση της ανάγκης για εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου στους γονείς και ιδιαίτερα στις μητέρες. Τα κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων:

Εργαστήρια: Μουσικοκινητικής Αγωγής, Θεατρικής Αγωγής, Εικαστικών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 

Στα πλαίσια της ατομικής και δημιουργικής απασχόλησης: Ατομικά – Ομαδικά παιχνίδια, Κατασκευές – Χειροτεχνίες, Λογοτεχνία, Δραματοποίηση – Κουκλοθέατρο, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, διάφορες άλλες δραστηριότητες (μαγειρική, κηπουρική κ.α)

Στόχοι των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών είναι:

-Η προσφορά πλούτου ερεθισμάτων.

-Να βοηθήσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις  εκφραστικές τους ικανότητες

-Να αποτελέσουν χώρους όπου τα παιδιά θα συναντούν φίλους και θα επικοινωνούν μαζί τους 

-Όλα τα γνωστικά αντικείμενα που παρέχονται να έχουν τη μορφή παιχνιδιού και όχι μαθήματος

-Να ανήκει στα παιδιά η επιλογή αντικειμένου, με το οποίο θα ασχοληθούν, τον τρόπο με τον οποίο θα το προσεγγίσουν και τον χρόνο που θα αφιερώσουν.

-Να αποφορτίσουν το πιεσμένο πρόγραμμα των εργαζομένων γονέων στο σπίτι.

-Να στηρίξουν τις εργαζόμενες μητέρες στη φύλαξη των παιδιών τους πέραν του σχολικού ωραρίου. 

Προηγούμενο άρθρο Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Νομό Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Φορολογικά μέτρα και παροχές εν όψει ΔΕΘ