Ειδήσεις

Τραπεζοκαθίσματα: Μείωση 30% της επιβάρυνσης των επαγγελματιών


Καλλιεργείται ένας μύθος ότι επί των ημερών μας αυξήθηκε η επιβάρυνση των επαγγελματιών εστίασης για την ενοικίαση Δημοτικών χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Στην μέχρι τώρα θητεία μας δεχθήκαμε και συνεχίζουμε να δεχόμαστε πυρά, από συγκεκριμένες κατευθύνσεις, με στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, για την πολιτική μας με τα καταστήματα εστίασης που έχουν δικαίωμα ανάρτησης τραπεζοκαθισμάτων. Μια πολιτική που την χαρακτηρίζει η συνεχής προσπάθεια, η έμφαση στην ισονομία και η δημιουργία μιας ξεκάθαρης σχέσης αμοιβαίας  εμπιστοσύνης με τους Δημότες.

Όπως φαίνεται στον πίνακα των επίσημων στοιχείων της Υπηρεσίας κατά την διάρκεια της θητείας μας, τα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα υπερδιπλασιάστηκαν και από 2.000 έφτασαν τα 5.000, οι άδειες αυξήθηκαν κατά 100% και τα πρόστιμα μειώθηκαν σταδιακά από 148.944 € το 2014 σε μόλις  5.315 € το 2018.

Τη ίδια στιγμή η εικόνα της πόλης είναι πολύ καλύτερη από το παρελθόν.

Πως συνέβη αυτό;

Με πολλαπλασιασμό των ελέγχων και την εξαντλητική έμφαση στην προειδοποίηση και την πειθώ, πριν την βεβαίωση παράβασης.

Πολλοί επαγγελματίες αντιλαμβάνονται τους συνεχείς ελέγχους, ως ένα «βάρος», ως μια «πίεση». Όμως αυτό αποβαίνει τελικά σε όφελος όλων. Και της κοινωνίας μέσω βελτίωσης της εικόνας της πόλης και των επαγγελματιών αφού η συνολική επιβάρυνση ανά επιχείρηση μειώθηκε  κατά 30%. Δηλαδή από 1368 € ανά επιχείρηση το 2013 σε 1048 € ανά επιχείρηση το 2018.

Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα και κάπου εδώ τελειώνει οριστικά, ο μύθος περί εισπρακτικής πολιτικής μέσω επιβολής προστίμων.

Καταληκτικά φθάσαμε σε αυτό το σημαντικό επίτευγμα, δηλ. της εξάλειψης σχεδόν των προστίμων χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Εμφυσήσαμε μέσω της συνεχούς ενημέρωσης από πλευρά Δημοτικής Αστυνομίας  την αναγκαιότητα εναρμόνισης με την ισχύουσα νομοθεσία και κατανόηση από πλευράς όλων, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων τους.  Η γνώση ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον Δήμο και ότι κανείς και για κανένα  λόγο δεν θα αδικηθεί έφερε το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούσαμε.  Δηλαδή την καλύτερη εικόνα της πόλης χωρίς την επιβολή προστίμων και την μείωση της επιβάρυνσης των επαγγελματιών.

 

Του Φώτη Αλεξάκου, Δημάρχου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Τιμήθηκε η παγκόσμια ημέρα Ρομά στους Σοφάδες
Επόμενο άρθρο Μία ακόμη μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας