Ειδήσεις

Τρεις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone Business


Με σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone Business που διοργάνωσε στα Τρίκαλα ο Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας GiSeMiHUB με την υποστήριξη της  Vodafone Ελλάδας και είχε ως στόχο την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών στις κατηγορίες SmartCities, InternetofThings και SmartFarming, αντίστοιχα.

Στην κατηγορία Smart Cities βραβεύθηκε η ομάδα Reciget για την πρόταση ενός καινοτόμου ψηφιακού συστήματος κάδων ανακύκλωσης που εκπαιδεύει και παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να ανακυκλώνουν περισσότερο, επιτυγχάνοντας αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, επιβράβευση των δημοτών, πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με την ποσότητα των απορριμμάτων και στοχευμένη ενημέρωση.

Στην κατηγορία InternetofThings διακρίθηκε το ICT labMachinevisionand ΙoΤ από την Τρίπολη για την πρόταση Machinevision&IoT. Πρόκειται για αυτόνομα συστήματα καταγραφής μικρού μεγέθους που επιτηρούν σημεία ενδιαφέροντος με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, κάνοντας τοπική επεξεργασία εικόνας και εξάγοντας και αξιοποιώντας χρήσιμα data. Τα αποτελέσματα  της επεξεργασίας μεταφέρονται μέσω NB-IoT σε webdashboard για την πρόσβαση, την ανάλυση και την ειδοποίηση των χρηστών. Πρόκειται για τεχνολογία  που μπορεί να φέρει νέες εφαρμογές σε σειρά τομέων όπως οι συγκοινωνίες – κάνοντας ανάλυση του είδους της κίνησης, ανθρώπων και οχημάτων σε κόμβους ενδιαφέροντος- και η ασφάλεια, βοηθώντας στον εντοπισμό πυρκαγιών, την επιτήρηση κτλ.

Στην κατηγορία Smart Agriculture βραβεύθηκε η ΚαρΜα – Φάρμα Καρρά- Μανδράκη από το Ελληνόκαστρο των Τρικάλων για την πρόταση ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος μελέτης και ελέγχου επίδρασης του τόπου και του είδους βοσκής στην ποιότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στόχος είναι η κατάρτιση χαρτών που θα οριοθετούν και θα πιστοποιούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία τους και παρέχοντας διαφάνεια μέσα από την δυνατότητα ιχνηλασιμότητας.

Η Vodafone Ελλάδας θα παράσχει τόσο βραβεία στους τρεις νικητές όσο και συμβουλευτική υποστήριξη στις ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό μέσω της ομάδας Vodafone Smart Communities Agile. Επίσης, οι ομάδες Recigetκαι ΚαρΜα – Φάρμα Καρρά- Μανδράκη θα φιλοξενηθούν στον Κόμβο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας GiSeMiHUB, ενώ το ICT labMachinevisionand ΙoΤ στα γραφεία της VodafoneInnovus στην Αθήνα.

Επιπλέον, διακρίθηκε η καινοτόμος πρόταση «έξυπνης» άρδευσης “Smart irrigation” της ομάδας των Δ. Μπίτα, Ν.Κ. Παπασταύρου, Κ. Παναγιώτου και Γ. Χρυσόμαλλουγια ένα αυτόνομο σύστημα ολιστικής διαχείρισης υδάτινων πόρων με χρήση IoT και τεχνητής νοημοσύνηςγια εκτατικές καλλιέργειες και εποπτείας καλλιεργητικών παραμέτρων θερμοκηπίων ή μικρής κλίμακας καλλιεργειών. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πλήρως αυτοματοποιημένου και ενεργειακά αυτόνομου συστήματος, τροφοδοτούμενο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο, εκτός της εποπτείας των καλλιεργητικών παραμέτρων εντός του αγρού, θα επιτρέπει την στοχευμένη και αυτόνομη άρδευση.Η συγκεκριμένη ομάδα θα εκπροσωπήσει τα Τρίκαλα στον διαγωνισμό hackathon της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο διαγωνισμός  TrikalaInnovationChallengeenabledbyVodafoneBusinessπραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενεργειών του Δήμου Τρικκαίων για την υποστήριξη νέων και καινοτόμων ιδεών που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσα από την καθοδήγηση του GiSeMiHUB, η έναρξη λειτουργίας του οποίου εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου.

O δήμαρχος Τρικκαίων, κ. ΔημήτρηςΠαπαστεργίου δήλωσε: «Η Αυτοδιοίκηση δεν ασχολείται μόνο με τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και με το να προσφέρει προοπτική. Κυρίως, προοπτική στο να μείνουν οι νέοι στον τόμο μας, με τις ιδέες που μπορούν να μας πάνε μπροστά. Το GiSeMiHUBείναι σημείο συνάντησης διαφορετικών ιδεών, σημείο σύνδεσης και συνέργειας ατόμων που πέτυχαν, με άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι νέο. Είναι χαρά μας να στηρίξουμε όλες αυτές τις ιδέες».

Με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών, η γενική διευθύντρια του VodafoneBusiness, κυρία Κάτια Σταθάκη δήλωσε: «Η Vodafone έχει την τεχνογνωσία και τη θέληση να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους και να υποστηρίξει την εξέλιξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι το ταλέντο και οι ιδέες που υπάρχουν εκεί έξω μπορούν να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα και να προχωρήσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, που αποτελεί μία απαραίτητη προϋπόθεση για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην 4η βιομηχανική επανάσταση».

 

Προηγούμενο άρθρο 116 διαγενεακά έργα για την εκπαίδευση στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Φιλανθρωπικός αγώνας Ποδοσφαίρου