Τροφο…δοτώντας τον διάλογο για τα τροφεία παιδικών σταθμών


Μια απάντηση στους  κ. Γούλα και κ. Τσάντζαλο.Ισχυρίζεστε στην απάντησή σας κ. Γούλα και κ. Τσάντσαλε στα όσα καταγγείλαμε για υπερβολικές αυξήσεις των τροφείων, ότι είπαμε ανακρίβειες. Δυστυχώς αναγκαζόμαστε – καταχρώμενοι του πολύτιμου χώρου της εφημερίδας – να απαντήσουμε για να μην θεωρούν οι συνδημότες μας ότι οι ισχυρισμοί σας έχουν κάποια βάση.

1. Ισχυρίζεσθε λοιπόν στην απάντησή σας ότι το μοναδικό σας καθήκον είναι η διαπαιδαγώγηση, η φροντίδα και η ποιότητα των αγαθών που λαμβάνουν τα παιδιά καθώς και η καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών. Υπονοείτε λοιπόν ότι η αύξηση στα τροφεία δόθηκε για να διατηρήσετε τα παραπάνω. Για σας λοιπόν η εύκολη λύση είναι να ”τα πάρετε” από τα θύματα δηλ. τους γονείς και όχι από τον θύτη δηλ. το κράτος που είχε και πρέπει να συνεχίσει να έχει την ευθύνη για την λειτουργία των παιδιών και βρεφονηπιακών σταθμών. Και με την μικρομπακάλικη πολιτική που σας διέπει, αρχίσατε τους υπολογισμούς για το πόσο ανέβηκε το κόστος ζωής (4 ή 5 φορές) και αν οι δικές σας αυξήσεις είναι μικρότερες ή όχι από τους παιδικούς σταθμούς άλλων δήμων. Δυστυχώς κύριοι, αν και υποτίθεται ότι προέρχεσθε από τον σοσιαλιστικό χώρο, δεν έχετε αντιληφθεί ότι από τις θέσεις που κατέχετε, ασκείτε – πρέπει να ασκείτε – κοινωνική πολιτική και όχι πολιτική συνοικιακού μικρομάγαζου, αυξάνοντας τα τροφεία σύμφωνα με τον εκάστοτε πληθωρισμό. Εμείς, στα οκτώ χρόνια που ασκούσαμε την διοίκηση των παιδικών σταθμών ουδέποτε κάναμε αυξήσεις. Πιστεύετε ότι δεν υπήρξε στα χρόνια αυτά αύξηση του πληθωρισμού; Και επειδή σας αρέσουν οι συγκρίσεις, γιατί άραγε οι Δήμοι Μουζακίου και Παλαμά (για να αναφερθούμε σε διπλανούς μόνον δήμους) δεν έχουν επιβάλει καθόλου τροφεία; Αυτοί είναι πλούσιοι δήμοι ή μήπως απλώς έχουν φτωχούς δημότες, και εκεί πραγματικά ασκείται κοινωνική και όχι φορομπηχτική πολιτική;

2. Ισχυρίζεσθε ότι εξαλείψατε μια αδικία, αφού οι έχοντες και κατέχοντες εύποροι απαλλάσσονταν λόγω (ψεύτικης προφανώς) χαμηλής φορολογικής δήλωσης και άρα έτσι επιβαρύνονταν οι φτωχοί. Και αυτό το χαρακτηρίζετε ”εθελοτυφλία της προηγούμενης δημοτικής αρχής”. Άρα – αν γνωρίζετε την ελληνική γλώσσα – ισχυρίζεσθε ότι συνειδητά (εθελοτυφλώ, δηλ. θέλω να είμαι τυφλός) εμείς γνωρίζαμε τα έσοδα των πλουσίων συμπολιτών μας, είμασταν σε θέση να κάνουμε φορολογικό έλεγχο και παρόλα αυτά δεν τον κάναμε, δεν επιβάλλαμε αλλαγή των φορολογικών δηλώσεών τους και άρα… σε γνώση μας (και γιατί όχι και συναλλασσόμενοι μαζί τους;) τους χαρίζαμε τα τροφεία. Αφήνουμε το μέγεθος της άνοιάς σας να το εκτιμήσουν οι αναγνώστες της εφημερίδας.

3. Για τις ανακρίβειες τώρα:

* Σε ότι έχει σχέση με την εκπρόσωπο των εργαζομένων, σας απάντησε ήδη η ίδια. Και σαφώς αποκαλύπτει πως, αν δεν ήταν στόχος σας, σίγουρα θα είναι αποτέλεσμα της άφρονης απόφασής σας το κλείσιμο των παιδικών σταθμών Αρτεσιανού και Καρδιτσομάγουλας.

* Οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι στην δική μας θητεία στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πλήρωναν καθόλου λόγω φορολογικών δηλώσεων απαλλασσόταν ή πλήρωναν ελάχιστα. Άλλωστε ουδέποτε είχαμε σχετικό αίτημα από τον σύλλογό τους, που αποδεικνύει ότι η επιβάρυνση, αν υπήρχε, ήταν ασήμαντη. Εσείς όμως τους πήγατε κατ’ ευθείαν σε τροφεία ύψους 20 έως 30 € για το πρώτο παιδί και 10 έως 15 € για τα υπόλοιπα. Και επιπλέον τους καλείτε – όπως και κάθε συμπολίτη με χαμηλό εισόδημα – να γίνουν επαίτες, ζητώντας σας με αίτησή τους συνοδευόμενη προφανώς από σχετικά δικαιολογητικά να τους απαλλάξετε από την καταβολή τροφείων, εάν και εφ’ όσον εσείς πεισθείτε ότι όντως έχουν χαμηλά εισοδήματα. Τους ζητάτε δηλαδή εκτός από αναξιοπαθείς να γίνουν και αναξιοπρεπείς. Έλεος.

* Τα αναφερόμενα στους μισθούς των δημάρχων και αντιδημάρχων, για να είμαστε ειλικρινείς, δε τα καταλάβαμε. Αν εννοείτε ότι αυτά προστίθενται στα έσοδα ενώ στις φορολογικές δηλώσεις δεν φαίνονται, αυτό δεν το γνωρίζουμε. Ψάξτε το εσείς και λόγω επαγγέλματος. Αν εννοείτε ότι δεν επέρχεται αύξηση των μισθών σας μέσω της αύξησης των τροφείων, διαψεύστε μας.

* Ό,τι και όπως και να το είπε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. ο κ. Τσάντσαλος, σημασία έχει ότι στα θέματα της ακρίβειας είναι μακριά νυχτωμένος. Μακάρι πάντα να μην υπολογίζει τα 5 ή τα 15 ευρώ, όμως πολλοί άλλοι γύρω μας τα μετράνε δέκα φορές πριν τα ξοδέψουν. * Τέλος, προσπαθώντας να δημιουργήσετε εντυπώσεις, αναφέρεστε σε μισθούς που τάχα δώσαμε εμείς σε προέδρους και αντιπροέδρους νομικών προσώπων. Τίποτα πιο ανακριβές. Απλώς, προσπαθώντας να υπεκφύγετε, γίνεσθε συνειδητά ψεύτες.  Τα υπόλοιπα κ. Γούλα και κε Τσάντσαλε, θα τα πούμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα έρθει η απόφασή σας για έγκριση.                                                                                                                                         Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι                                                                            Χρήστος Τέγος                                                                    Φώτης Παπαδημητρίου                                                                       Αποστόλης Πίτσαβος                                                                         Γιώργος Φαλάρας                                                                        Μανώλης Τσίπρας                                                                           Νίκος Λάμπρου                                                                        Γιώργος Σιακάρας

Προηγούμενο άρθρο Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Από το ΙΓΜΕ ο ποιοτικός έλεγχος των νερών ύδρευσης