Ειδήσεις

Τσιάρας προς Κατρούγκαλο: Να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι αγρότες


Διευκρινίσεις σχετικά με τα προβλεπόμενα στο νέο ασφαλιστικό νόμο και το πως αυτά επηρεάζουν τους αγρότες κατέθεσαν 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση που υπογράφει και οΒουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας ζητούνται από το Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απαντήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπής της σύνταξης όσων αγροτών συνεχίσουν να εργάζονται, καθώς και για το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων στις συντάξεις του κλάδου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρουγκαλο

ΘΕΜΑ: «Ενδεχόμενο περικοπής του 60% της σύνταξης όσων αγροτών συνεχίσουν να εργάζονται».

Στο άρθρο 20 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016) που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, θεσπίζεται η μείωση σε ποσοστό 60% των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η μείωση ισχύει για όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.

Είναι προφανές ότι όσοι συνέταξαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγρότες συνταξιούχοι είτε θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, είτε κάποιοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγροτική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Αν η συγκεκριμένη διάταξη αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες.
  2. Εάν, στη περίπτωση που η διάταξη αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες, προτίθεται να τους εξαιρέσει.
  3. Εάν, αντιλαμβάνεται τις συνέπειες και τα αδιέξοδα των ρυθμίσεων του άρθρου 20, του Ν. 4387/2016, στη περίπτωση που η διάταξη θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι εάν περικοπεί το 60% της πενιχρής σύνταξής τους, θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης;»
Προηγούμενο άρθρο Ασημίνα Σκόνδρα: Δεν ήταν αυταπάτη…ήταν απάτη
Επόμενο άρθρο Aπαράδεκτη και καταδικαστέα η παραχώρηση χώρου του Δ. Αθήνας στη Χρυσή Αυγή